Zahraničí

Česká stopa ve Švýcarsku: Je to úplně něco jiného než u nás, hlavně ta nekonečná příroda s horami, těší Lhotu

Od letošní sezóny sbírá zkušenosti ve Švýcarsku také mistr české nejvyšší hokejbalové soutěže. Nejen za hokejbalem tam odešel také Tomáš Lhota, který nyní hraje ve druhém týmu Grenchenu. Zahraničí zatím jeho očekávání předčilo, velký rozdíl vnímá ve věčné pozitivitě a přístupu místních.

Hokejbalový útočník působí ve švýcarském klubu SHC Grenchen-Limpachtal od sezóny 2023/2024. S hokejbalem začínal v Mladé Boleslavi, které pomáhal v 1. Lize ještě minulý rok. Současně také nastupoval v Extralize mužů, v níž si první starty zapsal v dresu Hostivaře. Tomáš Lhota v minulých dvou sezónách bojoval za Kert Park, se kterým došel ke dvěma mistrovským titulům, a v roce 2022 se pěti góly podílel i na vítězství Československého Superpoháru. V loňském roce získal na juniorském Mistrovství světa v Liberci s kategorií U20 bronz. Nyní vyhlíží seniorský šampionát ve Vispu a Raronu, kam o nominaci bojuje jeho starší bratr Lukáš.

Stačilo jenom přijet, vybalit pár tašek a začít hrát hokejbal

Tomáši, po úspěšné minulé sezóně, kde jste s Kert Parkem vybojoval další titul a na domácím juniorském mistrovství získal bronz, jste odešel do švýcarského Grenchenu. Jak se vyvinulo Vaše zahraniční angažmá?

Někdy minulou zimu mi napsali kluci z Grenchenu, jestli bych nechtěl další sezónu strávit tady. Já měl zrovna v plánu vyrazit někam do zahraničí, a tak jsem si řekl, že by nebylo špatný to spojit s hokejbalem a šel jsem do toho.

Čeští spoluhráči z Grenchenu se shodují, že jim klub při příchodu se vším pomohl. Jednalo se třeba o bydlení, práci nebo jazykové kurzy. Bylo to u Vás stejně a zvykl jste si už na život v zahraničí?

Tým pomohl opravdu úplně se vším od bydlení až po různé vyřizování na úřadech. Všechno jsem tady měl už připravené, stačilo jenom přijet, vybalit pár tašek a začít hrát hokejbal. Za to bych chtěl ještě touto cestou klubu a všem lidem v něm poděkovat. Stejně tak Adamovi Šťastnému, který mi tady taky ukázal pár zajímavých míst, třeba kde mají české pivo a kde je nejlepší kebab ve městě. Díky tomu všemu jsem si na život tady zvykl opravdu rychle a za pár dní mi už všechno přišlo úplně normální.

Když jste odcházel do Švýcarska, tak jste říkal, že od zahraničí očekáváte především životní posun. Naplnily se Vaše představy? A v čem se z Vašeho pohledu nejvíce liší tato země od České republiky?

Já bych se nebál říct, že Švýcarsko moje očekávání ještě předčilo. Je to úplně něco jiného než u nás, hlavně ta nekonečná příroda s horami, to se jen tak neokouká. Jinak největší rozdíl vidím asi ve věčné pozitivitě a přístupu místních, na kterých je vidět, že si život užívají každý den, což mi u nás občas chybí.

Občas je to spíš jedno velké šílenství na hřišti, ale aspoň padá hodně gólů

Nyní působíte ve druhém týmu, kde se hraje 4 na 4 a bez ofsajdů. Na to jste z českých soutěží nebyl zvyklý. Jak rychle jste se tomu přizpůsobil?

Tohle je hodně zajímavé téma. Je to zase úplně něco jiného, ale mě to neskutečně baví. Občas je to teda spíš jedno velké šílenství na hřišti, ale aspoň padá hodně gólů, a to přece baví každého. Navíc se tu může hrát skoro až hokejově do těla, to má taky něco do sebe, i když i díky tomu je každé střídání skoro na infarkt.

S týmem vedete tabulku, ale v mužstvu nemáte českého spoluhráče, Jaroslav Pauer a Adam Šťastný jsou v prvním týmu. Je Vaším cílem se tam také dostat nebo jste spokojený v současném celku?

Letos máme v týmu ještě gólmana ze Slovenska, se kterým i bydlím. Naštěstí mám nějaké základy maďarštiny, a tak si občas o něčem i pokecáme (smích). Jinak letošní sezónu určitě dohraju v druhém týmu, který mě sem přitáhl. Poté uvidíme, co bude dál, ale kdybych zůstal další sezónu ve Švýcarsku, tak by se snad mělo uvolnit jedno místo pro cizince v prvním týmu díky Járovi Pauerovi, ze kterého by se měl stát místní hráč a já bych se tak mohl posunout.

V letošním roce se ve Vispu a Raronu bude pořádat Mistrovství světa mužů a žen. O nominaci bojuje také Váš starší bratr Lukáš. Vyhlížíte už šampionát a sledujete jeho přípravy?

No to doufám, že pojede, jinak ode mě dostane pohlavek. Podívat se tam určitě pojedu, ale i bez ohledu na bráchu. Přípravy vypadají zatím dobře, i tady už se tomu dělá velká reklama, tak snad dorazí co nejvíc lidí.


Tomáš Lhota (uprostřed) byl pravidelným mládežnickým reprezentantem. Juniorskou kariéru zakončil ziskem bronzu na domácím Mistrovství světa v Liberci 2023 s českou dvacítkou. Autor fotky: Markéta Křížová | eSport.cz.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9