Zahraničí

Česká stopa ve Švýcarsku: Když nabídka přišla, okamžitě jsem věděl, že pojedu, prozrazuje Filipek

Mezi českými hokejbalisty hrajícími ve Švýcarsku je také Robert Filipek. Třinecký útočník už tam oblékl dres čtyř týmů, nyní svými výkony pomáhá Sierre, kde bude v letošní sezóně s mužstvem obhajovat titul v nejvyšší švýcarské soutěži. Letos bojuje i ve švýcarské reprezentaci o mistrovství světa.

S hokejbalem začínal Filipek v Třinci, za který si také zapsal přes sedmdesát zápasů v české nejvyšší hokejbalové soutěži. Od sezóny 2016/2017 působí ve Švýcarsku, kde své zahraniční angažmá zahájil v týmu SHC Bettlach, poté pokračoval v klubech SHC Belpa 1107 a SV Gals. Nyní nastupuje ve švýcarské NLA v týmu Sierre Lions, se kterým minulý rok vybojoval mistrovský titul. Kromě tohoto úspěchu už se také objevil ve švýcarské reprezentaci na Mistrovství světa v roce 2019. Letos bojuje o konečnou nominaci na světový šampionát ve Vispu a Raronu, odkud je Sierre vzdálené přibližně třicet kilometrů.

Dostal jsem se až do Sierre, kde máme československou partu kamarádů

Roberte, ve Švýcarsku působíte už osmou sezónu, v nejvyšší švýcarské soutěži tam nyní oblékáte dres Sierre. Co Vás přivedlo k zahraničnímu angažmá do tohoto města v jižní části země helvétského kříže?

Když jsem začal hrát hokejbal v Třinci, tak jsem v hlavě tuhle myšlenku měl. Slyšel jsem příběhy o reprezentantech, kteří už ve Švýcarsku hráli, a člověk na to myslel. Jen v té době jsem byl ještě junior a moc jsem nevěřil, že bych se tam dostat mohl. Spíše to bylo někde vzadu v hlavě. Když pak nabídka přišla, tak jsem okamžitě věděl, že pojedu. Do Švýcarska jsem šel nejdříve do týmu SHC Bettlach a přes Belpu a Gals jsem se dostal až do Sierre, kde máme takovou československou partu kamarádů.

V Sierre je úředním jazykem francouzština, ale mluví se tam také německy. Setkáváte se s tím, že je ve Vaší oblasti potřeba ovládat oba jazyky, když se ve Švýcarsku na většině území hovoří německy?

Není nutnost oba jazyky ovládat, ale je to určitě velkou výhodou. Jen to zabere čas a trpělivost. Žije tady hodně lidí, kteří ovládají jeden nebo druhý jazyk a je super, když máte základ od obou.

V letošním ročníku máte s týmem odehranou základní část a už ve druhé polovině března vstoupíte do play off. Ve švýcarské NLA budete obhajovat titul z minulého roku. Jak jste v této zemi spokojený po sportovní stránce?

Titul chceme obhájit, to je jasné. Play off je to, na co se všichni celý rok těší. Za mě spokojenost… máme skvělý tým a věřím, že budeme úspěšní.


Prostředí je super, Visp leží mezi krásnými horami

Před odchodem do zahraničí jste celou kariéru nastupoval za Třinec. V Extralize mužů jste za něj odehrál před sedmdesát zápasů. Sledujete ho nyní na dálku a celkově zajímáte se o hokejbal v Česku?

To bych ani netipoval, že těch zápasů bylo tolik. Třinec sleduju a s klukama jsem pořád v kontaktu. Momentálně makají na rekonstrukci hřiště. Položili plast a nové mantinely, tak se těším, až si tam s nimi zahraju a dáme nějaké pivko. Jinak upřímně moc český hokejbal nesleduju.

V České republice jste byl minulý měsíc s reprezentací Švýcarska, kde bojujete o místo v sestavě na mistrovství světa. Nebyla by to ale vaše první zkušenost na této vrcholné akci, už jste se zúčastnil šampionátu v roce 2019. Jaká je konkurence v reprezentačním týmu této země?

Mám pocit, že konkurence je větší než před Košicemi a budeme mít ten nejlepší možný tým pro Visp.

Letošní šampionát se bude konat ve Vispu a Raronu. Tato města jsou od vás vzdálená jen přibližně 30 kilometrů. Jak byste přiblížil prostředí? Navštívil už jste také zimní stadiony třeba na hokejových zápasech?

Prostředí je super, Visp leží mezi krásnými horami a Lonza Arena je nově postavená. S týmem jsme byli pozvaní na hokejové utkání, takže jsme měli možnost arenu vidět. Věřím, že se tam mistrovství vydaří a budeme na něj všichni vzpomínat.


Robert Filipek se naposledy představil na Mistrovství světa v roce 2019 v Košicích na Slovensku. Představí se i "doma" ve Vispu 2024? Zdroj fotky: Košice 2019.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9