Zahraničí

Česká stopa ve Švýcarsku: Člověk se za pár týdnů rychle oťuká, zdejší život se mi velmi líbí, hlásí Šťastný

Do Švýcarska odjíždí několik českých hráčů nejen za hokejbalem, ale také za novými zkušenostmi. V Grenchenu je jedním z nich i Adam Šťastný, který tam zavítal už v osmnácti letech. Hostivařský útočník si v zahraničí rychle zvykl, v herní kariéře pokračuje ve švýcarské NLA.

Talentovaný hostivařský hokejbalista se zkušenostmi z mládežnické reprezentace zamířil do Švýcarska v osmnácti letech před sezónou 2022/23. Od té doby obléká dres klubu SHC Grenchen-Limpachtal, kde začínal ve druhém týmu, zanedlouho se ale vypracoval do nejvyšší švýcarské soutěže. Nyní si ještě dodělává školu online formou, poté se mu také nabízí možnost pokračovat ve studiu v zahraničí. Jeho působení v zemi helvétského kříže už mu přineslo několik zkušeností, zdokonalil se v cizích jazycích a poznal místní kulturu. Zajímá se také o Mistrovství světa ve Vispu a Raronu, které plánuje navštívit.

Grenchen mi opravdu se vším pomohl a všechno šlo velmi hladce

Adame, do Švýcarska jste odešel před sezónou 2022/2023 s hostivařským spoluhráčem Lukášem Píšou. Jak si vybavujete první okamžiky po příchodu do zahraničí?

První okamžiky byly nad má očekávání. Přeci jen když je něco nové, tak očekáváte nějaké nedokonalosti, ale Grenchen mi opravdu se vším pomohl a všechno šlo velmi hladce. Už od mého příjezdu se mi tady líbilo a neměl jsem důvod si na cokoli stěžovat. Chvíli trvalo, než jsem si zvykl na místní styl života, ale člověk se za pár týdnů rychle oťuká a mně osobně se zdejší život velmi líbí.

V Hostivaři jste patřil k velkým talentům, ještě před zahraničním angažmá jste nastoupil také v Extralize a prošel jste i mládežnickou reprezentací. Jak se vyvíjí Vaše herní kariéra v Grenchenu?

Po mém příjezdu jsem se zařadil do druhého týmu, který hraje místní druhou nejvyšší soutěž NLB, ale po pár zápasech jsme se s klubem dohodli, že se přesunu do NLA, tudíž do nejvyšší švýcarské ligy a od té doby jsem součástí prvního týmu v Grenchenu. Styl hokejbalu je tady trošku jiný než v Česku a občas se s tím stále trochu peru, ale myslím, že můžu říct, že moje osobní výkonnost se stále zvedá. Když mi začne můj český spoluhráč Jára Pauer konečně nahrávat, třeba se to projeví i v kanadském bodování. (smích)

Do zahraničí jste zamířil už v osmnácti letech. Měl jste v té době ukončené studium, nebo jste si školu ještě dodělával? A nabízí se případně také nějaké možnosti pokračovat se vzděláváním ve Švýcarsku?

Školu stále dodělávám. Moje školní vzdělání probíhá stylem online výuky a posílání všech školních úkolů a prací online. Rád bych i vystudoval nějaký obor ve Švýcarsku, protože to zde jde hezky skloubit s ostatními aktivitami, ale na to se budu muset ještě trochu přiučit německy. (smích)


Adam Šťastný se ve Švýcarsku zabydlel. Vypracoval se i do A týmu Grenchenu, kde hraje nejvyšší švýcarskou soutěž NLA.

Nejvíce se mi na Švýcarsku líbí příroda, je hodně možností, kam se vydat

Na začátku pobytu v Grenchenu jste říkal, že se perete s němčinou, ale od klubu jste měl zařízený kurz. Nyní už tam jste přibližně rok a půl. Jaký člověk za tu dobu udělá posun, když je nucený cizím jazykem komunikovat neustále?

Musím si trochu nasypat popel na hlavu, že když jsem po první sezóně odjel na čtyři měsíce do Česka, tak jsem se němčině nevěnoval úplně tak, jak bych asi měl, ale mezi místními jsem se zase rychle rozmluvil. Teď jsem tady třináctý měsíc a samozřejmě je k dokonalosti stále daleko, ale už se domluvím skoro na všem, co je k životu potřeba. Pokud skoro neslýcháte jiný jazyk, jde to opravdu rychle.

Když jste odcházel z Hostivaře, tak jste zmiňoval, že do Švýcarska jdete s několika cíli. Jaké zkušenosti Vám zatím působení ve Švýcarsku přineslo? A co se Vám nejvíce na této zemi líbí?

Jako první bych zmínil osamostatnění, protože jsem zde po pár měsících začal žít úplně sám. Jako druhé bych řekl zdokonalení angličtiny a němčiny a obecně poznání místní kultury. Nejvíce se mi na Švýcarsku líbí příroda, protože je zde hodně možností, kam se vydat za nějakou aktivitou. Ještě musím vyzdvihnout pozitivitu místních. Lidé jsou tu velmi přátelští a milí.

V létě se ve Vispu a Raronu uskuteční Mistrovství světa mužů a žen. Vnímáte přípravy světového šampionátu a plánujete se na tuto událost jet podívat?

Přípravy vnímám stále. Někteří kamarádi se podílí na organizaci akce a na všech hřištích a i ve městech jsou reklamy právě na šampionát. Určitě mám v plánu se tam podívat a doufám, že přijedou i bývalí spoluhráči z Hostivaře. Pokud teda nebudou opět v hostivařské hospodě U Milionu. (smích)

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9