Zahraničí

Česká stopa ve Švýcarsku: Pozitiva? Člověk se osamostatní a vyrazí za dobrodružstvím, říká Pauer

Za dalším českým hráčem hrajícím ve Švýcarsku zavítáme také do Grenchenu. Do země helvétského kříže zamířil nejen za hokejbalovými zážitky i Jaroslav Pauer, který tam nyní působí pátou sezónu. Za tu dobu už s týmem došel ve švýcarské NLA k mistrovskému titulu a ovládl také Švýcarský pohár.

Plzeňský hokejbalista zahájil zahraniční angažmá v klubu SHC Grenchen-Limpachtal v sezóně 2019/20. V průběhu dalšího ročníku ho mohli vidět hokejbaloví fanoušci zase v české Extralize, když během zrušené sezóny ve Švýcarsku kvůli covidové pandemii přijel pomoci Plzni. V jarní části za ní odehrál šest zápasů, ale od další sezóny už zase nastupoval v soutěžních utkáních jen v zahraničí. V roce 2022 se mu podařilo s Grenchenem vyhrát nejvyšší švýcarskou soutěž i Švýcarský pohár. Nyní před blížícím se Mistrovstvím světa ve Vispu a Raronu bojuje o nominaci ve švýcarské reprezentaci.


Jaroslav Pauer dosáhl s Grenchenem v roce 2022 na největší úspěchy! Jeho švýcarský tým vyhrál jak pohár, tak nejvyšší mužskou soutěž. Zdroj fotky: abo+

Z mé strany bylo jasné, že to bude cesta na déle než na jednu sezónu

Jardo, v Grenchenu působíte od ročníku 2019/20. Původně jste měl vyřízené hostování na rok, ale nyní už tam oblékáte dres pátou sezónu. Kde vidíte největší pozitiva na tomto zahraničním angažmá?

Kde bych začal, hostování bylo na rok, ale z mojí strany bylo jasné, že to bude cesta určitě na déle než na jednu sezónu. Největší pozitiva vidím v tom, že se člověk osamostatní a vyrazí za dobrodružstvím a získá plno nových zkušeností, přátel a zážitků, které za to stojí. Také se naučí cizí jazyk, což se vždy hodí.

S týmem už jste poznal, jaké to je stát se mistrem nejvyšší švýcarské soutěže. Jak se zatím ohlížíte za sportovními úspěchy v zahraničí?

Jaké je to se stát mistrem ve švýcarské soutěži? Určitě nezapomenutelné, to už zůstane v hlavě napořád, protože se nám povedlo v jedné sezóně vyhrát nejvyšší ligu NLA i Švýcarský pohár. Vidím to jako největší úspěch mojí kariéry a myslím si, že s klukama na to budeme vždy rádi vzpomínat a vracet se k tomu s velkým úsměvem.

Když jste přišel do Grenchenu, tak vám klub pomohl najít práci. Měnil jste ji od té doby, co jste tam vyjel? Je tam také možnost kariérního růstu v této oblasti?

Grenchen mi pomohl úplně se vším, pracovní povolení, práce, jazykové kurzy, zařízení bytu, opravdu úplně se vším, co bylo potřeba pro to, abych mohl ve Švýcarsku začít. Byly to těžké začátky, myslím si, že první rok je vždy nejtěžší, pak člověk zjistí pomalu, jak to všechno funguje. Ale jak říkám, největší poděkování patří určitě Grenchenu. Ohledně práce, tu už jsem měnil a kariérní růst je možný, ale všechno se to odvíjí od toho, jak člověk chce a jak dobře ovládá cizí jazyk, protože bez znalosti jazyka je těžké se někam posunout.


Jaroslav Pauer (vlevo) s pohárem po úspěšné jízdě v play off nejvyšší švýcarské soutěže NLA. Zdroj fotky: archiv Jaroslava Pauera.

Základy cizího jazyka jsou také velké plus pro hledání práce

Během svého pobytu ve Švýcarsku jste se už dvakrát objevil v Plzni. Nejprve jste se v roce 2020 zúčastnil s Grenchenem Pilsen Challenge, poté jste tam přijel pomoci odehrát šest zápasů v sezóně 2020/21, když byla covidová pandemie. Jaké to bylo zpestření zahrát si zase doma?

Do Plzně se vždy vracím moc rád, Pilsen Challenge byla super akce. Zahrát si proti klukům byla velká motivace. Těch šest zápasů v době covidu bylo dost náročných, protože jsme s Kuncim (Martin Kunzmann) a Kubou (Jakub Kolařík) jezdili na víkend do Plzně. To bylo časově i fyzicky náročné se v pátek sebrat po práci ve Švýcarsku a vyrazit 700 km do Plzně, odehrát zápas a v neděli zase zpět do Švýcarska a v pondělí zase pracovat, ale i přes to byla sranda si zase zahrát za Plzeň.

Od té doby nastupujete v soutěžních zápasech jen ve Švýcarsku, kde už jste posbíral několik zkušeností. Co byste doporučil hráčům, kteří se rozhodují, jestli tam za hokejbalem a dalšími příležitostmi odcestovat?

Co bych určitě doporučil, aby si kluci zjistili, do jaké soutěže mají nabídku hrát, protože jen nejvyšší liga NLA se hraje 5 na 5 s ofsajdy. Všechny nižší ligy jsou 4 na 4 bez ofsajdu, takže trochu jiný hokejbal. A určitě nějaké základy cizího jazyka jsou také velké plus pro hledání práce, protože bez práce tady nejde nic.

V létě se ve Vispu a Raronu uskuteční Mistrovství světa. Do těchto menších měst to nemáte příliš daleko. Zajímáte se o šampionát a plánujete ho navštívit?

O mistrovství se určitě zajímám, protože momentálně bojuji o místo ve švýcarském národním týmu, takže uvidíme, jak to celé bude. Každopádně tak nebo tak mám určitě v plánu mistrovství navštívit.

>>VÍCE INFORMACÍ O VISPU A RARONU 2024 NA WEBU ŠAMPIONÁTU<<


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9