Extraliga dorostu

Svítkov ovládl pardubické derby. Elba zakončila základní část bez ztráty bodu na prvním místě!

Pardubice nenavázaly na vítězství v Hostivaři a v derby podlehly Svítkovu. Přestřelku s Letohradem ovládl Hradec. Rebelové zapsali rekordní debakl. Ústí nad Labem vyhrálo i po dvacáté v sezóně a vítězství základní části slaví bez ztráty bodu. Kladno prohloubilo krizi dvěma porážkami.

Divize východ

Pardubice po výhře v Hostivaři padly proti Svítkovu, Rebelové nadělili Ježkům 20 branek

Už ve středu sehrály Pardubice klíčový duel v Hostivaři. Střelecky nejnabitější první třetinu odstartoval domácí Michek. Molavec a Chýle však brzy otočili stav ve prospěch hostů. Ve druhé třetině vyrovnal Bár, ale Pardubicím stačilo pouhých 9 sekund na obnovu vedení. Branka na 2:3 byla zároveň rozhodující a postaral se o ní Švadlenka. Třetí třetina gól nenabídla a Pardubice si tak pojistily první příčku před blížícím se derby se Svítkovem.

V neděli si Kert Park spravil chuť po těsné ztrátě z Pardubic. Soupeřem na Lužinách byly Svitavy, které složil 4 minuty po startu gól při vlastní početní výhodě. Následně zvyšoval Vrabec, který v poslední minutě utkání upravoval druhým gólem na konečných 4:0. Mezitím se prosadil z přesilové hry kapitán Drnec. Bezzubí Sršni Pšeničku neprostřelili a domů odjeli s prázdnou.

V neděli přišel na řadu také šlágr kola mezi Svítkovem a Pardubicemi. Detailního průvodce utkáním, které Svítkov nakonec ovládl vysoko 6:1, poskytl trenér vítězného celku Martin Hlavsa: „Stále laborujeme se sestavou, a i na tento zápas nám chyběla Lucka Kubínová a částečně i Tom Koudela, který nastoupil pouze na přesilovku. Po zranění se do sestavy vrátil Dan Martínek a po konci hokejové sezóny naskočil i čerstvý vicemistr extraligy dorostu ledního hokeje Lukáš Korec. Zápas byl zpočátku opatrný, oba týmy hráli kvalitní hokejbal s minimem chyb. Do hry jsme se dostali až první brankou, kdy střelu Korce dorazil Martínek. Ve druhé třetině jsme přebrali otěže zápasu a dostali se do tlaku. Druhou branku vstřelil zpoza brány právě Korec. Bohužel jsme pak soupeřovi dali tři přesilovky za sebou, a Alfa se dostala do hry. Kluci však oslabení výborně bránili. Poslední třetina začala naší přesilovkou a my jsme ji výborně sehráli a odskočili na 3:1, když po tlaku v brankovišti doklepával Drahoš. To byl klíčový okamžik utkání. Alfa se pak na dvě lajny snažila o tlak a hru otevřela, ale rychlý protiútok zakončil opět Korec po nahrávce Drahoše. Soupeř se pak nechal vyloučit a my udeřili ještě dvakrát v přesilovce zásluhou Bartoka a Pospíšila. Konec se již dohrával v naší režii. Myslím, že zápas rozhodly přesilovky, kde jsme byli zkušenější a naše velmi dobře odehrané oslabení. Pardubice mě svou hrou překvapily a rozhodně to s nimi nebude v další fázi soutěže jednoduché. Spousta jejich hráčů udělala výkonnostní pokrok. Náš výkon měl určitě ještě rezervy, ale kluci si jdou za svým cílem zkušeně. Potěšila mě hra v obraně, kdy jsme soupeři mnoho nedovolili a podpořil to výborný Šprync.“ Svítkov nyní ztrácí na městského rivala 3 body a v posledním kole narazí na Svitavy. Alfa vyzve v nadcházejícím víkendu předposlední Heřmanův Městec.

Pro 3 body si do Opavy přijela třetí Hostivař. Domácí sice v první třetině skórovali, ale třikrát inkasovali a za vítězstvím tak lépe vykročili hosté. Ve druhém dějství přidala Hostivař další 3 branky a brankář Menzel tentokrát udržel čistý štít. Opava pak ještě korigovala skóre druhým gólem, jednoznačná třetí třetina přesto vyplynula v konečný výsledek 2:10 pro hostující celek z hlavního města. Havlík, Votava i Nestrojil připsali po čtyřech bodech.

Přestřelku pro diváky připravili v Hradci Králové domácí Piráti s Letohradem. Vyrovnaná úvodní třetina přinesla po dvou brankách na každé ze stran. Druhé dějství ovládl Hradec, za který hattrick v rozmezí jedenácti minut zkompletoval Zamastil. Stejným způsobem dopadla i závěrečná patnáctiminutovka a domácí nakonec zvítězili 10:6. Jeleni ke konci vyzkoušeli ještě hru bez brankáře, ale pouze dvakrát znovu inkasovali.

Rekordní kanonádu uspořádal v Heřmanově Městci tým pražských Rebelů. V první třetině hosté rozebrali svého soupeře deseti brankami bez odezvy. Umírněná druhá třetina přinesla čtyřbrankové navýšení vedení a závěr zápasu nabídl ještě 6 branek do sítě Ježků. Oba hostující gólmani navíc udrželi čisté konto a Pražané se tak radovali z debaklu 0:20. Nejvíce se dařilo Klofátovi, který zaznamenal 7 kanadských bodů.


Divize západ

Ústí uhájilo suverenitu, Kladno dvakrát selhalo, Plzeň si pojistila druhou pozici

Sobota nabídla utkání mezi Prachaticemi a Berounem. Kelti potvrdili roli favorita a třemi góly v každé ze třetin ovládli zápas ve svůj prospěch. Za Horaly snižoval ve druhé třetině pouze Ženíšek. Na straně hostů se dařilo zejména Hasalovi, který zaznamenal 5 bodů. Berounu mimo jiné pomohly i 3 využité přesilové hry. Výsledek 1:9 pro Kelty nic ale nemění, po výhře Plzně s jistotou zakončí základní část na třetím místě.

Nedělní nabídku odstartoval zápas Blatné s Jindřichovým Hradcem. Skóre otevřel po necelých třech minutách domácí Vrba, i díky tomu se Datlům podařilo získat první třetinu ve svůj prospěch. Druhá třetina se vyvíjela podobně jako ta první, ale klíčová byla až závěrečná část zápasu. Blatná vsítila pětkrát a Olymp definitivně ztratil naděje. Hostům nepomohl ani skvělý výkon čtyřgólového Launy. Konečný výsledek ukazoval 10:4 z pohledu Datlů.

Napínavý duel svedla Třemošná se Zliví a vítěze rozklíčovaly až samostatné nájezdy. Domácí Kuchynka nejprve využil přesilovou hru, za hosty ale bleskově vyrovnal Švamberk. Druhou třetinu ovládl Tatran, díky gólu Kocúrka ze sedmnácté minuty. O druhé vyrovnaní se z kraje třetí třetiny postaral znovu Švamberk, který následně rozhodl i nájezdovou loterii. Obrat na 2:3 znamená pro Zliv jistotu minimálně devátého místa, naopak Třemošná se stále musí obávat možného pádu na dno tabulky.

Plzeň v Budějovicích nezaváhala a pojistila si druhou příčku v základní části. Mečouni vstřelili v každé třetině po dvou brankách a domácí Pedagog dokázal odpovědět pouze jednou. Vítězství hostujícího celku řídil třemi body Kořínek. České Budějovice ztráta trápit nemusí, postavení na čtvrté příčce jim už nikdo nevezme a posunout se tabulkou nahoru i přes zápas k dobru už taktéž nemohou.

Další nájezdové rozuzlení přineslo jihočeské derby mezi Suchdolem a Prachaticemi. Vyrovnaný duel odstartoval čtyřgólovou přestřelkou mezi 8. a 10. minutou hry. Vedení se pak chopili hosté, ale těsně před koncem druhé třetiny vyrovnala Landová. Ženská reprezentantka následně rozhodla svým gólem z nájezdu i o celkové výhře 3:2 pro Suchdol.

Drtivou porážku zaznamenalo tápající Kladno v Ústí nad Labem. Rysům utekl úvod zápasu, kdy Elba vsítila čtyřikrát a vykročila pro plnohodnotný bodový zisk. Naději pro hostující celek vykřesaly 2 přesilovkové branky z kraje druhé třetiny, na které však domácí odpověděli pěti zásahy a bylo rozhodnuto. Kladno navíc inkasovalo dvakrát při vlastní početní výhodě. Ve třetí třetině už Ústí jen upravilo na konečných 11:2. Po skalpu Kladna Elba dokončila základní část bez ztráty jediného bodu a s plným počtem postupuje na finálový turnaj z prvního místa.

Ve čtvrtek svedlo Kladno ještě dohrávku s týmem Keltů a navázalo na prohru z Ústí. Beroun nasměroval za třemi body v úvodu opět Hasal. Zlomová byla druhá část zápasu, kdy hosté vsítili čtyřikrát. Rysům se nepodařilo vstřelit ani čestnou branku a podlehli jednoznačně 0:8. Před posledním kolem tak Kladnu hrozí reálná možnost propadu až na sedmou příčku. Naopak Beroun své třetí místo už jisté měl a v jeho barvách si tak mohl individuální statistiky bezstarostně vylepšit například šestibodový David Černý.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
SK Hokejbal Letohrad
19 90:112 47
2
TJ Sršni Svitavy
19 55:69 41
3
Ježci Heřmanův...
19 48:106 24
4
SHC Opava
19 29:191 0