Zahraničí

Skvělí soupeři i prostředí pro hokejbal, těší reprezentační turnaj v Česku Filipka s Pauerem

V polovině února se v Plzni na Turnaji tří zemí představilo také Švýcarsko. Na západ Čech s ním přijeli i Robert Filipek a Jaroslav Pauer, kteří v jeho dresu bojují o mistrovství. Čeští hráči už v zemi helvétského kříže působí několikátou sezónu, do České republiky se ale rádi vrací.

Domácí mistrovství je pro každého z nás určitě velká věc

V rámci příprav na Mistrovství světa ve Vispu a Raronu vstoupilo Švýcarsko na Turnaji tří zemí do prvních zápasů. Švýcarští hráči odehráli dvě utkání s Českem a dvě se Slovenskem. Nakonec se umístili na třetí pozici, ale jen bod za slovenskými hokejbalisty. „Vzpomínat budu určitě v dobrém. Skvělí soupeři i prostředí pro hokejbal. Tyhle zápasy jsou pro nás skvělá zkušenost, kde okamžitě vidíme naše nedostatky a na čem musíme zapracovat,“ prozrazuje Robert Filipek, který se v české nejvyšší hokejbalové soutěži naposledy objevil v sezóně 2015/2016, kdy nastupoval za Třinec.

Švýcarsko v prvním utkání prohrálo s Českem 1:8, ve druhém podlehlo Slovensku 2:5. Druhý den ale oplatilo slovenským hráčům porážku a radovalo se z vítězství 3:1. V posledním souboji byli zase úspěšnější čeští hokejbalisté, tentokrát vyhráli 8:0. „Viděli jsme, že proti těmto soupeřům je každá malá chyba okamžitě potrestaná. Podle toho vypadaly i některé výsledky,“ vypráví český hráč hrající ve Švýcarsku. „Myslím, že po kondiční stránce jsme byli rovnocenným možná i lepším týmem. Naopak hlavní rozdíl vnímám v systémovosti, dodržování pozic a klidu na hokejce,“ vyjmenovává Filipek rozdíly mezi týmy.

Švýcarský reprezentant nebojuje o první šampionát v dresu této země. Za Švýcarsko už hrál na mistrovství v roce 2019. Nyní se ale tato vrcholná akce bude pořádat jen třicet kilometrů od Sierre, kde je jeho švýcarské angažmá, konkrétně ve Vispu a Raronu. „Pro každého z nás je to určitě velká věc. Domácí mistrovství, hezké prostředí mezi horami kousek od Sierre, kde hraju,“ přibližuje Filipek místo konání letošního šampionátu. „Podpora bude velká. Myslím, že se každý moc těší a mistrovství se nám vydaří,“ věří Filipek.


Švýcarský tým se na turnaji Tří zemí v Plzni (17. - 18. 2. 2024) postupně zvedal, až dokázal porazit silné Slovensko 3:1! Zdroj fotky: Swiss Street Hockey.

Do Plzně se vracím vždy rád, zkušenost to byla také zajímavá

Poprvé v utkáních oblékl dres švýcarské reprezentace Jaroslav Pauer, který už pátou sezónu hraje za Grenchen. „Do turnaje jsme nastoupili, abychom zjistili, jak na tom jsme herně a porovnali jsme síly proti elitě hokejbalu. O umístění až tak nešlo, očekávání bylo vyhrát aspoň jeden zápas, což se nám povedlo,“ těší Pauera, který se v souboji proti Slovensku podílel na výhře také asistencí. „Ale je vidět, že Slováci a Češi jsou daleko víc technicky založení než Švýcaři. Fyzicky jsme na tom nebyli špatně, ale v technice a práci s hokejkou, tam ještě rezervy jsou,“ shoduje se Pauer s Filipkem.

Švýcarsko mělo obtížný program, který ale může pomoct v přípravách na mistrovství. Do České republiky čekala hráče dlouhá cesta, poté ve dvou dnech odehráli čtyři zápasy. „Cesta byla dlouhá, ale bez větších komplikací. Náročné to určitě bylo, ale byla to taky super příprava před mistrovstvím, kde je to podobně náročné,“ porovnává český hokejbalista tuto zkušenost se šampionátem, kde hráči také absolvují několik duelů během krátké doby. Pauer už se s Grenchenem stal mistrem nejvyšší švýcarské soutěže a vyhrál Švýcarský pohár, nyní by k tomu rád přidal úspěch i v reprezentaci.

Na turnaji se představil v prostředí, které dobře zná. V Plzni působil od mládežnických kategorií, v Extralize odehrál přes sto utkání. Na západě Čech už ale byl také v roce 2020, kdy zavítal se švýcarským týmem na Pilsen Challenge. V sezóně 2020/2021 pak během covidové pandemie pomohl plzeňským hráčům v šesti zápasech. „Jak už jsem říkal několikrát, do Plzně se vracím vždy rád. Skvělé zázemí, pak ještě vidět bývalé spoluhráče, rodina se taky dorazila podívat, bylo to fajn. A zkušenost to byla určitě zajímavá hrát ve švýcarských barvách,“ dodává hokejbalový útočník.


Jaroslav Pauer patří mezi největší opory Grenchenu-Limpachtal v nejvyšší švýcarské soutěži.


Robert Filipek se v roce 2019 již představil v dresu Švýcarska na Mistrovství světa v Košicích. V roce 2022 Švýcarsko na MS v Kanadě nestartovalo, z důvodů finanční náročnosti po covid pandemii.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9