Extraliga dorostu

Rekordní série ústecké Elby je u konce! Přemožitelem vítěze základní části se stala Plzeň

Ústí ztratilo body poprvé v letošní sezóně, triumfální výhru si z výjezdu odvezla Plzeň. Obě úvodní kola zvládl také Svítkov nebo Hostivař. Stoprocentní zůstávají i Kelti, kteří postupně rozstříleli Kladno i Blatnou. Pardubice zatím na úspěšnou základní část nenavázaly. Kladno nadále strádá.

Nadstavba – Skupina A – Východ

Pardubice ani jednou naplno nebodovaly, Svítkov i Hostivař zůstávají stoprocentní

Do druhé fáze soutěže v sobotu jako první vstoupily Pardubice na horké půdě Hradce Králové. Hosté po trefě Chýleho ovládli první třetinu, ale druhé dějství přineslo obrat ve prospěch domácích. Postarali se o něj Vaněk s Kovaříčkem. Ještě před koncem třetiny nakonec stihl vyrovnat Kupka. Ve třetí třetině gól nepadl a o vítězi tak muselo rozhodnout až prodloužení. Rozhodující branku zapsal Doležal, a Pardubice tak ovládly derby 2:3, čímž navázaly na úspěšnou základní část.

Derby se konalo i v pražské Hostivaři, kam přijeli hráči Kert Parku. I v tomto případě se jednalo o vyrovnané utkání s těsným výsledkem. Z přesilové hry poslal hosty do vedení Vrabec, ale těsně před přestávkou stihl vyrovnat Hradil. Druhá třetina vyzněla lépe pro Kert Park po gólech Větráka a Pavlise. Hostivařští pouze snížili v závěru zásluhou Nestrojila. Tomu se podařil i vstup do závěrečné patnáctiminutovky a rychle srovnal stav utkání. Domácí nakonec i do třetice vsítili v závěru třetiny a dokonali obrat. O rozhodující branku na 4:3 se půl minuty před koncem postaral opět Hradil.

Masivního vítězství 9:1 dosáhl Svítkov proti pražským Rebelům. Detailní přiblížení utkání poskytl trenér domácích Martin Hlavsa. „Soupeř vstoupil do utkání dobře a v první třetině nás dostával pod tlak po dobrém napadání. Nám se však podařilo vstřelit první gól a trochu jsme se uklidnili. Ve druhé třetině jsme spustili brankový uragán a zaslouženě jsme vstřelili 5 branek a zápas rozhodli. Tlak jsme měli enormní. V poslední třetině jsme přidali 3 góly a mrzelo jen nezakončení desátým gólem. Výkon byl dobrý. Chyběl pouze lepší vstup do utkání. Nadstavba bude těžká a nechceme již zbytečně ztrácet body.“ Individuálně vynikl čtyřbodový Korec, hattrickem se také blýskl Pospíšil.

Pardubice po těžkém utkání v Hradci rovnou ve středu přivítaly městského rivala ze Svítkova. Hosté měli co oplácet za minulou porážku a čekala se tuhá bitva. V první třetině gól nepadl, naopak ve druhém dějství se Svítkov prosadil hned dvakrát. Nejprve přesilovou hru využil Flamík, následně zvyšoval skóre Heller. Ve třetí třetině pojistil vedení hostů Koudela. Za Pardubice poté odpověděl Plecháček a Landsman, více už ale nepředvedly, a i podruhé v nadstavbě ztratily body. Proti Svítkovu vyšly po prohře 2:3 dokonce bodově zcela na prázdno a hosté se mohli radovat z povedené odplaty za poslední vzájemný duel.

Druhého pražského derby se účastnili Rebelové a na své půdě přivítali Kert Park. Poprvé se šlo do šaten za vyrovnaného stavu, když hosté úspěšně v závěru třetiny dotáhli dvougólové manko. Na branky Birčáka a Kocha odpověděl Drnec s Voženílkem. Birčák se ve druhém dějství prosadil také z přesilové hry, ale hosté opět rychle odpověděli zásluhou Císaře. Rebelové díky další početní výhodě nakonec strhli vedení znovu na svou stranu a ve třetí třetině ho už uhájili. Na Vaňáčův zásah navázalo po změně stran opět duo Koch a Birčák. Kert Park tak podlehl i ve druhém klání, Rebelové naopak výhrou 6:3 odčinili debakl z předešlého kola.

Druhé kolo východní skupiny A uzavřel zápas mezi Hostivaří a Hradcem Králové. Domácí vstoupili do utkání pohodlně trefami Trajera a Režnárka. Ve druhé třetině sice domácí polevili a Hradec zásluhou Čtvrtečky snížil. Následující gól padl až ve 41. minutě a jednalo se o vyrovnání. Machaň vrátil svůj tým do zápasu, ale hned vzápětí si hosté nepohlídali Hradila při vlastní přesilovce a vedení se přelilo zpět na stranu Hostivaře. Hostivařský útočník poté ještě upravil do prázdné brány na konečných 4:2, a Pražané tak zapsali druhé vítězství v řadě.


Nadstavba – Skupina A – Západ

Elba poprvé padla, Kladno utrpělo 2 porážky, Beroun nastřílel ve dvou kolech 25 branek

Druhou fázi sezóny mezi elitní šesticí druhé divize zahájila Plzeň a České Budějovice. Po vyrovnaném úvodu bez branky se střílelo ve druhém dějství. Na góly Chána, Kořínka a Nováka odpověděl v mezičase z přesilové hry Šimek. Domácím vedení 3:1 na výhru stačilo a připsali tak první 3 body.

Více gólů padlo v Berouně, kde Kelti přivítali Kladno. Domácí se s trápícími Rysy příliš nemazali a hosté odjížděli s nelichotivým debaklem. Po úvodním gólu Hasala se Beroun rozstřílel ve druhé třetině, kde se postupně prosadil Boldl, Šafra a David Černý. Nejhorší pro hostující hráče byla závěrečná patnáctiminutovka, při které museli lovit míček z vlastní sítě hned pětkrát. Po Mathauserovi přidali své druhé trefy Černý a Šafra. Výprask 9:0 dovršil Hipča a Jílek.

Blatná hostila vítěze základní části z Ústí nad Labem a brzy s favoritem prohrávala. Dvoubrankový náskok v první třetině obstaral Janda a Čaloun. Stejný výsledek měla po gólech Kučery a Javůrka i druhá třetina. Domácí se prosadili až z kraje třetího dějství z hokejky Vrby. Využitou přesilovou hrou uzavřel vítězství 1:5 svým zásahem Šimic.

Zajímavý souboj svedla ve středu právě Elba s Plzní. Neporažený vítěz základní části otevřel skóre už v 1. minutě přičiněním Čalouna. K bleskovému obratu zavelel Kraus, na kterého po chvíli navázal Král. Ještě před změnou stran využil přesilovou hru Kotrouš a Ústí se ocitlo ve ztrátě dvou gólů. Namísto snížení ve druhé třetině přišel další inkasovaný gól. Střelcem byl podruhé Král. Výsledek ve prospěch Elby se neměnil ani v závěru zápasu. Meiner zpečetil vítězství Plzně 1:5 a Ústí vůbec poprvé v sezóně okusilo hořkost porážky. Po 21 pokusech obrat severočeský celek o body si cenný skalp odvezli Mečouni a usadili se na první příčce.

České Budějovice doma přivítaly Kladno a dle očekávání se jednalo o vyrovnaný duel. Šimek navázal na zásah proti Plzni a otevřel skóre zápasu. Při přesilové hře vyrovnal hostující Drechsler, ale ještě do přestávky vrátil domácím vedení Švec. Po změně stran ještě zvýšil skóre Valach. Druhou třetinu zakončil dalším přesilovkovým gólem Paták, čímž vrátil Kladno na dostřel. Ve třetí třetině už ale hosté nedokázali s výsledkem zahýbat a podlehli těsně 3:2.

Nepříznivý debakl si z Berouna odvezla po Kladnu i Blatná. Domácí dobře vykročili do zápasu čtyřmi góly v první třetině. Gólové představení odstartoval Babka už po 38 sekundách hry. Jediný gól Datlů zaznamenal ve 20. minutě Kvarda, když využil početní výhodu. Jeho tým přesto prohrával po druhé třetině už rozdílem šesti branek. Definitivní rozklad hostů přišel ve třetí třetině. Kelti udeřili devětkrát a upravili výsledek na konečných 16:1. Individuálně se blýsklo hned několik domácích hráčů, mezi nimi například Hasal s Mathauserem se sedmi body. David Černý zaznamenal dokonce 4 góly a 4 asistence.


Nadstavba – Skupina B – Východ

Opava si z Letohradu odvezla nelítostný debakl, Svitavy vyloupily Heřmanův Městec

Letohrad se s Opavou na úvod nadstavby příliš nemazal a uštědřil jí debakl. 5 gólů v první třetině prakticky rozhodlo zápas, přesto Jeleni ve zbytku zápasu výsledek ještě zdvojnásobili. Oba domácí gólmani udrželi čisté konto a Letohrad zvítězil suverénně 10:0. Tradičně nejvíce řádili pětibodový Rous a čtyřbodový Schwach.

Heřmanův Městec svedl úvodní duel doma proti Svitavám. Hosté vstoupili do zápasu aktivněji a brzy vedli rozdílem tří branek. Ve vlastním oslabení snižoval Vodehnal, ale jednalo se o jediný zásah Ježků v celém klání. Svitavy naopak v následující třetině přitvrdily a čtyřmi góly rozhodly o vítězi utkání. V závěru upravoval na konečných 1:8 Draessler. Po čtyřech bodech zapsali Kukla s Kačurikem.

Nadstavba – Skupina B – Západ

Olymp na úvod zaskočil Prachatice, Zliv jasně přestřílela Třemošnou

Napínavá duel odehrál Jindřichův Hradec v Prachaticích. Domácí se dvakrát v první třetině dostali do vedení, ale v obou případech o něj zase přišli. Jako první se Horalové prosadili i po změně stran, ale ve 27. minutě Olymp svého soupeře zatlačil a třemi brankami vývoj utkání zvrátil. Prachatice sice ve třetí třetině přidali kontaktní branku, ale vyrovnat se jim už nepodařilo a hned na úvod nadstavby vyšli bodově naprázdno. Rozhodující branku na 4:5 vstřelila opora hostů Bohumil Launa.

Zliv přivítala Třemošnou ve velkém stylu a už po půl minutě vedla po gólu Pilečka. Brzy poté navíc navázal Švamberk. Další branka padla až ve 23. minutě, když vedení domácích navyšoval Kabelka. Stejně tak do třetí třetiny vstoupila lépe Zliv. Postupně se prosadil Vincík a Kačer. První gól Tatranu zajistil až ve 39. minutě Profelt. O minutu později gólový účet domácích uzavřel druhým gólem Pileček. Hosté ještě v poslední minutě snížili z hokejky Hrbáčkové, ale více už se v utkání nestalo. Výsledek 6:2 zahájil nadstavbu úspěšněji pro nováčka soutěže ze Zlivi.