2. liga

Rozhodně je co zlepšovat a doufám, že forma vygraduje v play off, přeje si Jakub Merta

Pokud se podíváme na statistiky ve 2. Lize na východě Čech, tak můžeme vidět spoustu zajímavých jmen. Jedním z nich je určitě Jakub Merta, který patřil v juniorských letech mezi české reprezentanty. V aktuální sezóně si tento šikovný útočník připsal 20 kanadských bodů v 8 zápasech.

Nabídky z 1. Ligy jsem měl

Kubo, s pardubickým „céčkem“ jste zatím ulovili 18 bodů za 10 utkání. Panuje s tímto výkonem spokojenost?

Myslím, že s body můžeme být spokojeni. Těsně před začátkem sezony nám asi třetina týmu oznámila, že končí nebo si dává delší pauzu od hokejbalu. Na každý zápas tak horko těžko lepíme sestavu, abychom měli alespoň dvě kompletní pětky. Cílem je tak pro nás dostat se do play off a tam se poprat o postup dále.

Vy jste letos nasbíral 20 kanadských bodů, takže forma je?

Forma bych úplně neříkal, protože když začínala letošní sezona, držel jsem v ruce hokejku v podstatě po roce. S každým zápasem nebo tréninkem se to ale lepšilo a taky jsem si začal rozumět s parťáky z útoku – Standou Korelem a Radkem Burešem. Kdybychom se víc tlačili do zakončení, mohlo těch bodů být ještě více. Rozhodně je tedy co zlepšovat. Doufám, že ta „forma“ vygraduje právě v play off

Vy už několik let nastupujete „pouze“ v 2. Lize. Nepřemýšlel jste poskočit nebo nebyla nabídka zkusit 1. Ligu?

V minulých letech jsem nějaké nabídky do 1. Ligy měl, ale nevyužil jsem je. Momentálně o tom ani neuvažuji. Důvod je hlavně nedostatek času. Protože stavíme dům, snažím se trávit čas tam. Je ale pravda, že úroveň 2. Ligy už není, co bývala. Nevím jak v ostatních krajích, ale u nás na východě každý rok ubývají týmy. Takže kdo ví, co přinese příští sezona.


Do finále přes Slovensko! Na to se nedá zapomenout

Po ukončení juniorských let jste se zapojil do Extraligy mužů, proč jste se rozhodl jít hrát nižší soutěže?

V Extralize jsem odehrál asi sedm sezon. Z osobních a pracovních důvodů jsem chtěl trochu zvolnit, vyskočit z toho kolotoče, kdy máte třikrát týdně trénink a o víkendu zápas nebo dva, na který se většinou jede přes půl republiky. Hokejbal hraji samozřejmě rád, ale už jsem mu nechtěl věnovat tolik času. Místo toho jsem se věnoval jiným sportům a rodině.

Dříve jste patřil mezi mládežnické reprezentanty, jak na tuto dobu vzpomínáte?

Vzpomínám samozřejmě rád. Pamatuji si, že rok před MS U20 ve Villachu, v roce 2009 jsme byli se spoluhráči z Pardubic fandit na seniorském MS v Plzni. Když jsem viděl tu úžasnou atmosféru, dal jsem si za cíl se ještě jednou dostat do výběru a zahrát si v Rakousku na MS. Hokejbalu jsem v té době podřídil vše, včetně školy (smích) a cíl jsem si splnil. Do finále jsme se dostali přes Slovensko, rozhodlo se o tom až v nájezdech. Na to se nedá zapomenout.


Jakub Merta (vlevo) oslavil v roce 2016 s Pardubicemi titul v Extralize mužů! Autor fotky: Josef Česák st.

Tabulka 2. Liga - Morava Sever

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
15 82:34 39
2.
HBC Enviform Třinec
15 69:45 31
3.
HbK Karviná B
15 57:60 24
4.
TJ Sokol Poruba
15 82:57 21
5.
HBK Vsetín
15 57:67 17
6.
HC Warriors...
15 27:111 3