Zahraničí

Mezinárodní federace našla i v roce 2020 pozitiva. Připravují se novinky, prozrazuje sekretář ISBHF David Tor

V mezinárodní hokejbalové federaci má Česká republika také své zastoupení. Je v ní David Tor, který třetím rokem plní funkci sekretáře. Na konec roku, který byl pro mnohé dost obtížným, si proto povídáme o tom, jaké má ISBHF výhledy do příštích měsíců a k čemu využila rok 2020.

Kvůli roku bez světových akcí byl čas na novinky 

Davide, rok 2020 zasáhl nejen sportovní sféru dost zásadním způsobem, co ale konkrétně mezinárodní hokejbal, jak náročný byl tento rok pro něj?

Pro mezinárodní hokejbal to byl náročný rok zejména z toho pohledu, že jsme přišli o tři skvělé mezinárodní akce. Na Masters v Českých Budějovicích byl přihlášen rekordní počet týmů, švýcarská organizace juniorského šampionátu byla prvotřídní, a také Slováci vybrali zcela ideální místo konání v Žilině. Věřím, že pokud by se šampionáty konaly za normálního stavu, všichni účastníci a fanoušci by si užili jedny z nejlepších hokejbalových akcí historie.

Nicméně tím, že se mezinárodní turnaje letos nekonaly, jsme v ISBHF našli čas na záležitosti, na které by pravděpodobně jinak nebyl prostor. Kompletně jsme přepracovali Soubor pravidel hokejbalu a zastaralé Řády, vylepšili náš administrační systém, sestavili tým pro sociální sítě, právě pracujeme na kompletní přestavbě webových stránek a daleko intenzivněji řešíme partnerství - velký dík zde patří i ČMSHb. Těším se, že některé viditelnější novinky hokejbalovým fanouškům brzy představíme.

Jak už jsme řekli, letošní červen měl patřit juniorskému šampionátu ve Švýcarsku, do kdy jste Vy osobně věřil, že by se mohl odehrát a doufáte, že i to posunutí na nadcházející rok už nebude ničím pokaženo, či znovu není ohroženo? Dá se, myslíte, půl roku dopředu alespoň trošku predikovat?

Juniorský šampionát ve Švýcarsku by byl bezpochyby vrcholem sezóny. Bohužel s propuknutím jarní vlny epidemie v Evropě a Severní Americe začalo být zřejmé, že akce budou muset být posunuty. Je potřeba si přiznat, že v současné době je situace opět složitá. Věřím tomu, že stejně jako v letošním roce se situace směrem k létu bude lepšit, a já doufám, že rychle! Vše bude záviset na dvou hlavních faktorech - kdy se v jednotlivých zemích hokejbal zase rozjede a jaká omezení budou v platnosti pro cestování.

V plánu jsou na rok 2021 ale i další hokejbalové mezinárodní akce, má světová federace nějaké záložní plány? A jak často situaci diskutuje?

Předsednictvo ISBHF, ve kterém jsou zastoupeny účastnické země, se schází a diskutuje situaci a plány jednou měsíčně, operativně i častěji. Zároveň jsme v pravidelném kontaktu se zástupci jednotlivých organizačních výborů, abychom si předávali aktuální informace. Příští důležité jednání je naplánováno na 15. ledna.


Seniorské mistrovství si svůj dvouletý cyklus zachová

Hodně diskutovaná témata jsou nyní také vakcíny a testy, padla při projednávání různých plánů nějaká slova i na tato témata? Třeba testování na největších hokejbalových akcích a žití v takzvané bublině je podle Vás reálné?

Ta takzvaná bublina by samozřejmě byla jedním z řešení, je však nutné si uvědomit logistickou a zejména finanční náročnost takového projektu včetně pravidelného testování. Nicméně ano, i tyto záležitosti jsme řešili. Vědecký pokrok včetně vakcinace je určitou nadějí, že se postupně budeme dostávat blíže a blíže normálnímu stavu, k běžnému konání hokejbalových akcí, a samozřejmě nejlépe i s fanoušky.

K posunutí muselo dojít i u kanadského mistrovství světa seniorů, to se neodehraje v roce 2021, ale až o rok později. Co tohle může způsobit? A bude hned ten následujících rok patřit novému šampionátu, nebo bude zachován klasický model dvou let a je jedno, že nyní bude ta pauza od Košic vlastně tříletá?

Myslím si, že jednomyslné rozhodnutí přesunout také Mistrovství světa mužů a žen do roku 2022 bylo ve světle současného vývoje epidemie naprosto správné. Je to naše nejdůležitější akce, na kterou se celá hokejbalová komunita těší, a ohledně roku 2022 jsme poměrně optimističtí. Ve schváleném plánu je opět zachovat dvouletý cyklus, mistrovství světa seniorů by se tedy mělo dále konat v sudých letech.


ISBHF pracuje na nových projektech a těší se na další mezinárodní turnaje! Zdroj fotky: fcb ISBHF.

Od dobrovolníka až po sekretáře světové federace

Ještě dvě příjemnější otázky na závěr: jak jste se dostal k práci sekretáře Mezinárodní hokejbalové federace a jak vypadá vlastně Váš běžný pracovní den?

Popravdě? Byla to velkou měrou shoda náhod a načasování. V ISBHF jsem začal působit jako dobrovolník při Mistrovství světa v Pardubicích v roce 2017, a postupem turnaje jsem dostal možnost zapojit se více a více do centra chodu akce - ať už organizačně nebo administrativně. Po skončení Mistrovství světa v Pardubicích ze zdravotních důvodů odstoupila tehdejší sekretářka ISBHF, a prezident federace George Gortsos spolu s členy předsednictva mě oslovili, zda bych při studiu chtěl tuto funkci vykonávat. Já jsem jim za to velmi vděčný.

Můj pracovní den se v poslední době skládá z příprav podkladů pro ono důležité jednání 15. ledna, například zpracování různých variant rozpočtu ISBHF pro rok 2021. Důležitou součástí jsou i online meetingy se zástupci ISBHF a našich členských svazů, se kterými postupně pracujeme na zmíněných projektech a novinkách.

A co konec roku a obecně toto období, užil jste si ho a dokázal jste načerpat z příjemné atmosféry síly na další rok, který doufejme už nebude takto náročný…?

Určitě, strávil jsem ho jako každý rok v rodinném kruhu, a těším se, co nám přinese rok 2021. Všem fanouškům hokejbalu bych chtěl popřát jen to nejlepší do nového roku, zejména zdraví, štěstí a samozřejmě také více hokejbalové radosti, než tomu bylo v roce letošním!


David Tor (třetí zleva) patří mezi akční hokejbalové zástupce po celém světě! Zdroj fotky: fcb ISBHF.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9