Různé

Když něco podceníš a nepřistoupíš k tomu na 100 %, tak se ti to vymstí, má jasno sudí Záhora

Součástí hry jsou také sudí, kteří řídí každý sportovní zápas. Jak moc těžké je pro Michala Záhoru pískat hokejbal? Které soutěže jsou nejnáročnější? Chtěl by si Michal Záhora splnit sen tím, že by jednou řídil mezinárodní duel na světové úrovni? Více v rozhovoru!

Hráči a trenéři se dají ukočírovat, na to je široká škála nástrojů

Michale, dělat rozhodčího není vůbec jednoduchý úkol. Co vlastně obnáší práce člověka, který řídí celý zápas?

Utkání je v podstatě vyvrcholením celého týdne, od přijmutí delegace až po samotný zápas. Samozřejmě musíš vidět a správně posoudit důležité situace, které v utkání nastanou, od toho se všechno odvíjí.

Co je pro rozhodčího ta nejdůležitější vlastnost? Co musí sudí umět, aby obstál v každém utkání?

Za mě je to přístup ke každému zápasu stejně, protože nikdy nevíš, kdo tě na zápase sleduje a když něco podceníš a nepřistoupíš k tomu na 100 %, tak se ti to okamžitě vymstí.

Někdy je na hřišti hodně emocí jak od hráčů a trenérů, tak i od fanoušků. Jak se vyrovnáváte se stresem, když na Vás někdo „huláká“?

Hráči a trenéři se dají ukočírovat, na to je široká škála nástrojů. (smích) Diváci, to je celkem jedno, to moc neřešíš. Ale stalo se mi, že již ve 3. minutě první třetiny vyváděl pořadatel diváka na juniorské soutěži.


Hokejbal často ovládají emoce a rozhodčí je musí správným způsobem zchladit. Povedlo se tohle Michalu Záhorovi s kapitánem Letohradu Davidem Halbrštátem? Autor fotky: Josef Česák st.

Pravidla jsou moje každoroční noční můra

Pískáte téměř veškeré soutěže. Která je podle Vašeho názoru pro rozhodčí ta nejobtížnější?

Pro mě osobně bylo nejtěžší řídit finále okresní soutěže v Mladé Boleslavi, protože jsem prakticky znal hráče obou týmů v podstatě na kamarádské bázi a nechtěl do nikoho takzvaně jít, nechtěl jsem nikoho naštvat, což se mi samozřejmě nepodařilo. (smích)

V době covidu i „soudci“ musí dbát na svoji kondici, jak se udržujete ve formě? Studujete si po večerech pravidla? (smích)

Kdo mě zná, tak ví, že pravidla jsou moje každoroční noční můra. Kondici si udržuju díky dvěma darebákům, které mám doma a samozřejmě chodím běhat, protože nic jiného v podstatě dělat v této době nelze.


Copak to pan rozhodčí ukazuje? Asi osobní desetiminutový trest. Autor fotky: Josef Česák st.

Nejvíce neuvěřitelný zápas? Premiéra na MS ve Švýcarsku

Už jste někdy měl možnost řídit mezinárodní utkání? Pokud ne, není to jeden z Vašich cílů kariéry?

Řídil jsem již dvě mistrovství světa. Samozřejmě, pokud dostaneš nominaci, je to ocenění toho, že patříš ke špičce v ČR, což není vůbec málo. Vzhledem k tomu, že už se moje kariéra pomalu blíží ke svému konci, protože věk nezastavíš, tak tohle není mým cílem.

Jaký duel z Vaší kariéry byste vypíchl? Který se Vám nejvíce líbil a ve kterém se děly až neuvěřitelné věci?

Pro mě nejvíce neuvěřitelný zápas byla moje premiéra na MS ve Švýcarsku, kde přišlo asi 5000 diváků, žádná divočina tam nebyla, ale tohle pro mě byl splněný sen.


Michal Záhora si zapískal na mezinárodní úrovni naposledy v roce 2019 na mistrovství světa v Košicích. V utkání Kanady s USA to nemohl mít jednoduché. Autor fotky: Michal Runák.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9