Různé

ČMSHb využívá pásy Polar! Co tyto technologie hokejbalu přináší? Svaz je získal z projektu NSA!

ČMSHb se může pyšnit více sportovními technologiemi, než si můžete myslet. Svaz získal podporu přes projekt NSA, díky němuž získal pásy Polar například pro CTM. Jak tyto technologie využívá a kde se s nimi můžete setkat? To prozradili za ČMSHb Ondřej Almaši a Michal Broulík!

Co zajímavého technologie trackovacího pásu Polar přináší?

Ondřej Almaši, který tyto technologie využívá ve své práci s mládeží, na úvod přiblížil, co to Polar pás je: „Představte si klasický sporttester, který každý sportovec nebo sportovní nadšenec důvěrně zná. Hodinky nebo hodinky a pás, které vám měří všemožné údaje a hodnoty. Teď si představte, jaké by to bylo, kdyby každý váš hráč tyto základní „hodinky“ měl. Pěkné že? Nebo ne? Vezměte si, jak těžké by to potom ve finále bylo, dostat z těch všech hodinek veškeré údaje, a tak aby vám to ještě dávalo smysl a bylo rychle použitelné. To, o čem se bavíme my, tedy Polar Team Pro je prakticky stejné zařízení, pouze tedy ten všem známý hrudní pás. Navíc k tomu měří akceleraci, brzdy, změny směru, údaje o rychlostech nebo přesný GPS senzor a další detailní informace ohledně výkonu a pohybu. Hlavní výhodou je, že díky propojení se systémem či aplikací má trenér všechna data na jednom místě a v reálném čase v tabletu, což je neuvěřitelná výhoda a ulehčení v další práci, a hlavně z hlediska využitelnosti a analýzy dat. Umožňuje to neuvěřitelnou a pestrou analýzu výsledků a všech grafů, co si jen člověk dokáže představit.“ V hokejbalovém prostředí tato technologie nabízí velkou škálu možností. „Můžeme podrobně analyzovat tréninková a zápasová data celého týmu i porovnávat hráče mezi sebou. Navíc můžeme už v průběhu zápasu vidět, jak na tom daný hráč je. Polar Team Pro měří celou řadu hodnot, např. tepovou frekvenci, zóny tepové frekvence, vzdálenost v zónách TF, rychlost, počet sprintů, tréninkovou zátěž, kardio zátěž, svalovou zátěž, počty zrychlení, dobu regenerace a tak dále,“ prozradil k technologii projektový manažer ČMSHb Michal Broulík a zároveň trenér reprezentace žen a dodal: „Obecně vzato jsme díky zaznamenávané mapě mohli zpětně spolu se všemi údaji vidět nejen číselné hodnoty, ale také pohyb po hřišti při rozdělení jednotlivých postů. Je zajímavé vidět, když se měří celý tým, jakých čísel hráči na různých postech dosahují jak při hře, tak v mezičase střídání či přestávky. Je zajímavé sledovat, jak rychle se hráči dokáží při zátěži dostat z tzv. „kyslíku". Určitě to přineslo další, detailnější informace i z metodického pohledu. Už proběhly i webináře, které vznikly na základě Polaru, například na téma „Jakou vzdálenost a jakou rychlostí se pohybuje hráč v tréninku či utkání“.“

A jaké jsou výhody této technologie? „Z mého pohledu vidím hlavní výhody pro hokejbal jako sport ve sběru dat ze zápasů např. juniorky nebo Extraligy, kde konečně získáme přesná a relevantní data o tom, co se vlastně na hřišti děje a co ne z hlediska čísel, metrů, rychlostí a tepů. Můžeme to porovnat s aktuální metodikou kondičního tréninku, respektive můžeme tuto metodiku a doporučení upravit dle naměřených dat. Toto už se děje, několik utkání už bylo naměřeno, ale na závěry je ještě čas. Jak už říkal kolega Michal Broulík, z hlediska využití na monitoring hráčů, samozřejmě data o jednotlivých hráčích a jejich kondici jsou taky důležitá. To už je ta individuální sportovní rovina,“ zmínil Ondřej Almaši.

Kdo pásy Polar v hokejbalovém prostředí využívá?

Pásy Polar jsou technologií, se kterou mohou trenéři sledovat výkonnost jednotlivých hráčů. Michal Broulík prozradil, kdo tuto technologii v hokejbalovém prostředí využívá nejvíce: Pásy Polar byly používány v Extralize mužů a juniorů, využívali je i dorostenci. Nasazeny byly i ve spolupráci s komisí rozhodčích, takže disponujeme i statistickými údaji mužů a žen v pruhovaných dresech ze soutěžních utkání. Měření probíhala také na turnajích krajů. Výstupní hodnoty jsou naměřené i od něžného pohlaví s hokejkou v ruce. Takže dosavadní využití rozhodně přesahuje jednu věkovou kategorii nebo soutěž. Před MS 2022 se plánovalo jejich nasazení v Montrealu při zápasech reprezentace, ale s ohledem na to, že celá technologie na úrovni ČMSHb byla spuštěna na jaře 2022, tak tuto myšlenku se nepodařilo realizovat, ale rozhodně do budoucna se počítá s využíváním na mládežnických akcích, kempech CTM a vrcholných turnajích reprezentace.“ Práce s pásy Polar pro monitoring hráčů je velmi zábavná. Trénink nebo zápas díky této technologii dostává úplně jiný rozměr, a to jak pro hráče, tak trenéry. Trenéři mohou podrobněji zkoumat dílčí hodnoty plynoucí ze hry, čili vidí hráčům „pod pokličku“, přičemž hráč se díky těmto postřehům může dále zdokonalovat ve své hře. Tato technologie například zjistila, že v průměru hráč v mužské Extralize hokejbalu za zápas naběhá 3 až 4 kilometry v závislosti na postu, přičemž v průměru udělá 20 až 30 sprintů. Svou zajímavost s touto technologií popsal Ondřej Almaši: „Pokud je stejné cvičení pro všechny hráče, kondiční nebo herní, je zajímavé pozorovat na tabletu živě v reálném čase, kdo a jak na tom je. Kdo už opravdu tzv. „vaří“ a oproti tomu, kdo je v pohodě, popř. kdo se ještě na tréninku prakticky od začátku nerozběhl sprintem a tzv. to chladí. Řekne vám to hodně, teď je jen na nás a na zkušenostech, jak toto všechno využijeme a budeme využívat do budoucna. Jako všechno dobré, chce to čas.“

ČMSHb tuto technologii pro sběr dat v hráčském prostředí získal díky projektu NSA. Aktuálně se pracuje na sběru dat z Extraligy juniorů, dorostu či mužů. Technologie se v budoucnu bude využívat i pro reprezentační výběry. I takto se dá posouvat amatérský sport na profesionální úroveň.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9