Různé

Umělá inteligence v hokejbalovém prostředí? Autonomní kamery vysílaly ze šampionátu v Liberci!

Před pár měsíci skončil úspěšný juniorský šampionát v hokejbale 2023, který se uskutečnil v Liberci. Turnaj se odehrál v pěti kategoriích, v nichž čeští reprezentanti získali tři zlaté a dvě bronzové medaile. Liberecké mistrovství světa bylo možné sledovat online díky dvěma platformám.

Streamování hokejbalu je velkým tématem! Budou autonomní kamery budoucností pro hokejbal?

„Otázka streamování obecně není nikdy jednoduchá, jelikož před námi vždy stojí plno otázek a možností, jakým způsobem vysílaní ze zápasů zajistit. Organizační výbor se musí zabývat jak finanční stránkou, za kterou jsou nám schopni dodavatelé přenos umožnit, ale také, jakými disponují možnostmi po vizuální stránce. Nejvíce práce se v tomto musí vykonat před samotným šampionátem a v průběhu už řešit jen nenadálé výpadky, nebo problémy, které nastanou,“ řekl hlavní organizátor mistrovství světa juniorů v Liberci 2023 Jiří Cícha.

Hokejbalisté z Česka, Slovenska, Kanady, USA, Švýcarska, Velké Británie a Maďarska byli pod drobnohledem kamer. Z Home Credit Areny zajišťovala živé přenosy stanice ČT Sport Plus, přičemž zápasy byly i komentované a jejich sledovanost nebyla malá. „Pokud se baví na zápase U23 přes dva tisíce diváků a pošle vám ředitel České televize, pan Hozák, velmi zajímavé výstupy z toho, kolik lidí se dívalo na přenosy v konkurenci s Tour de France, jsou to všechno čísla, se kterými můžeme být spokojeni,“ řekl již dříve předseda Českomoravského svazu hokejbalu (ČSMHb) Martin Komárek a dodal: „Pro finálové dny jsme byli domluveni na spolupráci s ČT, která byla doladěna šest týdnů před juniorským světovým šampionátem, přičemž Česká televize byla s přenosy z Liberce velmi spokojena, za což jsme také velmi rádi.“ Ve Svijanské aréně zápasy natáčela kamera s umělou inteligencí. Českomoravský svaz hokejbalu tak vsadil na nové technologie v rámci streamování. „Pro MSJ v Liberci jsme spojili síly s provozovatelem autonomních kamer, který zařizuje support a podporu pro celky Bílých Tygrů a provozuje platformu Czech Ice Hockey TV, která je nesmírně populární,“ prozradil jeden z hlavních organizátorů MSJ v Liberci Martin Komárek.

Streamy z Liberce sledovalo v průměru 1800 diváků!

Spolupráce mezi oběma stranami probíhala na vysoké úrovni. Před startem světového šampionátu také proběhl test kamer na režim hokejbalu v Dobřanech, kde se kamera s AI představila v tuzemském hokejbalu. A jak takové kamery fungují? „Podstata fungování autonomních kamer ve sportu je vytvoření tzv. umělé inteligence pro daný typ sportu, který plně reflektuje specifika a pohyby hráčů v dané sportovní disciplíně. K vytvoření takového AI modelu je nutné nasbírat velké množství dat z řady přenosů z různých míst. Algoritmus chování a reakcí kamer se poté výrazně zlepšuje a posouvá se směrem ke kvalitnějším záběrům a přibližování daných situací,“ přiblížil fungování kamer Martin Komárek.

„Určitě se nebojím říci, že kvalita streamů mohla být lepší, hlavně při zabírání některých situací, ale na druhou stranu měli jsme streamy pokryté ze všech tří hal, za což jsem velice rád. Obrovským problémem byla druhá plocha Svijanské arény, kde nebyl prostor mít člověka za kamerou, a proto jsme se rozhodli použít autonomní kamery. Samozřejmě momentálně umělá inteligence nenahradí člověka při streamování, jelikož osoba je přesnější a dokáže zabrat i detaily, ale třeba jednou se tomu autonomní kamery vyrovnají,“ nezastíral Jiří Cícha. Všechny streamy z libereckého mistrovství světa juniorů 2023 v Liberci sledovalo průměrně 1800 diváků z celého světa,  přestože vysílání bylo zpoplatněno. „Zapůjčení, odkup nebo provoz kamer, které jsou v hodnotě okolo 150 000 tisíc Kč za jeden kus, není zdarma v žádném sportu, nemluvě o softwaru a cloudových službách, které jsou s touto aplikací spojeny. Jsme rádi, že se spolupráci na streamech podařilo realizovat, a že streamy byly pravidelně navštěvovány,“ doplnil předseda ČMSHb. O otázce zpoplatnění streamů se rozpovídal i hlavní organizátor MSJ 2023 v Liberci Jiří Cícha: „Jedna věc je, že finanční náročnost zajištění streamů byla docela značná a druhá věc je ta, že je běžné za streamy platit. Nemusím chodit ani daleko, když si vzpomenu na Mistrovství světa v Kanadě, kde stream byl placený a kvalita byla naprosto otřesná minimálně do půlky šampionátu, než se do toho zapojila naše redakce přítomná na místě. Slyšel jsem reakce, proč to nedáme na O2 TV Sport, ale i tato služba je placená, takže by se nic extra nevyřešilo a hlavně, jak jsem zmínil výše, tak na druhé Svijanské hale bychom toto umožnit nedokázali.“

Jaký přesah by mohly mít kamery s AI do klubové sekce?

Kamerový systém řízený umělou inteligencí může být přínosem nejenom pro diváka či sportovní svaz, ale i pro daný klub. Co kamery s AI v tomto ohledu nabízejí? „Na klubové úrovni umí tato technologie zpřístupnit videa pro trenéry, případně získat výstupy, které lze využít v rámci videorozborů zápasu či tréninků. Velkou výhodou je například i stříhání videí pro mediální prezentaci klubu. Z řad extraligových klubů je o tento produkt velký zájem a řešíme jeho uplatnění v hokejbale, které by pomohlo klubům v celé řadě bodů. Včetně možnosti streamovat každé utkání z domácího hřiště. Díky množství utkání z MS v Liberci došlo také k rozšíření algoritmů hokejbalové AI a jejímu zkvalitnění,poodkryl zajímavost Martin Komárek. Výhody pro kluby jsou i jinde. Nahrané záznamy ze zápasů či tréninků by klubům zůstávaly, což dává možnost nastudovat herní praxi či novou taktiku. Možností, jak se záznamem pracovat, je velké množství.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9