Různé

Budoucnost klubu je v mládeži, zdůrazňuje bývalý předseda SK Pedagog Přemysl Horák

SK Pedagog České Budějovice je tradičním hokejbalovým klubem. Pod SK Pedagog patří ale celá řada dalších sportovních oddílů. Dlouhá léta se o všechny z pozice předsedy staral hokejbalový srdcař Přemysl Horák, který se o tom rozpovídal v otevřeném rozhovoru.

Přemku, nemohli jsme si nevšimnout, že hokejbalový klub SK Pedagog České Budějovice „změnil“ název na TGB Swietelsky Pedagog. Co za tím stálo?

Již v minulosti a to dlouhých 5 let, náš partner podporoval naše prvoligové stolní tenisty. Bohužel náklady na stolní tenis byly vysoké a letos jsme museli soutěž přenechat. Se společností TBG Swietelsky jsme se dohodli a bude dále naším generálním partnerem, který bude především podporovat oddíl hokejbalu.

Vy osobně jste z pozice předsedy hokejbalového klubu nezažíval lehké období, můžete nám to přiblížit?

Především bych chtěl poupravit, že nejsem předseda hokejbalového oddílu, ale předseda celého Sportovního klubu Pedagog České Budějovice z.s., který má 8 sportovních oddílů. Náš klub má přibližně 600 členů a z toho víc jak 50% mládeže. Oddíl hokejbalu je jedním z největších oddílů ale stolní tenis jim postupně šlape na paty. Období nebylo a není jednoduché. Práce s lidmi je opravdu náročná a nikdy se nezavděčíte každému.

Náš sportovní klub vlastní sportoviště, pozemky, budovy a tělocvičny a všechny mohu ujistit, že to není výhra. Je to velmi náročné právě s údržbou a provozem. S tím souvisí žádosti o dotace, které musíte pravidelně podávat a správně vyúčtovávat. O všechny dotace jsem se staral a pořád starám sám. Dělám to rád, protože zde jsou vidět výsledky, ale jednou to bude muset skončit, neboť to není opravdu jednoduché. Možná pro jeden oddíl ano, ale pro 8 sportovních oddílu žádat, rozdělit a vyúčtovat? Opravdu to není sranda…

Proč jste se ve funkci předsedy klubu nakonec rozhodl skončit? A je o klub do budoucna dobře postaráno?

V listopadu 2022 jsem oficiálně oznámil, že nebudu pokračovat jako Statutární orgán spolku, ale budu nápomocen při předání funkce a naučím odpovědnou osobu pracovat s dotacemi. Moje funkční období končilo 18. 6. 2023 a v tomto období jsme měli 4 mimořádné Valné hromady, na kterých se nikdo nepřihlásil. Neděle byl poslední den mého funkčního období a oddíl hokejbalu mě přesvědčil abych pokračoval. Velkým přínosem byl David Švec, který mě v tom nenechal a souhlasil, že bude po mém boku také jako Statutární orgán a zároveň místopředseda spolku. Budoucnost klubu je v mládeži. Když bude mládež, trenéři a funkcionáři klubu, kteří budou chtít SK posouvat, tak bude vše fungovat. Náš SK není jenom hokejbal, ale dalších 7 oddílů, proto je to těžší, než si kdokoliv dokáže představit.

bahis siteleri arasinda guvenilir olanlari bulun


Je třeba se naučit spolupracovat nejen v práci, ale i ve sportu a v osobním životě

Nadále budete ale v klubu působit jako trenér B týmu, který hraje 2. Ligu na jihu Čech. Proč jste se tak rozhodl?

Ano, oficiálně jsem ukončil hráčskou kariéru. Žádné zdravotní problémy nemám, ale už se z hokejbalu stává atletika, a to už není pro mě. Naše nové hřiště přenechávám mladším a budu si vše užívat z trenérské pozice. S trénováním mám velké zkušenosti a chci se opět dostat do té správné formy, abych mohl předat užitečné rady a částečně i zkušenosti. Náš „B“ tým je sice na posledním místě, ale hrajeme to pro radost a pracujeme na doplnění mladých hráčů. Postupně se nám to daří a věřím, že se budeme posouvat kvalitativně víš.

Mnoho lidí, kteří si nezkusili funkcionářskou činnost, si ani neuvědomuje, co za penzum práce za tím stojí, je to tak? A baví vás po dlouhých letech hokejbal i tak, jako na začátku vašeho hokejbalového života?

Hokejbal mě pořád baví, je to moje srdeční záležitost a pořád bude. Bohužel s tím ale souvisí i soukromý život, pokud nebudete mít podporu, tak nebude nic fungovat. Znám spoustu přátel kolem sebe, kteří jsou kvůli hokejbalu rozvedeni a dále se rozvádí. Je třeba se naučit spolupracovat nejen v práci, ale i ve sportu a v osobním životě. Vše musí zapadat. Někdo to možná odsuzuje, ale mně to pomohlo.

Ubírá se dle Vašeho osobního názoru hokejbal správným směrem? ČMSHb se snaží podporovat kluby v náborových aktivitách apod. Je to správná cesta nebo je něco, co byste ze svého pohledu změnil?

Hokejbal jako sport, si myslím, že jde moc rychle dopředu. Možná je to dobře, ale to se ukáže za nějaký čas. Tím chci říct, že hokejbal se ubírá správným směrem, ale starší hráči, kteří se snaží sportem bavit, to už nestačí vstřebávat. Za mě bych změnil celý systém odměn rozhodčích.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9