Reprezentace

Uděláme maximum pro to, abychom naše cíle naplnili, říká o posunutém Světovém poháru juniorek Tůma

Stejně jako další akce, tak i Světový pohár juniorek se musel přesunout na příští rok. Asistenta hlavního trenéra hráček do dvaceti let Václava Tůmu to velmi mrzí, ale ví, že se jednalo o správné rozhodnutí. Nyní tak bude důležitým úkolem hráčky připravit na příští rok. Tůma věří, že se to povede.

Bylo správné šampionát posunout
V letošním roce se měl konat Světový pohár juniorek v Žilině. Jak moc Vás mrzelo, že se nekoná?
Mrzí mě to hodně, věřil jsem, že máme silný výběr děvčat, a že bychom mohli zopakovat úspěch z předchozího roku. Bohužel ta situace je taková, jaká je a osobně si myslím, že to bylo správné rozhodnutí šampionát posunout. Zdraví máme jenom jedno.


Příprava se Vám o rok prodlouží, berete to jako výhodu?
To se uvidí, jestli to bude výhoda nebo ne. Určitě je výhoda, že máme další rok na pozorování případných nových tváří do výběru. Bude to každopádně zajímavé sledovat holky, které byly v užším výběru. Jestli budou makat dál a poperou se znova o místo v sestavě nebo jestli měly v hlavě jen letošní šampionát.


Jak moc se změnily plány na přípravu?
Plány zůstávají v podstatě stejné. Najedeme na sérii kempů, jako tomu bylo v předešlé sezóně. Měli bychom odehrát přátelské utkání se Slovenkami, pokud to současná situace dovolí. Jestli budou turnaje jako Pražský míček nebo Challenge cup, tak se na nich určitě objevíme.


Mění se nyní i cíle, nebo zůstávají pořád stejné?
Pokud trénujete národní či jiné družstvo, nemůžete mít malé cíle, to ani nejde, že si řeknete „letos nám stačí placka“. Vždycky chcete stát úplně nejvýš a mít na krku tu zlatou. V loňském roce si holky zkusily, jaké to je a jak je to krásný pocit, tak doufám, že to chtějí zopakovat, protože pro některá děvčata to bude loučení s juniorskou kategorií. Uděláme maximum pro to, abychom naše cíle naplnili.




Václav Tůma (vpravo) stál na střídačce u titulu světových šampionek na domácím Světovém poháru v Litomyšli v roce 2019. Zdroj fotky: juniorworldcup.cz 

Na postu brankářů nás tlačí botaJak to vypadá s hráčskou základnou? Máte hodně hráček, které mohou o reprezentační dres zabojovat?
Na hráčskou základnu si nemůžeme stěžovat, tedy co se týče hráček. Na postu brankářek náš však tlačí bota. Tam bohužel nemáme tak velký výběr a tím pádem i konkurenci pro holky s lapačkou. Doufám, že se nám objeví nějaké nové tváře na tomto postu v mladších ročnících a případně nám na kempech ukážou, že i ony se chtějí porvat o národní dres.

Jak moc náročná je pro Vás práce s ženským kolektivem? Co je u něj nejtěžší?
Práce s ženským kolektivem je hodně specifická. Na některé platí cukr a na některé bič, takže to máme za úkol rozpoznat a podle toho je trénovat. Holky jsou víc náladové a urážlivé. Na druhou stranu si ale víc berou k srdci naše rady a postřehy, co by měly zlepšit a na čem by měly zapracovat. Holky si tvoří víc svoje „partičky“, a o to je těžší je připravit jako jeden společný tým. Musím ale říct, že na šampionátu v České Třebové se nám podařilo všechno tohle dát dohromady a ať byl zápas nebo jsme byli na hotelu, tak holky táhly za jeden provaz a bylo úžasné pozorovat, jak si to společně užívají.

Každý rok jste stál na lavičce hráček Plzně, bude tomu tak i pro příští ročník?
Ano, to je pravda. V podstatě jsem byl u zrodu holčičího týmu v Plzni. Situace je teď pro mě složitá, narodil se mi syn, pracovní vytížení je taky velké a do toho ještě hraji hokej. Takže je těžké všechno skloubit dohromady. Jsem rád, že jsem se v loňském roce domluvil na spolupráci s trenérským kolegou a mým jmenovcem Václavem Tůmou, a že letos holky chodí trénovat pod jeho vedením. Takže na střídačce plzeňských holek bude určitě Václav Tůma, ale doufám, že tam budeme oba dva. (smích)

Narodil se Vám syn, jaké s ním máte plány na léto? Jak se změnil Váš život?
Po narození syna Tobiáše se nám život obrátil takzvaně o 180 stupňů. Abych se mu mohl věnovat, tak jsem sám přestal aktivně hrát hokejbal, koupili jsme si zahradu, aby měl kde běhat a řešíme nějaké vetší bydlení. Plány na léto jsme měli jasné, pojedeme na Slovensko do Žiliny na Světový pohár a pak si to tam prodloužíme o dovolenou. Bohužel se plány změnily, takže se synem vyrazíme po Čechách a budeme trávit léto společně na zahradě u bazénu.