Reprezentace

Podařilo se nám nyní sestavit zhruba 25 hráčů, o kterých jsme přesvědčení, netají se Pavel Štefka

Reprezentace hráčů do 16 let pokračovala v přípravách na šampionát minulý týden o velikonočních prázdninách. Širší výběr se sešel na jednodenním kempu v Praze na Zimním stadionu Nikolajka, který poskytl skvělé zázemí. Za celým soustředěním se ohlíží hlavní trenér týmu Pavel Štefka.

Utkání bylo opticky vyrovnanější, než napovídá výsledek

Pane trenére, minulý týden jste s týmem reprezentace U16 absolvovali další soustředění. Sešli jste se v Praze na Zimním stadionu Nikolajka. Jak jste byli spokojeni s tímto zázemím před blížícím se mistrovstvím?

Pro nás to bylo ideální, hřiště má rozměry, na kterém se bude hrát v Žilině. Měli jsme k dispozici velké šatny, prostě na hokejbal nezvyklý komfort.

Kromě tréninkových jednotek jste odehráli také přípravné utkání s juniorským týmem Hostivaře. Jak takové utkání s kvalitním celkem pomohlo týmu v přípravě?

Chtěl bych klukům z Hostivaře poděkovat, že přijali naši nabídku a mohli jsme odehrát kvalitní zápas. Utkání bylo opticky vyrovnanější, než napovídá výsledek, ale projevila se větší zkušenost a vyspělost starších hráčů. Rozdíl byl především v řešení některých herních situací, zakončení gólových příležitostí, kvalitní finální přihrávky atd.

Tento kemp byl určený především pro hráče ročníku 2008 z důvodu turnaje krajů U15, na který jste pak také měli zamířit, abyste viděli i mladší hráče. Co vám turnaj ukázal?

Byli jsme se podívat na některé vytipované hráče. Je pravdou, že jsme je viděli v jiné situaci a roli než na soustředěních. Řekl bych, že na všech, které sledujeme, bylo vidět, že jsou rozdílovými hráči ve výběrech jednotlivých krajů.

Reprezentace hráčů do 16 let se v rámci soustředění utkala také s juniory Hostivaře. Pražští hráči souboj vyhráli 7:3. Autor fotky: Filip Červinka.

Některým hráčům se jeden kemp velmi povedl, na dalším jsme byli trochu zklamaní

Na začátku reprezentačního cyklu jste v širší nominaci měli přes sto hráčů, ze kterých se snažíte vytvořit kvalitní tým. Jaké máte zatím pocity z tvořícího se celku pro šampionát?

Ano, to první rozřazení bylo trochu zdlouhavé a probrat se doporučeními klubových trenérů bylo náročnější, ale myslím, že se nám podařilo sestavit aktuálně zhruba 25 hráčů, o kterých jsme přesvědčení, že mají kvalitu prodrat se na mistrovství. Samozřejmě rádi zůstaneme v kontaktu s klubovými trenéry, ohledně doporučení někoho, kdo udělal velký progres a měli bychom o něm uvažovat.

Dříve jste říkal, že u hráčů v tomto věku jsou větší rozdíly ve fyzické vyspělosti a že dělají během krátké doby velké pokroky. Potvrdilo se vám to a zamotali vám někteří svými výkony v průběhu kempů hlavu?

Ano, to platí, mezi hráči jsou ve fyzické vyspělosti značné rozdíly a podle toho vypadá i jejich herní projev. Jako u všech kategorií, které jsem trénoval, jsme se setkali s tím, že některým hráčům se jeden kemp velmi povedl a na dalším jsme naopak byli trochu zklamaní a u dalších právě naopak. Ale to je asi běžné, soustředění jsou velmi krátká, a ne vždy máte svůj den.

Už před březnovým srazem bylo zmíněné, že vás další kemp čeká až v červnu, ale v jednání byl ještě termín v květnu. Jak zatím vyhlížíte závěrečné přípravy a co bude jejich náplní?

Program budeme teprve ladit, ale s vybranými hráči už se budeme věnovat více tréninkovým jednotkám zaměřeným na konkrétní herní situace, přesilovky a pracovat na složení dvojic, trojic i celých pětek. Aby k sobě hráči vhodně zapadli.