Reprezentace

Někdo je k nominaci na mistrovství blíž a někdo bude ještě muset zabojovat, prozrazuje Jaroslav Procházka

Před blížícím se šampionátem v Žilině poctivě trénuje také reprezentace hráčů do 18 let. Mladí reprezentanti na konci března absolvovali dvoudenní kemp v Mostě, kde si kromě tréninkových jednotek zahráli také bowling. Za probíhajícími přípravami se ohlíží asistent trenéra Jaroslav Procházka.

Někdy je zábava a stmelení kolektivu lepší než sebekvalitnější trénink

Pane trenére, na konci března jste s širším výběrem reprezentace hráčů do 18 let pokračovali v přípravách na mistrovství světa. Jak zatím hodnotíte jejich průběh?

Průběh přípravy na MS hodnotím pozitivně, tím jak pokračuje příprava, tak cítím, jak se každou tréninkovou jednotkou zlepšujeme. S hráči jsem spokojený za jejich přístup v trénincích, nasazení, soustředěnost a chutí se zlepšovat. Na každý kemp přijedou maximálně připravení a s dobrou náladou. Na všech kempech byly vytvořené skvělé podmínky. Za mě maximální spokojenost a vždy se těším na hráče a realizační tým.

O Velikonocích jste absolvovali druhý dvoudenní kemp, tentokrát jste se sešli v Mostě. Na programu jste tam měli pět tréninkových jednotek. Co vám ukázaly?

Co mně ukázaly, že kluci, co byli nominovaní, si nominaci zasloužili. Tréninky odmakali na doraz, hlavně první den byl tréninkově náročný. Je znát, že z klubů přijeli připravení a jelikož už jsou v zápasovém rytmu, tak tréninky byly na vysoké herní úrovni. Kluci si zaslouží pochvalu za přístup, tak přeci jen se bojuje o reprezentační dres.

Součástí srazu byl také teambuildingový turnaj v bowlingu. Jaké to bylo zpestření pro celý tým zařadit do kempu i tuto aktivitu a více se poznat mimo hřiště?

Někdy je zábava a stmelení kolektivu lepší než sebekvalitnější trénink, kluci si to užili, hecovali se. Tvoří se nový tým, tak jsou i tyto akce důležité pro vytvoření party a pro odlehčení.


V červnu už půjde o hledání a sehrávání se v lajnách

Na toto soustředění byli nominováni tři brankáři a dvacet šest hráčů. Jak se tvořila nominace? A máte už jasnější představu o její konečné podobě?

Tak jsme stále ve fázi širšího výběru a zužování výběru U18. Neustále s Vítkem Čapkem, Kubou Třináctým a Romanem Konopou diskutujeme o jménech a nominaci. Je to o sledování hráčů, o komunikaci, výkonech na klubové úrovni a předešlých kempech. Samozřejmě, někteří hráči si svými výkony na kempech a v zápasech v klubu říkají o závěrečnou nominaci, někdo je k nominaci na MS blíž a někdo bude ještě muset zabojovat. Další výhoda je, že Vítek Čapek a Kuba Třináctý mají parádní přehled o hráčích, co měli v předešlých reprezentačních výběrech.

Nyní už soutěže pomalu půjdou do vyřazovacích bojů. Sledujete hráče s realizačním týmem také v jejich klubech? A plánujete navštívit nějaké utkání v závěru sezóny v play off?

Tak za sebe můžu říct, že mám výhodu, že kladenská juniorka hraje v nástavbové části extraligy, už jsem pár zápasů viděl a cíleně sleduji určité hráče. To samé má Vítek Čapek v Plzni a Kuba Třináctý v Pardubicích. A další plus je, že někteří hráči již nastupují v Extralize mužů, kde se pohybuji. Samozřejmě, že až půjdou soutěže do závěrečných zápasů, půjdu se na některé zápasy podívat, protože je to pro mě první zkušenost s touto věkovou kategorií. Potřebuji mít přehled o hráčích, žádný trénink na kempu mi neukáže výkonost hráče tak jako těžký zápas. Plusem jsou ještě záznamy ze zápasů z MS v Liberci.

Mistrovství světa v Žilině se blíží. Další soustřední je naplánované na konci června. Jaký vás čeká program v rámci závěrečných příprav?

V červnu už půjde o hledání a sehrávání se v lajnách, budeme pracovat na systému, kterým se budeme chtít prezentovat na MS v Žilině. Dále přesilovky, oslabení, buly a vše co k zápasu patří. A samozřejmě budeme stmelovat partu.

Závěrem bych chtěl popřát klukům, aby se jim dařilo na klubové úrovni a vyhnuly se jim zdravotní problémy.

Česká reprezentace U18 v Mostě ladila formu na slovenské MS, ale i stmelovala partu. Zdroj: Česká reprezentace U18, redakce.