Reprezentace

Kategorie do osmnácti let mi ukázala, že už tady máme několik hráčských talentů, těší Jaroslava Procházku

Reprezentace do 18 let naváže na úvodní prosincový kemp dalším soustředěním hned o prvním víkendu v lednu. Nejen o úvodních přípravách a práci s širším výběrem hráčů prozradil více asistent trenéra Jaroslav Procházka, který se k této mládežnické kategorii přesunul z reprezentace U23.

Už v Plzni se mi potvrdilo správné rozhodnutí přijmout nabídku od Víti Čapka

Pane trenére, v létě jste na domácím šampionátu v Liberci vybojoval v roli asistenta trenéra s reprezentací U23 zlaté medaile a nyní už se připravujete na další vrcholnou akci, tentokrát s reprezentanty do 18 let. Jaké největší rozdíly jsou mezi těmito kategoriemi?

V Liberci pro mne byla výhoda, že jsem kluky znal od začátku jejich hokejbalové kariéry, některé hráče už od přípravek. Kategorii U18 a hráče v ní zatím poznávám a seznamuji se, ale už první kemp v Plzni ukázal několik talentů i v této kategorii, takže se těším na další kemp v Mostě.

Realizační tým tvoříte spolu s hlavním trenérem Vítem Čapkem, dalším asistentem je Jakub Třináctý a vedoucím mužstva Roman Konopa. Co zatím říkáte na vzájemnou spolupráci?

Už v Plzni na prvním kempu se mi potvrdilo správné rozhodnutí přijmout nabídku od Víti Čapka na spolupráci v reprezentačním výběru U18. Jsem rád, že mi Víťa zavolal, známe se spolu spoustu let. Když jsem ještě chytal, tak mi Víťa pár trestů v pozici pruhovaného muže rozdal. S Kubou Třináctým a Romanem Konopou jsme se neznali, ale už soustředění v Plzni mně ukázalo, že jsme na stejné vlně v trénování. A těším se na další spolupráci a dobrou náladu na následujících reprezentačních srazech.

Úvodní kemp jste s novou kategorií absolvoval v první polovině prosince. Dvoudenní sraz byl rozdělený na dvě části, v sobotu se na něm představili hráči z divize Východ, druhý den z divize Západ. Co Vám první setkání ukázalo?

Do Plzně bylo pozváno co nejvíce hráčů, které nám doporučily kluby, abychom poznali jejich kvality a hráčský um. Za mne jsem se na prvním kempu s hráči spíše seznamoval a zjišťoval, jejich hráčské dovednosti. A už po prvním kempu můžu říct, že bude těžké rozhodování při vybírání hráčů na další reprezentační srazy. Kategorie do osmnácti let mi ukázala, že už tady máme několik hráčských talentů a kluci přijeli maximálně připraveni, za což můžu poděkovat jejich klubovým trenérům.

Jaroslav Procházka s reprezentanty do 18 let na prosincovém kempu v Plzni. Zdroj fotky: Fb Jaroslava Procházky.

Stále se jedná o širší nominaci hráčů, jsme ve fázi poznávání

Další přípravy vás čekají už o prvním víkendu v lednu, kdy máte naplánovaný dvoudenní kemp v Mostě. Jaký program máte pro hráče připravený?

Program v Mostě bude podobný programu v Plzni, opět se zaměříme na herní činnosti jednotlivce a na spolupráci ve dvojicích, ve trojicích. V poznávání hráčů bude výhoda, že se jedná o dvoudenní kemp, máme vetší možnost je poznat jak na hřišti, tak i mimo něj.

Nominace už je užší než na prosincový kemp. Byli pozváni čtyři brankáři a 31 hráčů do pole, několik jmen se objevuje ještě mezi náhradníky. Jak byli reprezentanti vybíraní na toto soustředění?

Do Mostu byli pozváni hráči, kteří se na první kemp omluvili z důvodů zranění a nemocí, a ty jsme doplnili hráči, kteří už byli na MS v Liberci. Stále se jedná o širší nominaci hráčů, jsme ve fázi poznávání.

Na přípravy příliš času není, Mistrovství světa v Žilině vás čeká už na začátku července. Jak se těšíte na další světový šampionát, který se uskuteční už přibližně za půl roku?

Samozřejmě jsme si plně vědomi, že na přípravu na MS není tolik času, proto se v zimní přestávce snažíme udělat co nejvíce reprezentačních srazů a poznat co nejvíce hráčů. Samozřejmě se těším. Pro každého trenéra a hráče je čest reprezentovat ČR. Z trenérského hlediska se těším na týmy ze zámoří, a hlavně na zápas s domácím Slovenskem, který, podle mě, bude v bouřlivé atmosféře.