Reprezentace

Chceme od hráčů stabilní formu, říká před dalšími přípravami reprezentace mužů Jiří Mašík

Mistrovství světa ve Švýcarsku je na programu už za necelý rok a reprezentace mužů pokračuje v přípravách. Na konci srpna se představí na kladenském turnaji Páňa Cup, kam jsou nominovaní především mladší hráči. Hlavní trenér Jiří Mašík se rozpovídal nejen o přípravě, ale také širších nominacích.

Myslím, že na Páňa Cupu to bude celkově dobrá herní prověrka

Pane trenére, po juniorském mistrovství vás nyní čekají zase povinnosti s přípravami na seniorský šampionát. Jaký máte plán přípravy?

Domluvili jsme se, že se teď zúčastníme turnaje Páňa Cup na Kladně, které se tam už několik let pořádá. Myslím, že to bude celkově dobrá herní prověrka. Vezmeme tam mladší hráče, starší necháme odpočnout a zapojíme je do přípravy později, to znamená někdy v prosinci, kdy by měl být kemp, ještě se řeší jeho náplň. Možná tam bude nějaké přípravné utkání se Slovenskem, ale to je všechno v jednání. Potom bude v únoru zase v Plzni Pilsen Challenge, kde by se měli zúčastnit Slovensko a Švýcarsko, ale to je také všechno v jednání, takže to bereme trochu s rezervou, ale tam kemp samozřejmě uděláme. Pak bude příprava těsně před mistrovstvím, protože bohužel kalendář Extraligy je tak našlapaný, že nám na přípravu moc času nezbývá, ale věřím, že tam alespoň jeden nebo dva víkendy najdeme, abychom se mohli před mistrovstvím připravit.

S přípravami jste začali už v minulé sezóně, v únoru se na kempu představilo hodně nováčků. Objeví se někteří v širších nominacích znovu a dáte příležitost také dalším, kteří Vás v sezóně zaujmou?

Samozřejmě, určitě nás někteří nováčci velmi mile překvapili, jak se tam prezentovali, i když podmínky v hale byly náročnější, protože tam byla hodně zima. Dostanou šanci také někteří hráči z reprezentace U23, kteří si svými výkony o místo řekli, protože přeci jen už jsou to jednadvacetiletí nebo dvaadvacetiletí hráči a hlavně působí v Extralize a jsou v ní vidět nejen bodově, ale i herně. Teď na Kladno tím, že pošetříme některé starší hráče, jede devět hráčů z U23 a jeden z U20, kteří byli v Liberci.

Mistrovství se bude konat ve Švýcarsku, kde působí také někteří čeští hráči. Dříve jste zmiňoval, že se tam hraje jinak. Přesto sledujete je také a dostanou příležitost se v reprezentaci ukázat?

Sledujeme, už se to změnilo, přešli na náš systém, hrají také 5+1. Takže tyto hráče sledujeme a pokud budou mít stabilní výkony, tak je možné, že se v širší nominaci objeví.

Švýcaři jsou skvělí lidé, věřím, že mistrovství bude velice dobře připravené

Nominaci na mistrovství světa do Kanady jste museli udělat dříve. Budete mít na to nyní více času a budou mít někteří hráči možnost bojovat až do poslední chvíle?

To samozřejmě trochu záleží na ISBHF, kdy to bude, protože Kanada byla specifická, musely se řešit i letenky atd., nějakou malinkou možnost jsme tam měli, ale bylo to opravdu minimální. Doufám, že teď toho prostoru bude víc, ale ono se většinou nahlásí širší nominace třeba třiceti hráčů, ze kterých se potom vybere. Samozřejmě o místo bojovat budou mít určitě všichni do poslední chvíle, na druhou stranu chceme od hráčů stabilní formu. V play off někdo může určitě vylétnout, ale byli bychom rádi, aby reprezentanti podávali stabilní výkony po celý rok. Měli by být vidět v každé sezóně, pokud chtějí hrát za národní tým. Je to o tom, že na sobě musí pracovat, myslím, že dnes většina klubů trénuje na vysoké úrovni, takže fyzická připravenost je troufnu si říct dobrá, ale reprezentanti tomu musí dát něco navíc.

Mistrovství se bude konat za necelý rok ve Švýcarsku. Co na tuto zemi říkáte? Zajímal už jste se o prostředí, kde budete bojovat o další cenné kovy?

Samozřejmě, dívali jsme se na to, viděli jsme halu atd., ale úplně detailně jsme to ještě nestudovali, protože přece jenom teď jsme se soustředili na Mistrovství světa v Liberci. Teď jsem si dal chvilku oraz, aby člověk zase načerpal síly, i když už jsme zpátky v tom kolotoči, s Pardubicemi už jsme začali přípravu. Rozhodně se tam těšíme, Švýcarsko je krásná země, měl jsem tam možnost být tenkrát, když jsem trénoval Letohrad, byli jsme tam na Evropském poháru a bylo to nádherné. Co jsme slyšeli, tak Švýcaři jsou skvělí lidé, takže věřím, že mistrovství bude velice dobře připravené a budeme tam bojovat samozřejmě o zlaté medaile.

Na konci července jste po vybojování zlata na mistrovství s některými hráči reprezentace U23 navštívili radního pro Sport Pardubického kraje. Jak Vás tato návštěva potěšila?

To samozřejmě vždy potěší, protože je to takové ocenění. Přeci jenom jsme amatéři a děláme to za čest. Pan Krejčíř nám poděkoval za reprezentaci nejen Pardubického kraje, ale celé České republiky. Je samozřejmě rád, že z Pardubického kraje je v národním týmu hodně hráčů, protože přeci jenom troufám si říct, že východní Čechy jsou trochu bašta hokejbalu, týmů je tady opravdu hodně. Takže jak říkám, potěší to, je to velice milé a není to jenom o tom, že se potkáváme propocení na hřišti, ale i taková společenská událost je příjemná a byli jsme za to hodně rádi. Navíc jsme se po nějakém měsíci s kluky potkali, i s těmi, kteří nejsou v pardubickém klubu, takže i toto bylo příjemné.