ALPA Pohár mužů 2020

S týmy z Extraligy jsme drželi krok, potěšilo představení na ALPA poháru Ottu Urbance z bronzové Hostivaře

Také celek Hostivaře podával na ALPA poháru kvalitní výkony. Nakonec si Pražané ze Světlé odvezli medaili za 3. místo. Velký podíl na tom měl Otto Urbanec, který táhl hostivařský útok. Mohou být mladíci z Hostivaře se 3. místem spokojeni? A jak vidí příští, již extraligovou sezónu?

Vstřelit extraligovému týmu 7 branek, to se nestává moc často

Proč jste se na ALPA pohár s Vaší družinou vůbec přihlásili? Už jste to prostě nemohli vydržet a chtěli jste si zahrát?
Na jarní část jsme se všichni těšili. Po pauze kvůli nouzovému stavu jsme chtěli hrát ostré zápasy. Hledali jsme způsob, jak se porovnat s týmy z Extraligy a připravit se na další sezónu. Odehráli jsme přípravné utkání s Kladnem, kde jsme nepodali úplně špatný výkon, ale dostali jsme velkou lekci z produktivity. ALPA pohár byl dobrou příležitostí zahrát si proti kvalitním týmům a zároveň dát sezóně nějaký vrchol.


ALPA pohár byl vskutku oset kvalitními týmy. Naplnil turnaj Vaše očekávání? Jak moc jste si ho užili?
Turnaj měl kvalitní obsazení z Extraligy a 1. Ligy, skvělé zázemí hokejové haly a organizace proběhla bez problému, takže jsme byli určitě spokojeni.


Ve skupině jste předvedli opravdu skvělý výkon a celou skupinu jste ovládli. Jaký jste z toho měl pocit? Věřil jste v tu chvíli ve zlato?
První zápas s Jihlavou jsme odehráli opatrně, a nakonec vybojovali jen remízu. V druhém utkání s Mostem jsme sahali po vítězství, ale v úplném závěru se soupeři podařilo vyrovnat. Ve večerním utkání s Dobřany nám šlo o všechno, pouze výhra by nás posunula dále v turnaji. Navíc jsme měli extra motivaci ve výhře o dvě branky, protože vítěz skupiny hrál druhý den až od 12 hodin. Nakonec se nám zápas vydařil. Vstřelit extraligovému týmu 7 branek, to se nestává moc často.



Přesilovky hrály v malém herním čase velkou roli

Celý Váš útok zářil a byl snad nejproduktivnější z celého ALPA poháru, co sehrálo hlavní roli?
Celému týmu se dařilo hrát v pohybu a aktivně napadat, čímž jsme se dostávali do šancí. S Márou Brožem hraji od prvního zápasu, kdy jsem přestoupil do Hostivaře, takže jsme už sehraní. Skvělý turnaj odehrál Mára Hroch a samozřejmě jsem rád, že se nám společně povedlo vstřelit i pár branek.


Podmínky ALPA poháru byly velmi přísné. Hrálo se velmi krátký čas a při tom byly tresty nastaveny stejně, jak je známe. Navíc se hrálo na velkém hřišti, takže bylo těžké udělat úspěch. Byl to pro Vás problém?
Většina zápasů končila těsným výsledkem a přesilovky hrály v malém herním čase velkou roli. Spokojen jsem částečně, v zápase proti Mostu se nám v závěru povedla pohledná přesilovková kombinace a málem jsme zápas díky tomu vyhráli. Naopak v semifinálovém utkání s Ústím jsme z nabídnutých přesilovek nevyužili žádnou a nepostoupili do finále.


V semifinále jste narazili na silné Ústí nad Labem. Extraligový tým ze severu Čech nakonec vaše snažení o zlato zmařil, nemrzí Vás to?
Soupeř odehrál běhavý zápas a jak jsem říkal v minulé otázce, skvěle bránil naše přesilovky. V prvním nedělním utkání jsme v našem pohybu cítili únavu z předchozího dne, v sobotu jsme odehráli tři náročné zápasy po tříměsíční pauze. Nepostup do finále nás samozřejmě mrzí, ale Ústí bylo v zápase lepším týmem a zaslouženě postoupilo.



Tým Hostivaře se v příštím ročníku 2020/21 představí v Extralize! Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz 

Na zápas proti Pardubicím se těším, motivace bude obrovská

Je bronzové místo, které jste vybojovali proti Svítkovu, alespoň malé zadostiučinění?
V utkání se Svítkovem se nám podařila první polovina a vedli jsme o tři branky. Soupeř se nevzdal, a nakonec jsme v závěru museli ještě zabojovat. Naštěstí jsme si konec pohlídali. Výsledek turnaje vnímám jako úspěch, odehráli jsme kvalitní zápasy. S týmy z Extraligy jsme drželi krok, a nakonec prohráli jediný zápas s pozdějším vítězem.


V posledních dnech se stala velká událost pro hostivařský klub. Získali jste od Sudoměřic práva na Extraligu. Klub avizoval i příchod nového trenéra Martina Davídka. Jak se to všechno seběhlo?
Pro vývoj klubu je to zásadní posun. V Hostivaři je spousta mladých talentovaných hráčů, kteří nastupovali za sousední pražské kluby a hráli tam nemalé role. Ke konci podzimu nastupovalo v Extralize už 8 hráčů včetně jednoho brankáře. I proto vidím postup do vyšší soutěže jako logické vyústění. Hostivařské vedení avizovalo budoucnost v Extralize již delší dobu, minulý rok skončil tým na druhém místě a málem Extraligu vybojoval. Letos byl začátek sezóny trochu rozpačitý, ale v důležitých zápasech jsme podali dobré výkony a na jarní část si věřili. Příchod zkušeného trenéra je určitě pozitivní, většinu spoluhráčů vedl pan Davídek již v juniorské reprezentaci, takže se na spolupráci těšíme.


Budete pokračovat v týmu Hostivaře? Jaké to bude zahrát si proti mateřským Pardubicím?
Jsem rád, že jsem mohl být součástí týmu a věřím, že pokud vše klapne, budu moci v Hostivaři pokračovat. Na zápas proti Pardubicím se těším, motivace bude obrovská.



Otto Urbanec (druhý zleva) patřil mezi nejlepší hráče Hostivaře na ALPA poháru k 30. výročí ČMSHb. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz 

Fotogalerie:

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
17 81:38 45
2.
Elba DDM Ústí nad...
18 65:35 41
3.
HC Kert Park Praha
17 76:39 38
4.
HBC Kladno
18 66:41 37
5.
HBC Svítkov Stars...
18 64:50 34
6.
HBC Pardubice
18 63:59 25
7.
SK Hokejbal Letohrad
18 52:58 25
8.
HbK Karviná
17 53:62 21
9.
HBC Hradec...
17 35:50 17
10.
TJ Snack Dobřany
18 36:65 16
11.
HBC Plzeň
18 34:65 12
12.
HBC Prachatice
16 28:91 4