Extraliga dorostu

Obhájcům z Kladna výhra nestačila. Účast na finálovém turnaji si pojistily první Beroun a druhá Plzeň

Až poslední kolo rozhodovalo o nejvyšších pozicích v divizi západ. Přímý postup na finálový turnaj si nenechal ujít Beroun ani Plzeň, a připojili se tak k oběma Pardubickým celkům. Naopak Kladno bude muset projít přes kvalifikační turnaj. Ten po skvělém závěru sezóny čeká například i na Svitavy.


Týmy na 3. - 6. místech obou divizí čeká o tomto víkendu 10. - 11. 6. kvalifikační turnaje o 2 postupová místa na Finálový turnaj!

Divize východ

Svitavy v posledním kole poskočily na postupové příčky, Hostivař ovládla šlágr s Pardubicemi

Program posledního kola dorostenecké Extraligy odstartoval Svítkov, který do zápasu šel s jistotou prvního místa v divizi východ. Se základní částí se na svém stadionu loučil za doprovodu hráčů Opočna. Favorit se nikam nehnal, ale přesto šel do vedení jako první. Po gólu těsně před první sirénou přidal ještě 2 další v úvodu každé z nadcházejících třetin a v klidu kontroloval výsledek utkání. Rangers v jednu chvíli pokukovali po bodech, když vyrovnali na 1:1, ale nakonec se na víc nezmohli, podlehli 3:1, v tabulce se propadli na předposlední příčku a ligová sezóna pro ně končí. Naopak Svítkov již vyhlíží finálový turnaj, kde se porve o titul.

Pražskému Kovu se závěr sezóny vůbec nevydařil a po výjezdu do daleké Poruby zakončilo tento ročník až na 8. místě. I přes střeleckou převahu se Pražanům v zakončení nedařilo a domácí pomalu navyšovali vedení. V každé z třetin vsítila Poruba po jednom gólu a inkasovala až 13 vteřin před koncem utkání, takže vítězství 3:1 bylo doma. Díky třem bodům z tohoto vzájemného střetu Poruba přeskočila Kovo v tabulce a se sezónou se loučí ze 7. místa.

Zaváhání Kova využily rozjeté Svitavy a na domácí půdě zaskočily Heřmanův Městec. Těsné vedení z první třetiny v té druhé nenavýšily a výsledek zápasu byl tak před závěrečnou patnáctiminutovkou otevřen. Hned ze stratu však domácí udeřili dvakrát a Ježci už nijak výrazně neprotestovali. Ke konci vsítily Svitavy ještě jednou a upravily výsledek na konečných 5:1. Cenné 3 body zajistily Sršňům skok až na 6. místo, které zajišťuje účast na kvalifikačním turnaji. Tam se za 5. místo podívají právě i Ježci a oba týmy tak ještě mohou zabojovat o postup na finálový turnaj.

Kvalifikační turnaj čeká i na pražské Rebely, kterým se podařilo v posledním kole pojistit si 4. příčku. V utkání s posledním Kyjovem se jednalo o povinnost, kterou Pražané zvládli na jedničku. V úvodu utkání se sice domácí zbytečně trápili, ale ve zbývajících dvou třetinách vsítili po dvou gólech a zvítězili 5:1. Hattrickem se blýskl Roman Koch.

Program celé sezóny v rámci východní divize uzavřel šlágr kola mezi Hostivaří a Pardubicemi. Již po minulém víkendu bylo jasné, že Pardubice obsadí 2. příčku a kvalifikují se přímo na finálový turnaj. Stejně tak Hostivaři už o nic nešlo vzhledem k jistotě 3. místa, která posílá tým do kvalifikačního turnaje. I přesto, že utkání již nemohlo tabulku ovlivnit, očekával se kvalitní a vyrovnaný střet. I pardubický kapitán Mikula předem hlásil, že do zápasu půjde jeho tým naplno, aby se dobře připravil na těžké soupeře na finálovém turnaji. První 2 třetiny odpovídaly očekáváním a do té třetí se vstupovalo za nerozhodného stavu 1:1. Závěr utkání však jednoznačně patřil domácím, kteří nasázeli soupeři 4 branky, a nakonec tak zvítězili jednoznačně 5:1. Přímý postup na finálový turnaj tak nakonec Hostivaři utekl o jediný bod a o účast tak bude muset ještě zabojovat.

Divize západ

Beroun s Plzní uhájili první dvě místa před Kladnem, Prachatice v derby vybojovaly postup

Hned na úvod nedělního programu západní divize se mohlo rozhodnout o prvenství po základní části. Beroun se nacházel na 1. místě a vše měl ve vlastních rukou. Stačilo doma porazit budějovický Pedagog. Kelti cílevědomě šli za úspěchem od prvních minut, ve kterých vsítili hned čtyřikrát a pomalu se přibližovali ke kýženým třem bodům. Ve druhém dějství přidali domácí další 2 branky a potvrdili, že se na čele tabulky nachází oprávněně. Ve třetí třetině už gól nepadl a zápas tak skončil pohodlným výsledkem 6:0. Hráči Berouna tak nemuseli čekat na výsledky konkurentů z Plzně a Kladna a oslavili 1. místo své divize i přímý postup na finálový turnaj. Pro České Budějovice prohra také nic neměnila a tým se sezónou loučí na 8. místě.

O nic nešlo v zápase mezi předposlední Blatnou a čtvrtým Kert Parkem. Oba týmy se již nemohli nikam posunout, a i výsledek připomínal spíše exhibici. Suverénní čtyřgólový nástup předvedli hosté a další 4 branky přidali i ve druhém dějství, tentokrát už i s reakcí ze strany domácích. Blatná se prosadila celkem třikrát, ale na střeleckou převahu Pražanů to ani zdaleka nestačilo. Ti podtrhli svůj výkon třemi góly v závěru utkání a zvítězili vysoko 3:11. Na rozdíl od Datlů, Kert Park bude ještě v sezóně pokračovat kvalifikačním turnajem.

Kladnu v boji o prvenství přidělil los nejlehčího soupeře, a to beznadějně poslední Třemošnou. V době zápasu však Beroun již potvrdil pozici vítěze divize západ proti Českým Budějovicím, a Kladno tak na dálku bojovalo s Plzní o 2. příčku zajišťující přímý postup na finálový turnaj. Na půdě Tatranu se Kladno na nic nešetřilo a svého soupeře rozstřílelo 11 brankami. Třemošná se zmohla pouze na čestný gól v polovině hrací doby. Pod debakl 1:11 se nejvýrazněji podepsal kladenský kapitán Jelínek, když vsítil 6 branek a přidal i asistenci. Pro Tatran tak skončila tristní sezóna se ziskem pouhého jednoho bodu. Zklamání však nakonec potkalo i druhou stanu, když ani vítězství na přímý postup nestačilo. Obhájce loňského titulu se tak bude muset nejprve poprat s kvalifikačním turnajem, kam jej vyslalo umístění na 3. místě.

Vzhledem ke střeleckému apetitu Kladna v Třemošné si Plzeň nemohla dovolit zaváhání v Ústí nad Labem. Elba již měla jistotu 5. místa a účasti na kvalifikačním turnaji, Plzeň se mu naopak chtěla vyhnout a k tomu potřebovala plný počet bodů. Hosté vstoupili do utkání lépe, ale vytvořili si pouze jednobrankový náskok, který trval až do třetí třetiny. V jejím úvodu uklidnil mečouny druhý gól z přesilové hry. Vedení si Plzeň již zkušeně pohlídala a necelé 2 minuty před koncem zápasu zvýšila z další početní výhody na konečných 0:3. Zakončení základní části na 2. místě tak bylo zajištěno, a stejně tak i účast na finálovém turnaji, kde se o titul poperou ty nejlepší týmy.

Definitivní tečku za základní částí Extraligy dorostu udělal přímý souboj o poslední postupové místo na kvalifikační turnaj. V jihočeském derby se utkaly domácí Prachatice a Suchdol nad Lužnicí. Jako první se prosadili hosté, ale po druhé třetině byl stav nerozhodný. Závěrečná patnáctiminutovka patřila domácím, kteří překonali brankáře hostů čtyřikrát a zvítězili 6:3. Horalové tak na poslední chvíli vybojovali 6. místo zaručující účast na kvalifikačním turnaji, a naopak Suchdolu sezóna končí po nešťastném pádu na 7. příčku.