Reprezentace

Prioritou je dostat se do týmu na Světový pohár, neskrývá své ambice David Kučera

Národní tým hráčů do 16 let se sešel na svém soustředění, které vede k vrcholu sezóny a tím je Světový pohár. Kempu na začátku ledna se zúčastnil i David Kučera z Ústí nad Labem, který (ač věkem starší žák) nastupuje v Extralize juniorů a vysloužil si pozvánku do reprezentace.

Posun mezi juniory je znát

Davide, zúčastnil ses reprezentačního kempu v Plzni, byla to Tvoje první zkušenost s reprezentací?

První zkušenost s reprezentací to nebyla. Již jsem si prošel výběrem do 14 let až do finálového kola, ale bohužel covidová situace nám neumožnila hrát finálový turnaj. Samozřejmě jsem nesmírně rád za každou příležitost na jakémkoliv reprezentačním kempu.

Jak sis užil soustředění? Co bylo jeho náplní?

Soustředění jsem si samozřejmě moc užil. V dopolední fázi jsme měli společný trénink a v odpolední části byl v plánu modelový zápas s upravenou hrací dobou. Úroveň a tempo by se dalo přirovnat k ústecké juniorce, takže jsem byl spokojen, i když si myslím, že jsem mohl předvést více, protože výběr hráčů je široký a do výběru bude těžké se dostat.

Přesto, že jsi věkem starší žák, tak nastupuješ v Extralize juniorů, myslíš, že ti pomohla juniorská soutěž k nominaci?

Myslím si, že posun mezi juniory je na mně znát a určitě mi to pomohlo i k nominaci na reprezentační kemp. Stále se učím nové herní prvky, odkoukávám od starších hráčů jejich tréninkové zvyky a snažím se to pak přenést do zápasů jak v kategorii juniorů, tak i starších žáků, kde aktuálně nastupuji na pozici útočníka a někdy také obránce.


Starší žák David Kučera se udržel v širší nominaci národního týmu do 16 let, ale na další soustředění je nominován jako náhradník. Další motivace na sobě neustále pracovat? 

Konfrontace se světovými hráči mě láká

Jak vidíš svoje šance na účast na finálovém turnaji Světového poháru v Žilině?

Doufám, že se na Světový pohár probojuji, ale stále si uvědomuji, že konkurence je opravdu velká, takže nechci moc předvídat. Pokud budu moci, tak na jaře zabojuji, protože konfrontace s hráči z dalších zemí by mě lákala.

Čeho bys chtěl v hokejbalové kariéře dosáhnout? Bude Světový pohár hlavní motivací v jarní části?

Z klubového hlediska je v jarní části priorita vyhrát Extraligu juniorů. Z mého osobního je to zůstat v reprezentačním výběru a pokusit se probojovat do týmu pro Světový pohár. V hokejbale bych si v budoucnu chtěl zahrát Extraligu. A jeden nemalý cíl je podívat se na mistrovství světa mužů.


David Kučera (vlevo) nastoupil ve 14 letech prozatím k 7 duelům Extraligy juniorů a vstřelil gól. Ve starších žácích naskočil do 4 zápasů, v nichž posbíral 12 kanadských bodů za 3 góly a 9 nahrávek. Autor fotky: Tomáš Laibl.