Reprezentace

Poprvé, kdy jsem se cítil jako profesionální sportovec, vzpomíná Pavel Kubeš na památný šampionát v Plzni

Stálý tahoun Pardubic, Pavel Kubeš, se podílel na zisku zlatých medailí z Plzně 2009. Jaké vzpomínky ho provázejí na tento okamžik? Kde stále bere motivaci k hokejbalu? Dokáže Kubeš pomoci pardubickému Autosklu zpátky na vrchol? Odpovědi na všechny otázky zjistíte v rozhovoru.

Bylo velkým štěstím dostat se do konečné nominace

Pavle, jaké to bylo mít tu možnost jet hrát mistrovství světa do Plzně v roce 2009? Jak jste se cítil, když jste byl nominován?
Je to už dlouhá doba, ale pamatuji si, že jsem byl neskutečně nadšený. Byl to můj první šampionát a zrovna doma před skvělými diváky. Na soustředěních bylo 6 vyrovnaných pětek a bylo velkým štěstím se dostat do konečné nominace.


Nastupoval jste v lajně s Petrem Novákem a Janem Bacovským, jak Vám to klapalo? Vaše lajna nasbírala dohromady 15 kanadských bodů (Kubeš 3, Novák 8, Bacovský 4). Kde se brala ve Vaší trojce takové chemie?
Měl jsem štěstí, že mě od začátku přípravy trenéři umístili právě do této formace. I díky nim jsem se na šampionát mohl podívat. S Petrem i Honzou jsme si neskutečně sedli herně, a hlavně i lidsky. Tato skutečnost rozhodla i pro změnu mého působiště v rámci české Extraligy (Pavel Kubeš přestoupil z Letohradu do Hradce Králové pozn. red.).



U nás na pokoji probíhal turnaj v tenisu na konzoli Nintendo Wii

Jaký pro Vás byl nejtěžší zápas z MS? Můžete nám popsat, jak víceméně celý turnaj probíhal a jaké byly pocity v celém jeho průběhu?
Byla to moje první zkušenost s mezinárodním seniorským hokejbalem a zápasy proti Slovensku či Indii byly o 3 levely výše než úroveň Extraligy. Nejtěžším zápasem bylo určitě utkání se Slováky, kde nám pomohlo i štěstí. Celkově byl šampionát skvěle připraven, o nás hráče bylo postaráno královsky. Bylo to poprvé, kdy jsem se týden cítil jako profesionální sportovec.


Jaká byla v Plzni parta? Co se většinou dělo, když jste nebyli na herní ploše? A co oslavy mistrovského titulu?
Parta kolem Novase (Petr Novák) byla neskutečná, za celou dobu šampionátu nebyl jediný problém. U nás na pokoji probíhal turnaj v tenisu na konzoli Nintendo Wii, neskutečný adrenalin (smích), plus klasické kávičky a odpočinek.


Můžete srovnat například světový šampionát v Plzni a MS v Pardubicích? Bylo jiné hrát před domácím publikem v Plzni než v Pardubicích?
Tak pro mě to bylo jiné. Přeci jenom v Plzni jsem byl zelenáč, který byl vyjukaný a nic velkého se ode mě nečekalo. Člověk se na takový tlak těžko připraví, upřímně to byla pro mě do té doby největší zkouška, kterou jsem ne úplně zvládl. V Pardubicích to byl pro mě jeden z vrcholů kariéry, hrozně jsem se na to těšil a o to bylo větší zklamání z nešťastné semifinálové prohry se Slovenskem. Ten turnaj jsme měli vyhrát.




Rád bych sezonu dohrál, klidně i formou turnaje od června nebo července

Teď mám ale pár otázek ohledně stávající situace s coronavirem, jak se na tuto událost díváte? Věříte, že se soutěže ještě dohrají? Jak se správně udržet v chodu pro případné pokračování?
Zdraví všech je nejpřednější a sport musí v tuto chvíli jít stranou. Hrozně jsem se těšil, až si na jaře zahraji se „žlutou“ pětkou – Fíla (Petr Filip) , Krejča (Roman Krejčí), „White“ (Jan Bílý) a legenda slovenského hokeje Zdenda Král, ale co se dá dělat. Nevím, rád bych sezonu dohrál, klidně i formou turnaje od června nebo července. Pokud to trochu půjde, rád bych se ještě na hřišti proběhl, přece jenom už nejsem nejmladší.


S Pardubicemi na tom jste velice dobře, okupujete 4. místo a určitě chcete ještě výše, navíc máte 23 kanadských bodů, jste spokojen?
Já jsem hlavně spokojen s atmosférou v týmu, která tam panuje. Na podzim jsme hráli pěkný, útočný hokejbal, který musel každého z nás bavit. Doufám, že si to přeneseme do další herní části.



Fotogalerie: