Reprezentace

Okolnosti mi ukradly i hokejbal, smutní hlavní trenér reprezentace U16 Jiří Christ

Covidové potíže nepostihly pouze klubovou scénu, ale také tu mezinárodní. Některé akce už byly zrušeny, což se týká i juniorského národního týmu hráčů do 16 let. Hlavní lodivod reprezentace Jiří Christ, který se po předání své firmy chtěl věnovat hokejbalu, poskytl webu hokejbal.cz rozhovor.

Lodivod reprezentační šestnáctky stejně jako všichni ostatní stále čeká na bližší informace k většímu rozvolnění našeho sportu. V rozhovoru pro naši redakci popsal, jak si užívá volna a jaké rady dává v této době mladým reprezentantům.

Pauza se musí dohnat a možná jim to i pomůže v životě dokázat mnohem více

Pane Christe, jak si užíváte nebo neužíváte hokejbalového volna?

Pro mě je toto nejen hokejbalové volno, ale i volno v pracovním i osobním životě, protože jsem ukončil pracovní činnost a předal v podstatě celou firmu mému nástupci Vojtovi Palcerovi, kterého všichni dobře znáte. Pokud potřebuje, snažím se mu pomáhat. Pro mě odchod do nicnedělání je velmi složitý, protože jsem byl zvyklý na celoživotní a celodenní zápřah. A k tomu ještě tahle nešťastná doba, kdy se nic nesmí. Myslel jsem si, že se budu moci naplno věnovat svému velkému koníčku hokejbalu, ale okolnosti mi ukradly i tuto možnost. Takže se věnuji občas vnoučatům Kačence a Lukáškovi, jelikož nemohli ze známých důvodů do školy. Velkou radost mi udělal můj syn Petr, kterému se narodila dcera Evelínka. A už se na ni moc těším. Věřím, že až tahle špatná doba uplyne, budu moci využít volna i pro hokejbal.

Myslíte si, že hráči, kteří patří do širšího kádru reprezentace U16 by mohli touto pauzou ztratit svou výkonnost?

Naši budoucí mladí hokejbaloví reprezentanti vědí moc dobře, co se od nich v budoucnu bude očekávat a určitě se i přes tuto dobu snaží a dle svých možností se nějakým způsobem sportovně udržují. Je jasné, že nemožnost tréninků v klubech a v kolektivu se projeví. Věřím však v jejich vůli dělat hokejbal poctivě. Až se opatření uvolní, budou o to víc na sobě makat. Pokud by nastala možnost uspořádání Světového poháru, musí si všichni uvědomit, že naši soupeři jako Kanada, USA a další nespali a možná měli více možnosti k trénování a k přípravě. Chtěl bych i touto cestou apelovat na hráče, a to nejen U16, aby nevěšeli hlavu a o to víc se tomuto našemu krásnému sportu usilovně věnovali. Ta pauza se musí dohnat a možná jim to i pomůže v životě dokázat mnohem více.


Jiří Christ (vpravo) vede dlouhodobě úspěšnou reprezentaci hráčů do 16 let. Na obrázku se s tímto výběrem v roce 2018 těšil z bronzu na domácím Světovém poháru ve Zlíně. Autor fotky: Jiří Zaňát.

Zakázané ovoce nejvíc chutná

Rozběhnou se podle Vás ještě hokejbalové soutěže?

Otázka velice těžká. Svazoví činovníci to nebudou mít lehké. Můj názor je, že by se v nějaké podobě dohrát mohly, ale jistě bude rozhodovat i celková situace v republice.

Jaký vliv může mít tato pandemie na sportování dětí podle Vás?

Jak už jsem uvedl výše, může to mladé sportovce nakopnout k větší snaze. Myslím si, že si možnost sportovat budou více vážit a podobně, jak se všichni těší do školy, tak dají i sportu víc. Jak se říká „zakázané ovoce nejvíc chutná“ může mnohé nakopnout. Doteď je ke sportu tlačili rodiče, trenéři, učitelé… nyní jim sport určitě chybí.


Rozhovor vznikal těsně před zrušením obou juniorských šampionátů. Talenti do 16, respektive už do 17 let, se tak na Slovensko nepodívají... 

Alespoň malý turnaj se Slovenskem

Světový pohár hráčů do 16 let by se mohl odehrát v srpnu. Co na tuto možnost říkáte? (rozhovor vznikal před oficiálním prohlášením ISBHF o zrušení juniorských šampionátů - pozn. red.).

Pokud se Světový pohár U16 odehraje kdykoli letos, bude to jen dobře. Tito kluci už nikdy nebudou mít 16 let a v podstatě by jim tato možnost unikla. Přál bych jim, aby se mohli poprat o možnost reprezentovat a prožít těžká utkání na mezinárodní úrovni. Ono totiž i účast v kolektivu reprezentace formuje hráče do budoucnosti, a jak mám zkušenosti, tak z toho těží celý svůj sportovní život.

Dokážete si představit, že by se Světový pohár zrušil?

Pokud by taková situace nastala, byl bych pro to uskutečnit nějakou náhradu. Akce typu malého turnaje spolu se slovenskou reprezentací by byla alespoň nějaká náhrada.


Jiří Christ ke svým hráčům přistupuje velmi svědomitě a vstřícně. Na fotce děkuje gólmanovi reprezentační šestnáctky Křemenákovi po zisku bronzu na Světovém poháru v roce 2019 v České Třebové, kde se zároveň odehrál dosud poslední mezinárodní turnaj před vypuknutím pandemie covid-19. Autor fotky: Jiří Zaňát.