Krajánci

Po pěti letech se mu vyplnil sen. I pro Jakuba Haismana je novou letošní destinací Švýcarsko!

Rubrika krajánek je opět tady a znovu jdeme směrem do Švýcarska. Tentokrát se zastavujeme u Jakuba Haismana, který odešel sice hrát do země helvétského kříže, jazyk se ale musí učit francouzský. Nově totiž nastupuje za pro Česko málo známý klub, o to více si ale rodák z Kladna svoji štaci užívá!

Kurz na jazyk pomohl, mohl ale víc

Kubo, patříte mezi hráče, kteří se v létě přesunuli do Švýcarska, jak to bylo s vaším přestupem? Kdy a kdo vás poprvé ze zahraničí kontaktoval?

Ze Švýcarska mě poprvé kontaktoval Vasco Rodrigues Soares, teď už můj spoluhráč z SHCC někdy začátkem loňské sezóny, od té doby jsme byli v kontaktu. No a v lednu jsme se sem s přítelkyní jeli podívat. Od té doby jsem byl přesvědčen, že to tady chci zkusit.

Celek SHC La Chaux-de-Fonds zřejmě českým fanouškům znám příliš nebude, chtěl jste to zkusit právě v klubu, který není u nás tolik známý?

Popravdě se ani nedivím, v Česku je se Švýcarskem spojovaný hlavně Oberwil nebo týmy, kde hrajou další kluci od nás. Moc jsem nad tím takhle nepřemýšlel, od mistrovství v Zugu v roce 2015, kde jsme byli s pár klukama z naší mistrovský dorostenecký party jako diváci. Tak od té doby jsem si chtěl zkusit žít a hrát hokejbal ve Švýcarsku, a když se naskytla možnost sem jít, tak jsem se moc nerozmýšlel.

Město leží až u hranic s Francií a mám takový pocit, že se u vás právě mluví hodně francouzsky, je to tak? A jak zvládáte učení tohoto jazyka?

Je to tak, bohužel se tu mluví jenom francouzsky, učit jsme se začali už v Česku, ale bohužel jsme z toho kvůli covidu na 3 měsíce vypadli, takže jsme se nenaučili tolik, kolik jsme mohli. No a teď se snažíme být co nejvíce v kontaktu s klukama z týmu nebo s lidmi z práce, abychom to pořádně naposlouchali a taky máme nějaké doučování, které je teď ale také pozastavené kvůli pandemii. Popravdě to ještě úplně nezvládáme, takže se dorozumíváme většinou anglicky.


Jakub Haisman (čtvrtý z leva bez helmy) odehrál do vynucené pauzy 3 zápasy, v nichž si připsal 5 kanadských bodů! Na obránce slušná porce. Zdroj fotky: fcb SHC La Chaux-de-Fonds.

Nejlépe vyhrát obě soutěže najednou, směje se

Co po hokejbalové stránce, pravděpodobně jste si představoval, že ta sportovní stránka věci ve Švýcarsku začne o hodně jinak, než právě koronavirovou vynucenou pauzou, že? 

Po hokejbalové stránce jsem si začátek sezóny celkem užíval, poprvé v kariéře hraju v týmu, který není favorit v každém zápase, do kterého nastupuje. Taky je tady super parta, což je vždycky strašně důležitý. Před pauzou jsme bohužel sehráli jen tři zápasy, z toho dva prohráli, což není nejlepší start, ale na druhou stranu jsme oba zápasy hráli se špičkou NLA a dvakrát jsme prohráli o gól. Pak bohužel přišlo to, co přišlo a liga se přerušila. Popravdě jsem trochu doufal, že by se soutěže už přerušovat nemusely, ale na druhou stranu jsem to trochu čekal, když jsem viděl, co se zase děje. My teď bohužel nemůžeme ani trénovat, takže trávím většinu času v práci.

Klub, ve kterém nově působíte, je poměrně mladým. Letos slaví dvacáté výročí od založení, jaké jsou jeho letošní a budoucí ambice?

No tak letošní ambice má asi každý stejný, a to, aby se alespoň nějakým způsobem mohlo hrát. Kdyby byla normální sezóna, tak jsou ambice určitě vyhrát co nejvíc zápasů v základní časti a dojít co nejdál do play off a určitě bychom se taky chtěli dostat do Final Four v poháru. Já osobně mám vždy ty největší ambice a myslím, že kluci v týmu taky, takže do budoucna bychom určitě chtěli vyhrát aspoň jednu ze soutěží, nejlépe obě. (usmívá se)

A jak jste se začlenil do osobního života takto daleko od domova? Máte někoho, kdo Vám pomáhá se základními věcmi v nové domovině?

Možná ještě líp, než jsem čekal, naštěstí pro mě je to tady v některých ohledech dost podobné jako na Kladně. Když to ještě šlo, tak jsme s klukama chodili často na pivo, bohužel to teď taky nejde, takže je to začleňování o něco těžší. Prakticky všechno řešíme s Vascem, nebo s prezidentem týmu, prakticky se vším nám pomohli: zařídili byt, našli práci, zařídili s námi veškeré papírování. Teď už se snažíme dělat většinu věcí sami, ale když máme s něčím problém, můžeme se na ně kdykoliv obrátit.

Jakub Haisman v roce 2015 vyrazil na MS do švýcarského Zugu jako fanoušek a čerstvý mistr Extraligy staršího dorostu! Od té doby toužil vyzkoušet životní štaci v zemi helvetského kříže. Zdroj fotky: fcb Jakuba Haismana.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9