Krajánci

Hodila se mi gymnastika, prozradil pro časopis COACH Tomáš Kudela

V NHL vyniká výškou přes dva metry slovenský obránce Zdeno Chára, v hokejbalu vyčnívá bez dvou centimetrů dvoumetrový bek Tomáš Kudela. Hokejku poprvé držel doma ve Vsetíně, ale jeho další kroky už mířily mezi ty nejlepší do Kladna a před třemi lety do švýcarského Oberwilu.

Z dlouhých rukou a hokejky urostlého borce jsou soupeři nešťastní, jeho trenéři si ale mnou ruce. Mistr světa z roku 2011, vítěz Extraligy s Kladnem a švýcarské nejvyšší soutěže NLA s Oberwilem Rebells se rozpovídal v obsáhlém rozhovoru pro časopis COACH deníku Sport.

>>CELÝ ROZHOVOR ČTĚTE ZDE<< 


Sportovní začátky v hokeji? Byl jsem hodně tvrdohlavý

„Jako dítě jsem vystřídal spoustu sportů. Začínal jsem s hokejem, protože Vsetín byl hokejové město a v mládeži bylo hodně mých vrstevníků. Co říkali naši, byl jsem hodně tvrdohlavý. Trenéři dělali různá cvičení na bruslení, práci s pukem a já jsem si na druhé straně mlátil s pukem o mantinel. Když naši viděli, jak se (ne)snažím, z hokeje mě někdy ve třetí třídě stáhli,“ prozradil pro časopis COACH Tomáš Kudela.

Jak se vlastně téměř dvoumetrový čahoun, který vystřídal několik dalších sportů dostal k hokejbalu? „Zkoušel jsem potom nohejbal, fotbal, tenis i sportovní gymnastiku. Ta se mi pak hodila a jsem strašně rád, že mě na ni rodiče dali. Až jsem začal chodit na hokejbal, u kterého jsem zůstal. Vyhrál u mě ve třinácti letech kvůli partě, kterou jsme měli. Prošli jsme spolu celé období puberty a užili si hodně zábavy. Bavilo mě trénovat a chtěl jsem dosáhnout na nějaký úspěch. Zjistil jsem, že mi to docela jde, a mohl se dostat výš, než bylo působení ve Vsetíně,“ vzpomíná veleúspěšný reprezentant a útočný obránce Kudela.


Začínal jsem v útoku a pořád jsem běhal do ofsajdu

Sympatický člověk a výborný sportovec Tomáš Kudela se pro časopis COACH rozpovídal o svém dalším hokejbalovém posunu. „Chvíli mi trvalo, než jsem se v hokejbalu chytil. Začínal jsem v útoku, kam mě postavil trenér Ivo Mitáš, ale pořád jsem běhal do ofsajdu,“ směje se Kudela. Ivo Mitáš je vsetínská legenda, mládežnický trenér, který vychoval spoustu hráčů pro Extraligu. Tehdy mu mohlo být kolem padesáti a vedl mě asi čtyři roky. Věděl, jak se k nám chovat a jak si nás hlavně srovnat, protože jsme byli ve věku, kdy jsou děti divoké,“ nezastírá Kudela. „Uměl udržet dobrou náladu i vítěznou vlnu. Chválil i kritizoval a uměl si udělat legraci z nás i ze sebe,“ vzpomíná.

Tomáš Kudela zažil už několik pro někoho méně oblíbených, ale nezbytných letních příprav. Tu nejzajímavější si ale rozhodně užil se vsetínským legendárním trenérem Ivo Mitášem. „Měli jsme pod ním zajímavou letní přípravu. My běhali a on jel za námi trabantem. Když viděl, že se někdo fláká, začal troubit a my zase museli běžet. Chtěl, aby nás hra bavila a hráli jsme s maximálním nasazením, on naše nadšení usměrňoval. Nevybavuji si, že bychom nějak moc řešili taktiku, ale dělali jsme samozřejmě různá cvičení a vysvětloval nám, kde kdo má být,“ pokračuje ve vzpomínkách Kudela.

„Spíš mířil na srdce a na duši, nechával nám na hřišti volnost a uměl z nás dostat maximum. My jsme fungovali hlavně jako tým, měli jsme, i díky trenérovi, mezi sebou výborné vztahy. Když funguje tým a kabina, dají se dokázat velké věci,“ má jasno Tomáš Kudela.


Přesun z útoku do obrany? Zranění tří beků tam poslalo právě Tomáše

Dnes si asi těžko někdo dokáže představit, že by Tomáš Kudela pravidelně nastupoval v útoku. Jeho role je spjatá hlavně s defenzivní činností, ale směrem dopředu také umí řádně zahrozit. „Do obrany mě posunul právě Ivo Mitáš. Hráli jsme v Mostě, když se tři naši obránci vyfaulovali a zbyli jen dva. Trenér na střídačce se ptal trochu sám sebe, koho má dát do obrany. A já, dodnes nevím, co mě to napadlo, jsem řekl, že tam půjdu. Vyhráli jsme vhazování v útočném pásmu, míček šel na mě, já jsem strašně propadl a namazal soupeři míček na hokejku. Otočil jsem se, dohnal ho, skočil rybičku a míček mu vypíchl,“ popisuje svůj dramatický přerod v obránce.

„Sklidil jsem mohutné ovace od spoluhráčů a všichni na moji hroznou chybu zapomněli. Od té doby už mě trenér stavěl do obrany,“ dodává Tomáš Kudela. A jak je to v porovnání s trenérem extraligového Kladna Drahomírem Kadlecem? „Drahoš Kadlec to do vás umí dostat. Když se nejede podle něho, umí být důrazný a člověk si každé jeho slovo a každou situaci zapamatuje,“ prozradil mimo mnohé další zajímavosti pro časopis COACH deníku Sport Tomáš Kudela. Celou otevřenou zpověď sympatického vsetínského odchovance, který aktuálně žije a hraje hokejbal ve Švýcarsku, je ZDE!


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9