Krajánci

Situace ve Švýcarsku? Všechny týmy mají odehrány 3 až 4 zápasy, my ani jeden, smutní Kolařík

Sport obecně v dnešních dobách trpí, a to tím, že veškeré amatérské ale i profesionální ligy se musely zastavit. Jak to vypadá se sportem ve Švýcarsku? V tom se pro naši redakci rozpovídal český borec, Jakub Kolařík, který hájí barvy SHC Martigny. Plánuje tento hokejbalista návrat domů?

Bohužel jsme nestihli odehrát ani jeden zápas

Jakube, doba je velice těžká jak pro osobní život, tak i pro sport. Jelikož působíte ve Švýcarsku, tak by nás zajímalo, jak se vyvíjí situace tam? Jak je sport obecně postižen v zemi helvétského kříže?

Máte pravdu, doba je na prd jak pro život, tak pro sport. Po sportovní stránce některé kolektivní sporty jsou již pozastavené a zbylé to čeká v nejbližší době. Co se týče osobního života, tak se zatím nic nezměnilo, protože do práce naštěstí stále chodím. Od pondělí 2.11.2020 vydá švýcarská vláda nová opatření, která budou platit po dobu tří týdnů a pokud nedojde v tomto časovém úseku ke zlepšení situace, nastane shutdown. To znamená, že vše kromě obchodu s potravinami a lékařů bude zavřené a budeme muset zůstat doma. Doufám, že shutdown nenastane, protože bych se zbláznil. (smích)

Profesionální hokejová liga ve Švýcarsku stále probíhá, jak je to s hokejbalem? Stihnul jste vůbec odehrát se svým mančaftem nějaký zápas na podzim?

Všechny týmy NLA mají odehrány 3 - 4 zápasy, ale bohužel my jsme nestihli ani jeden. První náš zápas byl přesunutý z důvodu pozitivního testu na covid v protějším týmu a druhý zápas to samé v bledě modrém.


Jakub Kolařík neodehrál v letošním ročníku zatím ani jeden zápas! Zdroj fotky: osobní archiv Jakuba Kolaříka.

Chtěl bych ještě okusit slovenskou Extraligu

Jak se v době koronaviru udržujete ve formě? Jaké jsou Vaše hokejbalové cíle pro letošní sezónu s týmem SHC Martigny?

Letošní cíle? Jsou jasné – začít vůbec hrát. (smích) Snažím se udržet v kondici v rámci povolených možností tak, že chodím běhat do lesů a moje sestra, která se zabývá core posilováním, mi sestavila posilovací plán.

V dřívějších rozhovorech jste zmiňoval, že je Vaším snem reprezentovat naši republiku na mistrovství světa, stále to platí? Co uděláte pro to, abyste se dostal na šampionát do Kanady?

Ano, tento cíl se nezměnil a udělám pro to maximum. Pevně doufám, že se vůbec MS v Kanadě uskuteční, protože v této době není bohužel nic jistého.

Neplánujete někdy návrat do českých hokejbalových vod? Nebo už je pro Vás Švýcarsko domovem?

Švýcarsko je pro mě prozatímním domovem, ale neplánuji zde zůstat až do sportovního důchodu. (smích) Chtěl bych ještě okusit slovenskou Extraligu, kam mě láká bývalý spoluhráč z Martigny Lukáš Maděra. Samozřejmě chci odehrát ještě spousty zápasů v české Extralize, pokud se pro mě v plzeňském týmu najde místo. (smích)


V roce 2019 se Jakub Kolařík (vpravo) těšil z titulu vicemistrů Francie v dresu Chamonix Hockey-ball. Zdroj fotky: osobní archiv Jakuba Kolaříka.

Věřím, že se Česká republika ve Vispu opět dostane až na trůn 

V roce 2021 budete mít možnost navštívit juniorské hokejbalové Mistrovství světa ve Vispu a Raronu. Máte tuto akci již zapsanou v kalendáři? (úsměv)

Ano, tuto akci jsem měl v plánu navštívit v původním termínu, tudíž ji chci navštívit i v roce 2021. Mistrovství světa juniorů je ve Švýcarsku velká událost nejen pro hokejbalisty, ale i pro veřejnost.

Hrajete ve Švýcarsku, ale srdcem jste stále Čech. Komu budete fandit na juniorském MS? Věříte Čechům, že by mohli obhájit zlato ze St. Johns?

Jsem Čech a vždy jím budu, proto věřím, že Česká republika se na MS ve Vispu opět dostane až na trůn světového hokejbalu.


Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9