Krajánci

Švýcarský nováček si první týdny moc neužívá. Víc času jsem doma, než venku, smutní Kunzmann

České zastoupení napříč více hokejbalovými soutěžemi ve Švýcarsku se před touto sezónou značně rozrostlo. Od plzeňských Mečounů do Grenchenu zamířil Martin Kunzmann, který si však rozjezd zahraniční kariéry rozhodně představoval jinak. Věří ještě v letošní návrat na hřiště?

Z hodiny na hodinu konec

Martine, tak rozjezd Vaší švýcarské kariéry ze známých důvodů zatím nic moc, že?

Přesně tak. Všichni jsme museli s touhle variantou počítat, i když jsem po létě věřil, že je všechno v normálu. Co si budeme povídat... Tři zápasy za 4 měsíce není to pravé vytížení.

Od kdy jste v porovnání s Českem bez hokejbalu? Kdy přišel ten zákaz hraní i trénování?

Vše se začalo stupňovat v říjnu, některé zápasy už byly odložené kvůli pozitivním testům, ale soutěž se hrála. Na konci října už byl ale velký počet nakažených a z hodiny na hodinu přišel zákaz trénování i hraní zápasů.

Nicméně ve Švýcarsku jste už od léta, takže nějakým způsobem už minimálně ten osobní život hodnotit můžete. Jak se Vám zatím daří? 

Ten život je tady jiný. Vše funguje, co se řekne, tak platí a dodržuje se. Mentalita lidí je odlišná. Každý den mě překvapí něco nového. Ať už je to třeba způsob, jak tráví volný čas, nebo jaké mají priority. Jsem za tuhle zkušenost rád, ale na Čechy nedám pořád dopustit! (usmívá se) Myslím si ale, že Švýcaři jsou určitě zodpovědnější. Hezké srovnání je například v dodržování nařízení. Všichni vyplňují trasovací formuláře, i několikrát za den, bez problému a bez vymyšlených údajů… (usměje se)


Martin Kunzmann (vlevo) se svým parťákem z Plzně Jaroslavem Pauerem stihli odehrát v nejvyšší švýcarské soutěži 3 zápasy. Martin si připsal 4 kanadské body za gól a 3 asistence, Jaroslav Pauer nastřílel 4 góly a přidal 3 nahrávky a ční na 4. místě bodování celé NLA! Zdroj fotky: fcb SHC Grenchen-Limpachatl.

Nový začátek asi až v lednu

Jak tedy vypadá ta švýcarská situace ohledně covidu v těchto dnech? Co se tam nyní ve volných chvílích smí a nesmí?

V každém kantonu se nařízení liší, podle počtu nakažených. V kantonu Solothurn je zákaz shromažďování více než 10 lidí. V tuto chvíli jsou zakázané sportovní události, koncerty a podobně. Na nákupy se smí jen s rouškou. Zůstaly otevřené restaurace i bary, vše ale za přísných podmínek. Takový denní standard je teď pro mě vzít si roušku, jít nakoupit, zacvičit si a hrát Call of Duty. (směje se)

Věříte ještě v letošní návrat na hokejbalová kolbiště? Nebo jste spíše skeptický v tomto pohledu?

Věřím! I kdyby to měla být varianta zkrácené sezony. Jak už jsem říkal, všechna opatření se dodržují bez námitek, všichni chtějí hrát a hledají způsoby, jak v budoucnu na to. První informace jsou, že soutěž začne nejdříve v lednu. Trénovat by se mělo začít o něco dříve.


Častý jev zápasů Grenchenu, kdy se Kunzmann s Pauerem a společně se svými parťáky radují z gólu. Z úvodních tří zápasů až do vynucené pauzy získal Grenchen 4 body. Zdroj fotky: fcb SHC Grenchen-Limpachtal.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4