Krajánci

Švýcarsko je super! Jen při hře 4 na 4 bez ofsajdu to je občas chaos, směje se Jiří Vaniš

Rubrika krajánek dnes míří opět za dalším novicem do Švýcarska. Do Grenchenu totiž před čtvrt rokem odešel i odchovanec hostivařského hokejbalu. Jiří Vaniš si po přesunu do země helvétského kříže libuje a ani koronavirová překážka jeho dojmy po přestěhování rozhodně nekazí. A co herní stránka věci?

Klub se perfektně postaral, teď už jede na sebe

Jirko, nepředstavoval jste si začátek Vaší švýcarské štace vzhledem k aktuálním věcem o kus jinak…?

Popravdě, na jednu stranu ani moc ne, ale samozřejmě jsem netušil, že ještě bude nějaká korona existovat, jinak je ovšem vše tak nějak, jak jsem to čekal.

Přeci jenom, přemýšlel jste v létě nad tím, že by podobná situace, jako byla po celém světě na jaře, mohla nastat i na podzim?

Nepřemýšlel právě že vůbec, v létě jsem byl na festivalu, kde bylo tisíc lidí a tak jsem myslel, že už je vše v pořádku a vše se vrátí do normálu. Bohužel to tak není a musíme se vypořádat s tím, jak se situace má.

Pojďme už přímo k hokejbalu, jak se o Vás klub po Vašem příchodu postaral a stará se i v této nelehké době?

Klub se o mě postaral bravurně, nemohu vytknout absolutně nic. Zařídil vše - od bydlení, přes pojištění, práci a víza až k novému dresu se jménem a číslem. Teď už se o mě zas tolik starat nemusí. Občas potřebuji poradit a pomoct, když potřebuji zařídit něco složitějšího, na co mi nestačí má angličtino/němčina. (směje se) Jinak toho ale teď už tolik nepotřebuji.


Jiří Vaniš (vlevo) potěšil své spoluhráče ve 4 odehraných zápasech 6 góly! Zdroj fotky: fcb SHC Grenchen-Limpachtal.

Když přijdu z práce, nemám doma navařeno, vypráno a uklizeno

Kvůli povolenému počtu českých hráčů na jeden tým zatím spadáte do 2. týmu, jinými slovy B týmu. I vy ale máte odehranou jen čtveřici zápasů, jak zatím toto angažmá po hokejbalové stránce hodnotíte?

Ano, hraju za rezervní tým Grenchenu. Po hokejbalové stránce to hodnotím ze dvou úhlů pohledu. Samozřejmě úroveň ligy není tak vysoká jako by byla Extraliga v Čechách, ale na druhou stranu to není vůbec špatné. Bez ofsajdů a 4 na 4 je ale teda někdy chaos. (směje se) Druhý pohled je týmový, týmově se nám totiž daří a i mně se podařilo nějaké ty bodíky zapsat. Samozřejmě sezónní cíle jsme ještě zdaleka nesplnili.

A co osobní život? Jak jste se chytil pracovně a jak Vám koronavirus komplikuje poznávání nových detailů, vlastně všeho nového?

Osobní život je pro mě obrovská změna, nikdy jsem nepracoval na plný úvazek, to je první velká změna. V práci je ale vše v pořádku a zvykám si dobře. Druhá velká změna je bydlení bez rodičů, zejména maminky. Když přijdu z práce, nemám doma navařeno, vypráno a uklizeno. Takže tak nějak. (usměje se) Koronavirus komplikuje asi jen poznávání nočního života v blízkých městech. Jinak je jediná obtíž nosit pořád roušku.


Celkem Vaniš nasbíral v 4 zápasech 10 bodů. Zdroj fotky: fcb SHC Grenchen-Limpachtal

S klukama z Česka se vidí jednou týdně

Co ostatní dva čeští spoluhráči Martin Kunzmann a Jaroslav Pauer, jak často jste ve spojení a pomáháte si navzájem?

S Kuncim nebo Járou jsme ve spojení tak jednou týdně. Když je něco potřeba, tak se zeptám Járy. Přece jen je tady už rok a ví, co a jak chodí. Pokud si můžeme pomoct, samozřejmě si pomůžeme.

A co Váš výhled na budoucnost? Věříte v uspořádání juniorské šampionátu ve „Vašem“ Švýcarsku příští rok? 

To by bylo moc příjemné oslavit titul mistrů světa v místě, kde se snažíte nyní zahájit úspěšnou zahraniční štaci, že? To je teď strašně těžké říct, já doufám, že v létě už bude svět alespoň trochu v pořádku a mistrovství světa se bude konat. To by bylo samozřejmě moc příjemné, to máte pravdu, ale to je ještě skutečně hodně hodně daleko.


Like a boss! Zdroj fotky: fcb Jiřího Vaniše.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9