Reprezentace

Přeložení juniorského šampionátu mi možná trošku hraje do karet, věří David Braun

Jedním z hráčů, který bojuje o juniorské MS je David Braun, jenž se od září představí v nejvyšší české mužské soutěži. Název celku však v rozhovoru prozradit nechtěl, připustil jen, že nabídku Kert Parku odmítl. Prozradil však třeba, kolik kilometrů musel najezdit na své domácí zápasy.


V září mě čeká již dvanáctý rok
Kdy jste začal s hokejbalem a kdo Vás k němu přivedl?
V září mě čeká již dvanáctý rok od doby, kdy mě do toho můj soused Roman Pojer namočil, za což jsem mu neskutečně vděčný a vděčným navždy zůstanu. Začátky ale nebyly vůbec jednoduché, jako malý jsem se totiž ke sportu vůbec neměl.

Ve Vaší kariéře jste už vystřídal několik klubů, čím to bylo?
Tak mnoho jich zase nebylo, vlastně jen dva. Blatná, která mi dala všechno. Měl jsem možnost, kde s hokejbalem začít, každý den jsem mohl strávit na hřišti a samozřejmě zde budu chtít také pověsit boty na hřebík. No a zatím poslední čtyři roky jsem strávil v Suchdole nad Lužnicí, čehož v životě nebudu ani jedinou vteřinu litovat. Potkal jsem zde kvanta lidí, na které se nedá zapomenout a doufám, že v budoucnu si ještě s většinou z nich zahraji bok po boku.

Jak náročné je pro Vás hledat si tým a přestupovat jinam?
Vlastně tohle léto vůbec poprvé řeším, co zkusit dál a s čím se zase dokázat rozloučit. Jednoduché to rozhodně není. Doposud jsem téměř od konce každé sezóny věděl, jaký dres v září obleču. Teď je to jiné. Kde moje kroky nakonec skončí se zřejmě většina dozví až na začátku sezóny. Samozřejmě po mužské Extralize půjdu jako hladový.

Nastoupíte příští rok za Kert Park, jak se šušká?
Možná si většina lidí zaklepe na čelo, když uslyší, že jsem již podruhé odmítl momentálně nejlepší hokejbalový klub v České republice, ale ano, odmítl. Pro mě osobně bude větší výzva a motivace pomoci k úspěchu týmu, od kterého se neočekává titul.

Budete i nadále působit v 1. Lize?
1. Lize dám minimálně na rok sbohem, ačkoliv mě mrzí, že jsem neměl možnost dohrát zde svou první sezónu do úplného konce. Každopádně více než 1. Liga mě bude mrzet konec v Suchdole, ale to je ta nehezká součást sportovního života.


David Braun (třetí zleva) se v nadcházející sezóně v 1. Lize v dresu Suchdola už neobjeví a míří za extraligovou štací. Zdroj fotky: menge1.rajce.idnes.cz 

Potřeboval jsem se odreagovat od učení na maturitu
Jak náročné je pro Vás přejíždění?
Od té doby, co mám řidičák vůbec a vlastně ani před tím nebyl žádný problém. Když totiž máte tak báječné rodiče, kteří nevynechali snad jediný váš zápas, všechno jde například i v dorosteneckém věku snáz. Proto jsem mohl jezdit od šestnácti let 121 km na každý domácí zápas. (smích)

Jak probíhá Vaše letní příprava? Připravujete se radši s týmem nebo individuálně?
V některých klubech se letní příprava teprve rozjíždí, ale já už se cítím fyzicky zatím nejlépe za celých dvanáct let strávených u hokejbalu. Posledních pár let sice praktikuji spíše individuální suchou přípravu, ale letos je „konečně“ pořádně podpořená i kluky z Blatné. Poslední dva měsíce chodíme pravidelně třikrát v týdnu buď na atletický stadion nebo si to jen tak strčit.

Bylo pro Vás náročné se udržet v kondici během zákazů? Musel jste se do cvičení přemlouvat?
U mě to bylo spíše ku prospěchu. Jelikož jsem se potřeboval odreagovat od učení na maturitu a nemohl jsem vyrazit mezi lidi, tak jsem prostě obul kecky a upaloval dělat něco se svým tělem. No a ejhle desítka dole. (smích)

Jaké jsou Vaše cíle ohledně reprezentace U21? Jak pro Vás bude těžké probojovat se do konečné nominace na mistrovství světa ve Švýcarsku?
Každý by měl mít ty nejvyšší cíle, ale pěkně krok po kroku. Osobně si myslím, že odsunutí juniorského šampionátu mi možná trošku hraje do karet, protože s loňskou sezónou jsem na reprezentačních výběrech se sebou nebyl vůbec spokojen. Každopádně další rok dřiny je před námi a uvidíme, kdo trenéry nejvíce zaujme.