Extraliga dorostu

Pardubice se udržely proti Hradci na prvním místě. Svítkov odpověděl demolicí Opavy

Přetahovaná o čelo Východní divize pokračuje mezi Pardubicemi a Svítkovem. Kert Park potvrdil jarní formu v derby s Rebely. Ligový lídr z Ústí nezaváhal ani tentokrát, druhá Plzeň nadělovala v Suchdolu, třetí Beroun si poradil v Blatné. Cenné 3 body získal Jindřichův Hradec proti Třemošné.

Pardubice udržely čelo tabulky v Hradci Králové, pražské derby ovládl rozjetý Kert Park

Divize východ

Páteční dohrávku ovládlo mužstvo Rebelů na úkor hostů ze Svitav. Na bleskový nástup Sršňů pohotově odpověděl domácí Koch, ale hosté před první sirénou vybojovali vedení zpět. Ve druhém dějství převzali otěže zápasu Pražané a během zbylé půl hodiny otočili zápas pěti brankami. Obzvlášť byl vidět Matyáš Klofát, který k výhře 6:2 přispěl čtyřmi body.

Heřmanův Městec si na dalšího favorita nevyšlápl a Hostivaři doma podlehl 1:4. Hosty směrem k plnému bodovému zisku posunuli hned 4 různí střelci. Ježci necelých 6 minut před koncem upravili skóre čestnou brankou, ale protentokrát zůstali bez bodu. Rozhodující trefu zapsal Nestrojil.

Svitavy po pátečním výjezdu do hlavního města v neděli čekal zápas v Letohradu. V domácím dresu otevřel skóre Rous už po devíti sekundách hry. Ještě do přestávky pak padly góly na obou stranách. Druhé dějství ovládli jediným přesným zásahem Jeleni, a vstup do závěrečné patnáctiminutovky definitivně zpečetil jejich vítězství v utkání. Svitavy snížily dvakrát až těsně před koncem, čímž upravili výsledek na 7:2. Nejproduktivnějším hráčem zápasu byl opět letohradský Schwach s šesti body.

Derby v Hradci Králové dopadlo radostněji pro Pardubice. Domácí příliš branku Voženílka neohrozili, v první třetině ale také neinkasovali. Útok Pardubic se prosadil až ve druhé třetině, kdy nejprve skóroval Chýle a brzy po něm i Školník. Ve třetí třetině na konečných 0:3 upravil Blažek. Důležité tři body nadále drží Pardubice v čele divize o skóre před rivalem ze Svítkova.

Pražské derby jednoznačně ovládl Kert Park, když v první třetině nasázel Rebelům 4 branky. Po suverénním nástupu domácí zbytek zápasu už s klidem kontrolovali a v každé následující třetině navýšili své vedení o gól. Celkově zvítězili 6:0 a na pražského rivala již ztrácí pouhé 2 body. Opět řádil čtyřbodový kapitán Drnec, ale hattrickem se blýskl například také Větrák a 3 asistence přidal Vrabec.

Ofenzivní představení rozjel na domácí půdě Svítkov proti Opavě. Šestnácti brankami postupně potvrdil roli jasného favorita a odpověděl úspěšně na vítězství Pardubic v Hradci. Mimo další úspěšné hráče zazářil domácí Matouš Pospíšil se sedmi kanadskými body. Trenér Hlavsa výhru 16:2 okomentoval takto: „Zápas probíhal v úmorném vedru. Utkání jsme měli pod kontrolou. Chybělo mi větší nasazení a chuť dávat góly. Velkým zážitkem byla branka Vítka Korbela, který si po zásluze vysloužil aplaus stadionu. Nyní už nás čekají těžší zápasy a musíme na ně být stoprocentně připraveni.“


Budějovice posbíraly dalších 5 bodů, Olymp se dotáhl na Tatran, Plzeň deklasovala Suchdol

Divize západ

V pátek se také střetl Suchdol nad Lužnicí a České Budějovice. Domácí vstoupili do utkání úspěšněji a vybojovali si dvoubrankové vedení zásluhou Hanuse. Budějovice ve druhém dějství předvedli bezchybný obrat v rozmezí necelých tří minut. Suchdol nakonec stihl vyrovnat z početní výhody a poslal zápas do prodloužení. Nakonec v nájezdech rozhodl Kvítek ve prospěch budějovického Pedagogu, který si odvezl za výhru 3:4 další důležité 2 body do tabulky.

Hned v sobotu Českým Budějovicím pokračoval náročná program v utkání s Kladnem. Hostující Jungmann zajistil Rysům brzké vedení o 2 branky, které ale ještě v první třetině z přesilovky korigoval Valach. Ve 25. minutě došlo na vyrovnání z hokejky Vágnera, a rozhodnout tak musela až závěrečná patnáctiminutovka. Od druhého prodloužení ve dvou dnech zachránil Pedagog Šimek, když vteřinu před koncem vystřelil svému týmu 3 body. Výhra 3:2 navýšila náskok Budějovic před Kladnem už na 8 bodů.

Blatná doma Kelty přestřílela, na body to ale nestačilo. Po bezbrankové první třetině otevřeli svůj střelecký účet hosté z Berouna a třemi góly se přiblížili k vítězství. Kelti se prosadili jako první i ve třetí třetině, když se Šafra přidal na seznam dvougólových střelců po bok Hasala. Blatná až těsně před koncem překonala hostujícího Maška, ale ani 2 góly výsledek už příliš nezdramatizovaly. Datlům se tak ani tentokrát nepodařilo využít kladenského zaváhání a po prohře 2:4 zůstávají se ztrátou 5 bodů na 6. místě.

V souboji předposledního s posledním se utkala Třemošná s Jindřichovým Hradcem. V tabulce lépe postavený Tatran vstoupil do zápasu dvěma góly. Za Olymp následně snížil Kandra, který si ve druhé třetině přichystal i vyrovnání. Těsně před druhou přestávkou pak obrat dokonal Launa. Ve třetí třetině se skóre neměnilo, a Olymp tak zvítězil 2:3, čímž se bodově dotáhl na Třemošnou.

Suchdol po nadějné tahanici s Budějovicemi přivítal doma druhou Plzeň. Proti favoritovi však tentokrát neměl ani nejmenší naději na úspěch a postupně obdržel 17 branek. Plzeň navíc neinkasovala ani jednou, a zvítězila tak přesvědčivě 0:17. Plzenští hráči si znovu polepšili i v individuálních statistikách. Nejvíce bodů zaznamenal Král a Kotrouš, oba konkrétně po šesti bodech.

Zliv po vítězství z minulého týdne přivítala Kladno. Poměrně vyrovnané utkání nabídlo pouze 2 góly a o oba se postarali hosté. V obou případech se na listině střelců objevil Dalibor Paták, když nejprve ve druhé třetině otevřel skóre a následně v té třetí ho i uzavřel. Venkovní výhra 0:2 alespoň prozatím odsunula Kladno z dosahu blatenských Datlů.

Jako poslední přišel na řadu divizní lídr z Ústí nad Labem v utkání s Prachaticemi. Elba se Horalům pomstila i za porážku v juniorské kategorii, která se odehrála ten samý den dopoledne. Střelecká převaha Ústí postupně přinesla několik zářezů, vůbec nejproduktivnější pak byla závěrečná patnáctiminutovka. Domácí sice také inkasovali, ale čtyřmi brankami pojistili jasnou výhru 8:1. Pěti body přispěl k dalšímu ústeckému triumfu Lukáš Čaloun.

Dorostenci Elby ve své divizi dominují. Udrží si to i finální fáze sezóny? Autor fotky: Markéta Štroufová.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
20 158:33 53
3.
SK Kelti 2008
20 162:32 46
4.
TGB Swietelsky...
20 91:64 40
5.
HBC Kladno
20 92:74 29
6.
TJ Blatná Datels
20 79:98 27
7.
SK Suchdol nad...
20 63:145 27
8.
HBC Prachatice
20 56:113 18
9.
HbC Zliv
20 40:107 13
10.
TJ Tatran...
20 36:112 9
11.
TJ HBC Olymp...
20 60:180 8