Extraliga dorostu

Na úroveň dorostenecké soutěže jsem si už zvykla, říká reprezentantka Martina Landová

Nejproduktivnější hráčkou letošního ročníku Extraligy dorostu je reprezentantka Martina Landová nastupující za Suchdol nad Lužnicí. V rozhovoru přiblížila své působení ve chlapecké soutěži, porovnala ji s Ligou žen a zhodnotila aktuálně probíhající sezónu ze svého úhlu pohledu.

Myslím, že je tento systém nastavený dobře

Už několikátou sezónu pravidelně nastupujete v dorostenecké soutěži. Jak se vám hraje v chlapecké společnosti?

V chlapecké společnosti se mi hraje vcelku dobře. Záleží, v jaké sestavě, a proti jakému týmu hrajeme. Jelikož v dorostu máme hodně mladších hráčů oproti ostatním týmům, tak je občas věkový rozdíl na výsledcích a naší hře docela znát.

Vnímáte ten věkový rozdíl mezi vámi a zbytkem dorostenecké kategorie? Je podle vás tento systém vhodně nastaven? Nechtěla byste někdy vyzkoušet i juniorskou kategorii?

Ano, samozřejmě. Věkový rozdíl mezi mnou a ostatními hráči dorostenecké kategorie vnímám, ale pouze v kolektivu, kde je vidět, že jsem o těch několik let starší. Na hřišti to není tolik viditelné, a proto si myslím, že je tento systém nastavený dobře. Juniorskou soutěž bych si určitě vyzkoušet chtěla, ale bohužel ji v Suchdole nemáme.

Mezi dívčím osazenstvem v dorostu dokonce vedete statistiky. Jak jste letos se svými výkony sama spokojena? V čem vidíte svou největší přednost, která vám pomáhá k takové produktivitě?

Jsem se svými výkony spokojena, ale stále je co zlepšovat, hlavně po fyzické stránce. Myslím si, že mou předností je, že dokážu dobře střílet a že si hru zbytečně nekomplikuji kličkami.

Jakou pro vás hraje roli, že máte v týmu také spoluhráčky, dokonce i z ženské reprezentace? Hrála byste v dorostu i bez nich? Jak byste popsala svojí spolupráci s Michaelou Krásovou?

Myslím, že když jde o spoluhráčky, nemá na mě moc velký vliv, jestli hrají v reprezentaci, nebo ne, ale samozřejmě to je bonus. Asi bych dokázala hrát i bez nich, ale nebavilo by mě to tolik. S Míšou hrajeme spolu už několik let a téměř v každém týmu hrajeme i trénujeme společně, takže přesně víme, co od sebe můžeme čekat, kam to jedna druhé máme nahrát a jaký máme styl hry. To nám dost pomáhá při spolupráci.

Musíme na jaře začít trénovat více pohromadě

Když byste měla porovnat Extraligu dorostu s ženskou ligou, v čem vidíte největší rozdíly, zejména co se obtížnosti týče? Co vás na jednotlivých soutěžích nejvíce baví a motivuje?

Extraliga dorostu je určitě rychlejší a kvalita hry je také o dost vyšší. Možná to je tím, že na úroveň hry v dorostu už jsem zvyklá, proto mi přijde jednodušší hrát ligu žen. Ale i ta ženská liga jde rok co rok kvalitou nahoru. Je to vidět hlavně u těch týmů, kde jsou převážně mladší ročníky. Motivují mě ty vyhrané zápasy i to, jak se snažíme hrát, abychom neztrácely body, což se nám zatím docela daří.

Jak byste zhodnotila dosavadní působení Suchdolu v letošní sezóně? Kde vás na podzim nejvíce tlačila bota? Myslíte, že je vaše aktuální umístění oprávněné vzhledem k předváděným výkonům?

Jak už jsem zmiňovala výše, máme mladší tým než ostatní. Zkrátka nemáme celý dorost postavený jen z dorostenců, ale mnohdy nás doplňuji hráči ze starších žáků, někdy dokonce i mladších, a to je zřejmě ten důvod, proč nejsme tak úspěšní. Hlavně spousta z nás, co za suchdolský dorost hrajeme, trénujeme zvlášť, takže není ani moc možností, jak se více sehrát… Vzhledem k předváděným výkonům je naše postavení v tabulce určitě oprávněné.

A jak vidíte zbytek soutěže? Věříte, že je stále reálné pomýšlet na účast ve finálovém turnaji? Na co musíte klást na jaře největší důraz, a co jste pro lepší výkony udělali během zimní přípravy?

Myslím si, že je stále možnost se na finálový turnaj probojovat. Musíme na jaře začít trénovat více pohromadě, nebo alespoň zapracovat individuálně každý sám na sobě o trochu více, aby nebylo tolik znát, že nejsme sehraní jako ostatní tymy. Během zimní přípravy jsme chodili trénovat do tělocvičny, mnohdy jsme hráli florbal.

Martina Landová v letošní sezóně posbírala v Extralize dorostu zatím dvanáct kanadských bodů za 2 góly a 10 asistencí. Autor fotky: Martin Halíř.