Extraliga dorostu

Svítkov vstoupil do jarní části úspěšnou přestřelkou. Ústí i Plzeň pokračují v dominantních výkonech

Postupně se vrací i Extraliga dorostu a na východě se hned z kraje produktivitou nešetřilo. Skupina na západě má za sebou již 2 kola a oproti podzimu nedošlo ke změně. Své první jarní zápasy ovládla Elba i Plzeň. Dobře vykročil také Beroun, který se v příštím kole pokusí zastavit neporaženého lídra.


Divize východ

Svítkov s Letohradem nadělovali po osmi brankách, Hradec Králové si poradil s Ježky

Úvodní utkání jarní části sehrál pardubický Svítkov s pražským Kert Parkem a rozhodně bylo na co koukat. Do atraktivního souboje vstoupili lépe domácí a jasně ovládli první třetinu. Další průběh zápasu se ale hostům podařilo zdramatizovat, a Svítkov se tak ještě nadřel. Nakonec udržel střelecké tempo a zvítězil 8:6. „Do zápasu jsme vlítli jako uragán a hned v první třetině nasázeli 5 branek. Dařilo se nám napadání v útočném pásmu, a byli jsme všude první. Od druhé třetiny soupeř začal více napadat a my začali hrát lehkovážně. Udělali jsme spoustu chyb při bránění a soupeř se 3 krásnými brankami dostal na dostřel a začal mít i díky naší nedisciplinovanosti hodně šancí. Klíčovým okamžikem bylo zranění hostujícího gólmana. Ve třetí třetině již byli na hřišti vidět spíše věci mimo fair play a do hry vstoupilo mnoho přesilovek. My jsme se reálně o výsledek strachovali, ale závěr už jsme dohráli zkušeně. Těžko říct, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby se Kertu gólman nezranil. Za první půlku zápasu nemám týmu co vytknout. Druhá byla hodně naivní. Ale i takový je dorostenecký hokejbal,“ zhodnotil přestřelku trenér vítězného celku Hlavsa.

Ani ve druhém utkání nebyla o góly nouze. Opava hostila letohradské Jeleny, kteří si proti poslednímu celku tabulky vylepšovali střeleckou bilanci. Během prvních dvou třetin se hostujícímu celku podařilo vsítit sedmkrát, což bylo daleko za hranicí možností domácích. Nakonec se výsledek zastavil na skóre 2:8. Opět se činil reprezentační útočník Petr Schwach, který se prezentoval čtyřmi přesnými zásahy.

Divize východ nabídla během svého prvního hracího víkendu pouze 3 zápasy. Ve třetím utkání své síly změřili Ježci z Heřmanova Městce a Hradec Králové. Domácí vstupovali do zápasu z předposledního místa, přesto drželi se soupeřem tempo přes 20 minut. Dokonce se jim povedlo prosadit se jako první, bohužel pro ně však Hradec odpověděl hned z protiakce, a brzy výsledek i otočil. Ke konci zápasu došlo ještě k úpravě skóre na finálních 1:3.

Divize západ

Ústí pokračuje na vítězné vlně z podzimu, Plzeň navázala na vítězství v eXcellent League

Na západě se dorostenecká soutěž rozjela už o týden dříve, a jako první do hry vstoupila rozjetá Plzeň, která přivítala Prachatice. Mečouni zužitkovali formu z přípravy a svému soupeři nasázeli postupně 11 branek. Převaha se promítla do všech statistik a o vítězi bylo rozhodnuto velice rychle. Horalové se zmohli pouze na čestný gól a zápas tak skončil jednoznačně 11:1. Dařilo se zejména hvězdám eXcellent League. Kapitán Kraus zapsal gól a 4 asistence a střelec Martin Král přidal hattrick.

Suchdol doma přivítal Třemošnou, která ke konci podzimu zaznamenala mírný vzestup. Navázat se jí ale nepodařilo a domácí od začátku diktovali tempo hry. Tatran dokázal dvakrát korigovat skóre, ale navíc se nezmohl a podlehl 5:2.

Roli favorita nekompromisně potvrdil Beroun v klání se Zliví. Střeleckou dominanci Kelti přetavili ve 12 přesných ran do sítě soupeře a došli si tak pro bezstarostné 3 body. Hosté vsítili jen jedinkrát, čímž upravili konečné skóre na 12:1. Ve statistikách vyčnívá domácí David Černý, kterému se během zápasu podařilo nastřádat neuvěřitelných 8 kanadských bodů.

Dostalo se i na nezastavitelného vítěze podzimu, kterého hostila Blatná. Ústí nad Labem ukázalo dominanci i v rámci tohoto výjezdu a postupně odskočilo domácím na dostatečný brankový rozdíl. Nakonec Elba zvítězila 1:6, a do jarní fáze vstoupila stejně jako zakončila první polovinu základní části.

Právě Blatná zahájila druhý hrací víkend výpravou do Třemošné. Tatran se po první jarní porážce nevzchopil, a debakl 10:0 z podzimního vzájemného utkání tak neodčinil. Domácí si nechali utéct úvod utkání, ve kterém čtyřikrát inkasovali. Zbytek zápasu zvládli o poznání lépe, a dokonce dvakrát i snížili, ale více se toho nestalo, a Blatná si tak odvezla výhru 2:4.

Podruhé vystoupil také čerstvý vítěz eXcellent League z Plzně, tentokrát ve Zlivi. Překvapení se nekonalo a po debaklu od Berouna přišel další i od Plzně. Ta rozhodla během první třetiny čtyřmi brankami, druhou třetinu se prezentovala spíše pasivně, ale ve třetí opět začala střílet. Zliv se prosadila opět jen jednou, a nakonec padla vysoko 1:8.

Poprvé se zapojil také Jindřichův Hradec, který sehrál své první jarní střetnutí v Prachaticích. Domácí si chtěli spravit chuť po debaklu od Plzně a brzy začali proti Olympu dominovat. Soupeř jen korigoval skóre, a nakonec podlehl 7:2. Po zisku 3 bodů zanechali Horalové Jindřichův Hradec o samotě na dně tabulky. Hattrickem tomu přispěl útočník Tomáš Velek.

Na závěr se minulou neděli představily České Budějovice a rovnou proti ústecké Elbě. S favoritem držel Pedagog krok celou třetinu, ale ve druhém dějství nastal zlom a Ústí svému soupeři odskočilo. Elba zvítězila 4:0 a dále čeká na první bodovou ztrátu v sezóně. Další těžší zkouška aktuálního lídra čeká v Berouně, kde se utká s Kelty již v příštím zápase.


Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
19 160:28 46
4.
TGB Swietelsky...
19 82:59 37
5.
HBC Kladno
19 88:72 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
19 38:103 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8