Český pohár

Zkušený Vojtěch Palcer po postupu na Final Four: Jedeme tam s pokorou!

SK IHC Jaselská Opava dokráčela jako druholigový celek do Final Four Českého poháru. O tomto počinu se rozpovídal tahoun a zkušený hokejbalista Vojtěch Palcer. Co stojí za dobrými výkony na Českém poháru Opavy? A s čím na Final Four Opavané pojedou? A mnoho dalšího se dočtete v našem rozhovoru.

Dovolím si říct, že je to teď pro nás důležitější než samotná liga

Vojtěchu, prvně gratuluji k postupu na Final Four Českého poháru. Jak to vnímáte se spoluhráči? Máte radost? Přeci jenom to bude takové opepření letošní sezóny.

Děkujeme všem za gratulace, upřímně jsme to nečekali, že dojdeme až do Final Four. Před sezónou jsme si dali jasný cíl, že chceme dojít co nejdál a bereme to zcela vážně, dovolím si říct, že je to teď pro nás důležitější než samotná liga. S klukama se na to připravujeme už od začátku sezóny a jsme za to moc rádi, že se nám to podařilo.

Začal bych od začátku. Jak složitá podle Vás byla cesta až na Final Four? Museli jste přehrát Havířov (9:1), Porubu (6:3), extraligovou Karvinou (4:3) a Sudoměřice (10:1). Výsledky naznačují, že nejméně se vám dařilo proti Karviné.

Cesta byla složitá, v tom máš pravdu. Ani jeden ze soupeřů nebyl jednoduchý – Havířov, Poruba udělaly za poslední roky obrovský progres a zápasy s nimi nejsou jednoduché, i když tady to podle výsledku vypadalo, ale nebylo. Karviná byla pro nás oříšek a první velký extraligový test před dalším kolem Českého poháru. Zápas to byl těžký, dvakrát jsme vedli, Karviná vždy dotahovala, ale štěstíčko bylo na naší straně.

V posledních dvou zápasech ale Karviná a Sudoměřice nepřijely na vaše hřiště v ideálních sestavách. Myslíte, že i tohle hrálo svou roli?

Nemyslím si, že by Karviná nepřijela v top sestavě. Byla stejná jako když hráli 2. kolo s Malenovicemi a tam to dopadlo 9:2 pro Karvinou. Měli s sebou v Opavě i reprezentanty jako Diviš, Pala, Rosůlek a ti patří k top hráčům v Extralize. My jsme chtěli víc, neměli jsme co ztratit, mohli jsme jen překvapit a to se stalo. Výborně nám zachytal mladý Sendvič (Jonáš Blažek), takticky jsme byli perfektně připraveni a troufnu si říct, že jsme byli o kousek lepší a dravější. U Sudoměřic jsem já osobně čekal rychlý, tvrdý a útočný hokejbal jako ho kdysi hráli v 1. Lize. My byli 100% připraveni a za soupeře mluvit nemůžu. Přijeli, jak přijeli, my jsme se soustředili jen na sebe a výsledek tomu odpovídá. Nemoc, práce, rodinné povinnosti – to vše nám amatérům může zhatit hokejbalové plány. Po dvou třetinách bylo jasno. Ale klobouk dolů před klukama, že přijeli na zápas přes celou Moravu, a i když byl výsledek 9:0, pořád se snažili napadat a znepříjemňovat nám hru.


Opava se do Final Four Českého poháru probojovala přes čtyři celky, mezi nimi byla také extraligová Karviná. Podaří se opavským hokejbalistům porazit další tým Extraligy a získají cenný kov? Zdroj fotky: Hokejbal-Opava.

Budeme se chtít porvat o co nejlepší umístění, nejedeme tam na výlet

Na konci března, 29. a 30., se tedy utkáte buď s Kladnem, Kert Parkem či Hostivaří o postup do finále. Koho byste si přáli? A s čím do posledních dvou zápasů půjdete? Budete chtít medaili?

Budeme se chtít porvat o co nejlepší umístění, nejedeme tam v žádném případě na výlet. Když už se dostanete na Final Four, chcete se předvést a vydat ze sebe maximum, a konkurence týmů, které tam jsou, je obrovská a my určitě nepatříme mezi favority, žádnou tíhu necítíme a jak už jsem psal, můžeme jen překvapit. Asi bychom brali Kladno či Hostivař, tam si myslím, že máme nějakou malinkou šanci na finále než na několikanásobného mistra ČR, ale stát se může cokoliv. Jedeme tam s pokorou, ale i se zdravým opavským bojovným sebevědomím. Do posledních dvou zápasů Českého poháru půjdeme připraveni stejně jako proti dosavadním týmům, které jsme porazili. Chceme si to užít, je to pro nás velký svátek hokejbalu a historický postup mezi nejlepší čtyřku. Máme to sice nejdál, ale o to si to užijeme s klukama více. Bude to pro nás obrovská herní zkušenost a pocta hrát proti těm nejlepším z Extraligy. Bude to paráda, moc se těšíme. Ve 2. Lize se nikde na dva dny nedostaneme, a tak to bereme jako super stmelovací akci, kde se popereme o medaili.

Vy jste jasným tahounem vašeho celku ve 2. Lize, ve které máte náskok na prvním místě. S čím půjdete do jarní části? Budete mířit za titulem? Nepřemýšlíte o postupu do 1. Ligy? A co Vy? Nechtěl byste si ještě zahrát Extraligu?

Daří se mi asi letošní sezónu nejvíc, co hraji za Jaselskou. I když občas se na statistiky podívám a vidím to. Každý má v týmu nějakou roli a moje role je dávat góly a být produktivní. Chci být týmu platný co nejvíc a dávám tomu úplně vše. Akorát teď mám mínus v podobě mých pozdních příchodů (smích). Do jarní části jdeme s cílem získat co nejlepší možné umístění pro vyřazovací boje a hlavně obhájit loňský titul ve 2. Lize. Do 1. Ligy se nám zatím nechce, nebavíme se o tom a uvidíme, co bude po sezóně. A hlavně je to fajn jezdit kolem komína a být brzo doma. Netrajdat do Ústí, Mostu, Plzně atd. Já už na Extraligu nepomýšlím, mám rodinu, dvě malé děti a nabídky, které jsem měl/mám, jsou až v Čechách, a to je pro mě smrtící kombinace. Extraliga byla vždy můj velký cíl a kdybychom bydleli s rodinou někde blíž, určitě bych se nebránil si občas vyběhnout mezi extraligové mantinely. Ale Opava je a vždy bude mým hokejbalovým domovem.