Český pohár

Kladno rozhodlo utkání o bronz dvěma góly v oslabení! Opava ale předvedla skvělý výkon

V sobotu pokračoval Český pohár v plzeňské Precol Aréně nejprve zápasem o bronz. Druholigová Opava si proti extraligovému Kladnu nevedla vůbec špatně a v první třetině soupeře přestřílela. Kladenští ale v dalších částech vsítili dva góly v oslabení a obhájili bronz z minulého roku.

Kladno si došlo k cennému kovu trefami v oslabení, Opava statečně bojovala

HBC Kladno vs. SK IHC Jaselská Opava 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 24. Pražák (Kastner), 35. Singer (Důras, Teinitzer).

Střely: 21:15, vyloučení: 3:3, přesilovky: 3:3, využití: 0:0, oslabení: 2:0, diváků: 81.

Do utkání o bronz vstoupilo Kladno kvůli marodce a zápasu mladších hráčů v juniorské extralize jen se dvanácti hráči v poli. Oslabený extraligový tým ale začal aktivněji a už ve třetí minutě měl k dispozici přesilovou hru. Opava se ubránila a ve druhé polovině první části si také zahrála v početní výhodě. Ani opavští hráči nepotrestali vyloučení soupeře, ale v první třetině byli postupem času nebezpečnější. Nakonec se ale neujala žádná střela a po první patnáctiminutovce byl stav bezbrankový.

Na první gól čekali diváci až do poloviny druhé třetiny. Ve dvacáté druhé minutě se vylučovalo na straně kladenských hráčů a šestnáct vteřin před koncem trestu otevřelo skóre v oslabení Kladno. Z levého kruhu našel Soukup na druhé straně pohotového Ondřeje Pražáka, který střelou z první prostřelil opavského brankáře. Kladenští byli po vstřelené brance aktivnější, z těsné blízkosti mohl vedení navýšit Potekhin. Okruhlica si s nebezpečnou situací poradil stejně jako s dalšími pokusy Kladna před druhou přestávkou a držel svůj tým.

Na začátku třetí třetiny se postupně vylučovalo na obou stranách. Většího prostoru na hřišti při hře čtyři na čtyři nikdo nevyužil, ale při návratu opavského hráče do hry se Kladno zase prosadilo v oslabení. Z blízkosti prostřelil opavského brankáře Jiří Singer, pro kterého to byl první zápas v kladenském dresu v jarní části. Kladenský útočník mohl necelých šest minut před koncem základní hrací doby poslat mužstvo do tříbrankového náskoku, ale skvělým zákrokem se blýskl Okruhlica. V závěru se ještě Opava zkoušela dotáhnout při hře bez brankáře, ale už se jí to nepodařilo. Přesto v západních Čechách skvěle bojovala a čtvrtým místem v této soutěži si zapsala historický úspěch. Kladno po roce obdrželo bronzové medaile.

Nejlepší obránce Final Four: Pavel Málik (SK IHC Jaselská Opava)

Nejlepší brankář Final Four: Leoš Gerlich (HBC Kladno)

Ohlasy po utkání:

Milan Teinitzer (nejlepší hráč HBC Kladno): Zápas nebyl podle našich představ. Chtěli jsme soupeře uběhat a popřípadě dát rychlé góly, ale Opava nám výborně vzdorovala a nebýt Jiryho (Jan Jirotka, pozn. red.), tak by to pro nás byl velmi hořký zápas. Klobouk dolů před soupeřem.

Jaromír Hanel (nejlepší hráč SK IHC Jaselská Opava): Po včerejším kolotoči s Kertem, který byl úplně jinde než my, jsme nastoupili do zápasu s tím, že už víme, jak vypadá extraligové tempo. Prohráli jsme se zdviženou hlavou a s výkonem na hranici naších možností. Pořád jsme druholigový tým a hráli jsme proti naším nejlepším týmům. Jsme na sebe hrdí, ať si o tom myslí každý co chce! Chci poděkovat jak Kertu, tak Kladnu za fér zápasy se vzájemným respektem.