Pilsen Challenge

Týmy byly výkonnostně dost podobné, a to se potvrdilo i v tabulce, hodnotí Pilsen Challenge Patrik Novák

Letošní ročník mezinárodního turnaje Pilsen Challenge ovládla Považská Bystrica, která ve finále porazila Kert Park. Plzeň vyhrála v souboji o třetí místo, reprezentace do 20 let se umístila na čtvrté pozici. Za celým turnajem se ohlédl nejlepší hráč Kert Parku Patrik Novák.

Líbilo se mi, že každý soupeř se prezentoval jiným herním stylem

Turnaj zahájila Plzeň s Kert Parkem. Jako první se ve dvacáté druhé minutě prosadili domácí, ale poté už padaly góly jen na druhou stranu a Pražané vyhráli 5:1. V dalším utkání se radovala z vítězství Považská Bystrica, která porazila českou reprezentaci do 20 let 5:2. Zanedlouho nastoupili reprezentanti do zápasu s plzeňskými hokejbalisty. Domácí se dostali do vedení, dvakrát se ale hráčům v reprezentačních dresech podařilo srovnat, nakonec prohráli 3:6. První hrací den zakončil duel loňských mistrů české a slovenské Extraligy. V první třetině se skóre přelévalo, ve druhé se ujala jen střela slovenských hráčů a výhrou 4:2 oplatili Kert Parku porážku z Československého Superpoháru.

Druhý den byly na programu ještě dva zápasy základní části. Nejprve mečouni zvládli utkání s Považskou Bystricou 4:3 a jediný zahraniční účastník na turnaji poprvé ztratil body. Do dalšího zápasu skvěle vstoupil Kert Park, proti české reprezentaci U20 se už po sedmi vteřinách od úvodního vhazování prosadil Dalimil Zvonek. Reprezentanti šestinásobnému vítězi české extraligy podlehli 2:6. Po základní části tak měli na svém kontě šest bodů Považská Bystrica, Kert Park a Plzeň a o postupu do finále rozhodlo jen skóre. „Týmy byly výkonnostně dost podobné, a to se potvrdilo i v tabulce, kde muselo o postupu rozhodovat skóre. Líbilo se mi, že každý soupeř se prezentoval jiným herním stylem. Na každého soupeře jsme šli trošku s jinými úkoly a tím byla možnost si toho spoustu vyzkoušet v těžkých zápasech,“ ohlíží se za turnajem Patrik Novák.

Lepší skóre si vybudovaly Považská Bystrica a Kert Park a zahrály si tak o zlaté medaile. Plzeň se utkala o třetí místo s reprezentací hráčů do 20 let. „Kluci z U20 měli šanci něco okoukat od top světových hráčů, kteří se na turnaji ukázali, měl by to pro ně být velký přínos a motivace do budoucna. Jsem rád, že se nám povedlo dojít až do finále a zahrát si opět s Považskou Bystricou,“ těší Nováka. Utkání o bronz začali skvěle hráči reprezentace, časomíra odpočítala jen jedenáct vteřin a plzeňský Matěj Pavlíček poslal Česko do vedení. Plzeňští hráči srovnali, dalšími dvěma trefami pak zase vrátil náskok reprezentantům Pavlíček a dokončil hattrick. Domácí se ale dotáhli, nakonec vyhráli 4:3.

>>FOTOGALERIE Z PILSEN CHALLENGE 2024<<



Druhé místo určitě bereme, ale daleko důležitější byla naše předvedená hra

Finále nabídlo napínavý souboj, o vítězi rozhodla až samostatná střílení. Ve finále se potkaly dva nejlepší týmy z Česka a Slovenska z minulé sezóny, což bylo od první minuty zápasu vidět, hrálo se ve velmi vysokém tempu. Zápas rozhodly až samostatné nájezdy, v nich je to vždy trochu loterie, tentokrát se štěstí přiklonilo na stranu Považské Bystrice,“ hodnotí Novák utkání se slovenským mužstvem, které bylo v samostatných stříleních úspěšnější. „Zápas měl skvělou diváckou kulisu, která se blížila zápasům v play off. Věřím, že si finálový zápas užil každý, kdo ho sledoval přímo v plzeňské hale,“ chválí atmosféru Novák.

Týmy sehrály na kvalitně obsazeném turnaji ve dvou dnech čtyři zápasy, které pro ně během příprav byly přínosné v několika ohledech. „Turnaj pro nás byl závěrečný bonbónek intenzivní zimní přípravy. Myslím si, že trenérům ukázal, na čem je potřeba zapracovat a co by naopak mohlo fungovat i do druhé poloviny sezóny,“ prozrazuje Novák, který byl vyhlášený nejlepším hráčem Kert Parku. „Druhé místo určitě bereme, ale daleko důležitější byla naše předvedená hra, dílky do skládanky, které k sobě pasují,“ dodává obránce pražského týmu.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9