Reprezentace

Máme tým na to, porvat se o nejvyšší příčky, věří útočník reprezentace U20 Matyáš Malý

Mistrovství světa juniorů v Liberci je za rohem a poslední přípravu má za sebou i kategorie U20. Nejen o závěrečném kempu, ale i o síle týmu a jeho ambicích, se rozpovídal člen reprezentační výpravy Matyáš Malý ze Svítkova.

Trenéři se určitě snažili vybrat nejlepší tým pro turnaj

Máte za sebou poslední přípravný kemp před MSJ, jehož součástí byly i 2 přípravná utkání proti kategorii U23. Jak zápasy probíhaly, jak jste si poradili se zkušenějšími protivníky, a jak jste byl spokojen s vlastním výkonem na hřišti?

Na první zápas jsem nebyl přítomen, ale kluci museli hrát dobře, když porazili kluky z U23. Bohužel v druhém zápase rozhodla zbytečná vyloučení, kterých byla spousta a na nadcházejícím turnaji se jich musíme vyvarovat, protože tohle je jeden z aspektů, který bude rozhodovat zápasy. Můj výkon nebyl určitě nejlepší, ale měl jsem tam i světlé chvíle.

Po kempu proběhlo i závěrečné zúžení kádru, které definitivně vyjasnilo, kdo se v Liberci představí v reprezentačním dresu. Jak moc jste si byl jistý svou pozicí, a jak jste spokojen s finální nominací? Objevila se na soupisce všechna jména, která byste čekal, nebo vám v ní někdo chybí?

Určitě jsem si nemyslel, že to mám jisté. Snažil jsem se hrát prostě svou hru. Trenéři se určitě snažili vybrat nejlepší tým pro turnaj. Podle mě to je to nejlepší, co náš ročník nabízí, a pevně doufám, že to na hřišti ukážeme.

Spolu s vámi míří na turnaj i další čtveřice hráčů Svítkova. Jakou roli hraje to, že vás i v národních barvách obklopují kluboví spoluhráči? Mohou se diváci opět těšit na vaše útočné trio s Bláhou a Kábrtem, nebo je ve hře i možné rozhození této formace?

Nemyslím si, že to má nějakou roli. Tady se nehraje na to, kdo za koho hraje. Všichni máme společný cíl. A jestli nás dají spolu do lajny, to je čistě na trenérech.


Úplně nechci mít nos nahoře a psát, že přivezeme medaili

Jakým stylem hry se máte v plánu jako tým na mistrovství prezentovat? Máte připravenou nějakou speciální strategii? Budete se muset nějak přizpůsobovat herním stylům cizích zemí? Máte alespoň částečný přehled o soupeřích, se kterými se na turnaji utkáte?

Určitě se budeme chtít prezentovat dobrým hokejbalem. Nemyslím si, že se budeme muset nějak přizpůsobovat cizím týmům, protože všechny zápasy by měly mít stejný styl hry, a to je rychlý a technický hokejbal.

Jak vidíte šance vašeho týmu na nějaký úspěch? Je reálné i celkové prvenství? Koho z účastníků vidíte jako největší možnou hrozbu?

Úplně nechci mít nos nahoře a psát, že přivezeme medaili, ale určitě máme tým, který je schopen se porvat o ty nejvyšší možné příčky. Každý tým bude na turnaji na vysoké úrovni, ale podle mého bude nejtěžším soupeřem Kanada.

Už víte, jaký budete mít v Liberci program mimo vaše jednotlivé zápasy? Připravili vám trenéři nějaké zpestření? Budete mít například i možnost v průběhu se podívat na některá utkání ostatních kategorií?

Nemám zdání, jak bude vypadat mimo zápasový program, ale určitě to není to, kvůli čemu tam jedeme, takže to pro mě nehraje roli.