Extraliga dorostu

Pardubice potvrdily vítězství základní části vysokou výhrou nad Ježky. Svítkov ztratil ve Svitavách

Tabulky před další fází soutěže znají svou finální podobu. Poslední volná postupová místa obsadilo Kladno a Blatná. Kromě Ústí se z vítězství základní skupiny radují i Pardubice. Kvalitní zkouška mezi Plzní a Berounem skončila ve prospěch Mečounů. Svítkov nečekaně selhal ve Svitavách.

Divize východ

Svitavy zaskočily favorizovaný Svítkov, Kert Park vyzrál na Letohrad v prodloužení

Poslední kolo základní části odstartovalo utkání Letohradu s pražským Kert Parkem. Na gól se čekalo dlouhých 35 minut, nakonec jako první udeřili hosté. Na Bílého ani ne za minutu navázal Drnec, za dalších 9 sekund se ale prosadili i domácí. Nejprve snížil Rous a ve 38. minutě vyrovnal Schwach. Pražané si nakonec vítězství vzít nenechali a v prodloužení rozhodl o výsledku 2:3 Pavlis. Kert Park tak potvrdil páté místo, Letohrad skončil sedmý a skupina A mu tak utekla o jedinou příčku.

Pardubice daly rychle zapomenout na prohru s městským rivalem a předposlední Heřmanův Městec vyprovodily sedmi góly. První třetinu pro domácí získal gólem Remač. V následující patnáctiminutovce Pardubice využily 2 přesilové hry, vsítili i při vlastním oslabení a dostaly se na rozdíl pěti branek. Kapitán Kupka zapsal 3 asistence za třetinu. Těsně před druhou pauzou za hosty snížil Horálek. Ve třetím dějství přidali domácí ještě 2 branky a zvítězili vysoko 7:1. Alfa tak potvrdila ovládnutí základní části ve východní divizi, nakonec s pohodlným náskokem šesti bodů na druhé místo.

Svítkov nenavázal na triumf s Pardubicemi a překvapivě vyhořel ve Svitavách. Na úvodní branku domácího Švandy dokázal ještě reagovat Lacko, ale 27. minuta zlomila hostujícímu celku vaz. Sršni během minuty vsítili hned dvakrát zásluhou Vetešníka a Kočurika. Svítkov se snažil dlouho výsledek napravit, ke konci dokonce při hře bez brankáře, ale další branka už nepadla. Svitavy zvítězily nad favoritem 3:1 a zpříjemnily si tím jinak už jisté osmé místo. Jejich soupeř se musí spokojit s postupem do skupiny A ze druhého místa.

Rebelové potvrdili postup ze čtvrtého místa vítězstvím proti beznadějně poslední Opavě. Pro povinné body vykročili Pražané po gólu Birčáka. Ve vlastním oslabení navázal ještě do konce třetiny Koch. Druhá třetina nabídla jedinou branku, ze které se radoval při početní výhodě opět Birčák. Koch, Walter a Janich následně rozvlnili síť hostů ještě třikrát. Za Opavu vsítil čestný gól ve 35. minutě Poustějovský, přesto slezský tým zakončí základní část bez bodu.

Program východní divize uzavřela Hostivař proti Hradci Králové. Pražané doma nedali soupeři příliš prostoru a postupně si došli pro pohodlný výsledek 6:0. V první třetině rozhodl dvěma rychlými góly Michek, kterého svou trefou podpořil také Hradil. Nestrojil s Martincem si nechali své zásahy do druhé třetiny a v závěru zápasu upravoval výsledek do prázdné brány znovu Hradil. Hostivař si v klidu pohlídala třetí postupovou pozici, Hradec i přes porážku obsadil poslední volné místo zajišťující účast ve skupině A. Od skupiny B je dělilo z šestého místa rovných 5 bodů.


Divize západ

Plzeň ve šlágru přehrála Beroun, mužstva Blatné a Kladna vybojovala poslední postupová místa

V pátek večer došlo na dohrávku v Českých Budějovicích. Domácí Pedagog tam přivítal Zliv. Skóre otevíral v závěru první třetiny budějovický Šimek, na kterého necelé 3 minuty po startu druhého dějství navázal Toman. Do třetice se radovali opět domácí, když se ve 35. minutě prosadil z přesilové hry znovu Šimek. Hosté nakonec zápas zdramatizovali, když se v závěru prosadili Kabelka a Pileček. Stav 3:2 se už ale nezměnil a Pedagog uhájil roli favorita.

Poslední kolo zahájil v neděli ostrý střet druhé Plzně se třetím Berounem. Ačkoli postavení po základní části se už ani v jednom případě měnit nemohlo, jednalo se o důležitou prověrku před další fází soutěže. Lépe do zápasu vstoupili domácí Mečouni a dvěma brankami strhli vedení na svou stranu. Postaraly se o to opory Kraus s Králem. Druhá patnáctiminutovka gól nepřinesla, naopak ve třetím dějství padly hned 4. Na čtyřbrankový rozdíl postupně vedení navýšili Chán a Kořínek. Keltům se podařilo prolomit obranu soupeře až po necelých 42 minutách hry. Početní výhodu nejprve využil Hipča, následně se stihl trefit i Jílek, ale na další korekce čas nezbyl, a Beroun tak podlehl 4:2.

S dvoudenním odstupem se znovu představily České Budějovice, tentokrát v Jindřichově Hradci. Olymp v první třetině svého soupeře zaskočil a o první přestávce vedl 2:0 po gólech Launy a Bekeho. Ti se následně podíleli i na zbylých gólech svého týmu, nicméně to už Pedagog naplno projevil své ofenzivní choutky. Ve druhé třetině hosté tvrdě odpověděli sedmi góly. Poslední šance domácích uhasily 2 využité přesilové hry v závěru utkání. K vítězství 5:9 dovedl Budějovice hattrickem a asistencí opět Matěj Šimek. Pedagog postupuje zaslouženě ze čtvrtého místa, Jindřichův Hradec nepřekvapil a zůstává poslední.

Těsný souboj svedla Blatná v Prachaticích. Domácí se zásluhou Žáka brzy ujali vedení, které bylo navíc po brance Parkmana dvougólové. Potřebné snížení před odchodem do kabin vystřelil hostům Vrba. Navázat se Datlům podařilo mezi 22. a 23. minutou, kdy Slanec nejprve vyrovnal z přesilové hry, a té skóre i otočil. Vyrovnání ze strany Horalů obstaral Hrdina ještě před druhou přestávkou. Napínavý duel rozhodla jediná branka ve třetí třetině, kterou pro hostující Blatnou vystřelil Červenka. Výhra 3:4 udržela Blatnou těsně v postupové šestici, a zahraje si tak skupinu A. Pro Prachatice se nic nemění, po základní části jim patří osmé místo.

O postup souběžně bojoval Suchdol nad Lužnicí na půdě Zlivi. Podařilo se mu úspěšně otevřít skóre, když ve vlastním oslabení skóroval Hanus. Při přesilové hře pak navýšil skóre Vrchota. Ve druhé třetině se více dařilo domácímu výběru a zásluhou Kačera a Pilečka došlo ke zdramatizování výsledku. Vedení hostů ale udržela Landová. Definitivní tečku zápasu udělil Krása. Suchdol tak skutečně dosáhl na 3 body, ani výhra 2:4 mu ale postup nepřinesla. Po vítězství Blatné se musel smířit s těsným umístěním na sedmém místě. Zliv očekávaně končí na deváté pozici.

Kladno po dvou debaklech z minulého víkendu muselo zabrat, motivací byly i výhry konkurenčních týmů z Blatné a Suchdolu, které mohly Rysy sesadit z postupových příček. Za potřebnými body nasměroval domácí tým Paták, ale hosté brzy vyrovnali. První branku Tatranu obstarala Kronďáková. Ve druhé třetině přiblížili Kladno vítězství Soukup a Schönherr, ve třetí části pak uzavřel gólový účet domácích druhým zásahem Paták. Třemošná už pak jen snížila při početní výhodě zásluhou Míkovce a srozuměna s předposledním místem míří do západní skupiny B. Kladno selhání nedopustilo a po vítězství 4:2 postupuje jako pátý tým své divize.