Extraliga dorostu

Do boje o čelo tabulky se na západě zapojil Beroun. Svítkov triumfoval na půdě městského rivala

Na východě má první místo ve svých rukou Svítkov. V posledním zápase ho potvrdil v derby na půdě Pardubic. Naopak na západě bitva o čelo tabulky teprve míří do finále. Kladno zaváhalo a Plzeň se opět dotáhla. Nově disponuje stejným počtem bodů i Beroun, který zvítězil čtyřikrát v 8 dnech.

Divize východ

Pardubické derby ovládl Svítkov, týmům z hlavního města se dařilo na domácí půdě

Svitavám se na jaře daří o poznání lépe než na podzim a lepší formu potvrdily i na půdě Kyjova. Domácí se nezmohli ani na jedinou vstřelenou branku, naopak postupně pětkrát inkasovali. Venkovní vítězství 0:5 umožnilo Svitavám v tabulce přeskočit právě Kyjov a dohnat Opočno.

Očekávaně vyrovnaný duel přinesla bitva mezi Ježky a Rebely. V Ježkárně sice úřadovali od prvních minut domácí a dostali se až na rozdíl 3 branek, v závěru utkání však Pražané výsledek značně zdramatizovali. Finální skóre 4:3 dovolilo Ježkům odpoutat se od Rebelů i v ligové tabulce.

Šlágr kola se odehrál v Pardubicích, kde se v derby představil Svítkov na hřišti městského rivala. Do vedení šli jako první domácí, ale na konci zápasu se radovali hosté. Díky úspěšné druhé třetině Svítkov potvrdil první místo a zvítězil 2:3. Detaily zápasu přiblížil svítkovský trenér Hlavsa. „Od derby na Alfě jsme čekali vyrovnaný průběh. Soupeř nás zaskočil dobrým napadáním a po dvě třetiny si vytvářel nebezpečné šance. Nám se však i přes vytrvalý tlak soupeře podařilo vést 2:3, kdy jsme trestali sebemenší zaváhání. Do třetí třetiny jsme změnili taktiku a zápas již zkušeně pohlídali ve středním pásmu a Alfě již lehce došla šťáva. Nicméně, je třeba říct, že soupeř si body z tohoto zápasu zasloužil. Vynikající zápas odchytal Kuba Smolík, který nás udržel v zápase. Pochválit musím i Dana Martínka, který zápas odehrál se zraněním. Byl to pro nás poslední krok k postupu na finálový turnaj, byl těžký a jsem rád, že ho tým zvládl. Jsem rád, že jsme sezónou prošli dominantně a někteří hráči udělali velký výkonnostní skok. Nyní již vše budeme ladit směrem k finálovému turnaji, který nás čeká 17.-18.6.2023 ve Svitavách.“

Střelnici si na Palmovce otevřelo domácí Kovo. Proti Rangers z Opočna hájili Pražané šestou příčku a docílili až překvapivě vysokého výsledku. Konzistentním výkonem v průběhu všech třetin zvítězili nakonec suverénně 7:3. Aktuálně si tak mohou věřit i na přeskočení svého rivala, pražských Rebelů.

Střelecky se dařilo i dalšímu týmu z hlavního města. Hostivař doma přivítala poslední Porubu a potvrdila roli jasného favorita. Směřování zápasu bylo jasné díky třem brankám z prvních minut, ve druhém dějství bylo pak již dokonáno pěti góly. V závěru utkání vsítili domácí ještě jednou a bylo z toho vysoké vítězství 9:2. Další 4 body do individuálních statistik připsal i Trajer, který se společně se svým spoluhráčem Mikšovským nyní předhání na čele divizní tabulky střelců.


Divize západ

Beroun se dotáhl na čelo tabulky, Kladno překvapivě zaváhalo, Plzeň roli favorita potvrdila

V náročném programu pokračovali berounští Kelti a už v sobotu absolvovali výjezd do Českých Budějovic. Ani zde se nesetkali s převratným odporem a od úvodních minut diktovali tempo hry. Nejen efektivita v přesilových hrách nakonec Berounu zajistila jasnou výhru 0:7. Spolu s celým Berounem tabulkami stoupá po dalším hattricku i útočník Šlechta.

Hned v neděli navázali dalším výjezdem, tentokrát do Suchdolu nad Lužnicí. I tentokrát hosté dominovali a potvrdili prvotřídní formu. Na vysokém vítězství 3:9 se podílely opět i 3 využité přesilové hry a zejména velmi povedená třetí třetina. Za Suchdol třikrát bodoval Pavlík, ale za Beroun se činila hned trojice hráčů čtyřmi body. Družina Keltů se tak po čtyřech vítězných utkáních v rozmezí 8 dnů vyhoupla na skvělé druhé místo, když se bodově dotáhla na Kladno a Plzeň.

Podruhé během víkendu se představil i budějovický Pedagog. Na svém hřišti tentokrát přivítal Prachatice a byl z toho možná až překvapivě vyrovnaný duel. Po smírné první třetině nastal zlom ve druhém dějství a domácím se podařilo odskočit. V závěru utkání hosté snížili na rozdíl jedné branky, ale více už z utkání nevytěžili a podlehli 3:2.

V domácím prostředí si zastřílela ústecká Elba, když přehrála Blatnou 8:4. Po první třetině se mohlo zdát, že je rozhodnuto, ale hosté stihli do druhé sirény utkání ještě zdramatizovat. Závěr se jim už ovšem nevydařil a Ústí opět převzalo plnou kontrolu. Významně se na tom podílel i kapitán Kučera, který nasbíral 4 asistence.

Klíčovým duelem může být v celkovém součtu utkání Kert Parku s Kaldnem na Lužinách. Při formě Plzně a Berouna potřebovalo Kladno nutně zvítězit, nicméně soupeř se houževnatě bránil a po dvou třetinách dokonce vedl 2:0. Nástup hostů do závěrečné patnáctiminutovky byl velmi úspěšný a velmi rychle bylo srovnáno. Rána však přišla hned vzápětí, když jen pár sekund po vyrovnání strhl vedení zpátky na stranu Pražanů Drnec. Hosté se z takového šoku již nedokázali vzpamatovat a po prohře 3:2 jim hrozí pád z čela až na třetí místo.

Naopak Plzeň svou formu potvrdila i proti poslední Třemošné a využila zaváhání Kladna. Debakl 10:0 řídil zejména kapitán Meiner, když ke dvěma gólům přidal i 2 asistence. I přes suverénní vítězství Plzeň propadla v tabulce na třetí pozici kvůli vzestupu Keltů, nicméně oba rozjeté týmy mají nově zápas k dobru oproti kladenským hokejbalistům. Je se na co těšit, bude se totiž jednat o vzájemný zápas, který je na programu hned následující víkend a jistě pomůže rozklíčovat postavení na čele tabulky.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
19 160:28 46
4.
TGB Swietelsky...
19 82:59 37
5.
HBC Kladno
19 88:72 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
19 38:103 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8