Extraliga juniorů

Heřmanův Městec nadále suverénní! Nižším nadstavbám vládnou celky z Pardubic a Hostivaře

Skupina A zatím nabídla velmi dramatické zápasy a góly v posledních minutách. Ježci drží formu z podzimní části, a i zde zatím úřadují na prvním místě. Mezitím na východě panují pardubické týmy a na západě vstoupila do hry o obhajobu bez ztráty bodu pražská Hostivař.


Nadstavba východ

Svítkov i Pardubice zůstávají stoprocentní, Hodonín ze dvou duelů nevytěžil ani bod

Jarní část juniorské Extraligy se rozběhla již minulý týden a ve východní divizi se jako první utkalo Brno doma s Pardubicemi. Hosté navázali na poslední podzimní zápas, ve kterém přehráli rivala ze Svítkova a i tentokrát zvítězili. O fotbalovém výsledku 1:0 rozhodl na konci druhé třetiny Dostál.

Ani favorit skupiny Svítkov se v prvním kole nijak nerozstřílel a v Hodoníne si dokráčel pro vítězství 2:0. Rozhodující branku zaznamenala již v prvním dějství Kubínová, v tom druhém pak z přesilové hry pojistil výsledek Havlík. „Do Hodonína jsme jeli odčinit předchozí nezdar, kdy jsme tam na podzim v plné síle prohráli vysoko 6:2. Nyní odjel o poznání jiný tým a jiná byla i taktika. Po celý zápas jsme chtěli bránit dobře střední pásmo, a to se nám dařilo. Soupeře jsme nepustili do větších šancí a největší si vypracoval pouze v přesilovce. Nám se povedlo dát dva góly, a tak jsme si z asfaltového zápasu odvezli všechny důležité body. Jsem rád, za dobrý start do jara. Skvělý výkon celého týmu podpořený pozorným Kubou Smolíkem v brance,“ stručně zhodnotil zápas trenér vítězů Hlavsa.

Druhý víkend již přinesl více přesných zásahů, a jako první z nich těžily opět Pardubice. Hodonín se při svém prvním nadstavbovém výjezdu sice dostal do vedení jako první, ale ve druhé třetině domácí srovnali a třetí třetinu již zcela kontrolovali. Po vítězství 4:1 tak zůstávají Pardubice stoprocentní.

Bez ztráty bodu zatím pokračuje i Svítkov, který tentokrát zdolal doma Malenovice. „Chtěli jsme získat 3 body a upevnit si tak dobrou pozici v nadstavbě. Povedlo se nám to i přes to, že Malenovice nehráli vůbec špatně. Ve spoustě momentech nás zachránilo štěstí a pozorný Matyáš Procházka v brance. S 3 body jsem spokojen. Se soustředěností a nadšením do zápasu nikoliv. Do dalších utkání se musíme vyvarovat zbytečných chyb ve všech prostorech hřiště. Nyní máme 14 dnů pauzu a věřím, že dobře potrénujeme a v derby s HBC Pardubice předvedeme lepší výkon,“ popsal své pocity po výhře 5:0 trenér Svítkova Martin Hlavsa. Pohled druhé střídačky nabídl kouč Malenovic Kovařík: „Do zápasu jsme šli s jasnou taktikou a všichni hráči věděli co mají hrát. Bohužel chybička v první třetině a ve vlastní přesilovce nás tuto třetinu stála. Ve druhé části jsme na chvilinku vypadli z role a soupeř slepil dva rychlé góly a už to s námi nevypadalo moc dobře. Troufnu si říct, že ve třetí třetině jsme měli už trošku více ze hry, ale bohužel náš problém, že nedáme gól, se nás stále drží. V první třetině dvakrát břevno a ostatní velké gólové příležitosti nás stály zápas. Svítkov byl jasně lepší a zaslouženě vyhrál, my se teď musíme soustředit na další zápasy, které pro nás budou klíčové.

Nadstavba západ

Hostivař vstoupila do nadstavby velmi úspěšně, vítězství zapsalo i Kovo nebo Prachatice

Západní divizi odstartovala vypjatá bitva mezi Novým Strašecí a pražským Kovem. Do vedení šli nejprve rychle domácí, nicméně Kovo ještě v úvodu stihlo výsledek zvrátit. Na vyrovnávací gól hokejbalistů Strašecí reagoval během druhé třetiny dvakrát Číž, který tak zkompletoval hattrick. Snížení v závěrečné patnáctiminutovce výsledek už neohrozilo a Kovo si tak odvezlo díky třem využitým přesilovým hrám plný počet bodů za vítězství 4:3.

Dlouhou cestu za obhajobou započala minulý týden i pražská Hostivař, která doma jako první přivítala Prachatice. Od začátku chtěli domácí hráči jednoznačně odčinit 2 prohry s tímto soupeřem ze základní části a podle toho vypadal i výkon na hřišti. Houževnatý soupeř z jihu Čech 2 třetiny vzdoroval a před závěrečným dějstvím prohrával pouze o gól. Během posledních 15 minut však hosté třikrát inkasovali a domácí se mohli radovat z důležitého vítězství 6:2.

Právě hráči Prachatic během uplynulého víkendu doma napravovali výsledek z výjezdu do hlavního města a při této příležitosti přivítali na svém hřišti Rakovník. V tomto utkání bylo o vítězi rozhodnuto již z úvodu, kdy domácí vedli 3:0. Bezzubý Rakovník obdržel stejný počet branek i ve druhém dějství a bylo dokonáno. Pouhých 9 střeleckých pokusů umocnilo bezmoc hostů a Prachatice si nakonec dokráčely v poklidu pro vysoké vítězství 7:0.

Navázat na vítězství v prvním kole chtěla obě mužstva z Prahy, a tak se sešla k vzájemnému derby na Palmovce. Hostivař přijela ve velmi okleštěné sestavě, ale ani to jí nezastavilo a utkání začala úspěšněji. Po opatrné první třetině přidali hosté 3 branky ve druhé části a měli nakročeno k druhému vítězství. Pod taktovkou Petra Lehnera, který zaznamenal 3 góly a 3 asistence, přidali hosté během třetí třetiny další 3 branky. Kovo závěr utkání zdramatizovalo, ale výsledek 3:7 se již odvrátit nepodařilo a Hostivař se tak aktuálně může pyšnit plným počtem bodů.


Nadstavba – Skupina A

Ježci pokračují s formou z podzimu, Kladno i Hradec dvakrát zažili dramatický závěr

Do nadstavby vstoupily i nejúspěšnější celky základní části. Jako první se konala repríza loňského čtvrtfinále mezi Třincem a Berounem. Ačkoliv hosté svého soupeře významně přestříleli, na těžkém třineckém povrchu to nic neznamenalo. Po bezgólovém úvodu se zápas rozhodoval v rámci druhého dějství a do dvoubrankového vedení se dostali domácí. Urychleně dokázal v oslabení zareagovat nejproduktivnější hráč základní části v divizi západ Lukáš Horel, ale více branek již jeho mužstvo nepřidalo. Po další bezbrankové třetině se tedy opět mohl z těsného vítězství 2:1 radovat Třinec.

Tuhou přestřelku nabídl souboj Kladna a Heřmanova Městce. Po dvou vyrovnaných třetinách se diváci dočkali rozuzlení až v napínavé třetí třetině. Ještě necelou minutu před koncem vedli domácí 5:4, ale drama nebylo zdaleka u konce. Ježci se dočkali nejprve vyrovnání a vteřinu před koncem dokonal obrat Kachlík. Na heroickém venkovním vítězství 6:5 se 5 body podílel také nejproduktivnější hráč divize východ Vojtěch Šmíd.

Téměř souběžně se odehrál v Hradci Králové další vyrovnaný duel, který musely rozhodnout dokonce až nájezdy. Hosté z Ústí nad Labem zde zažili bezbrankovou první třetinu, ale během druhého dějství dvakrát inkasovali a museli dotahovat. To se jim v závěru utkání povedlo a základní hrací doba skončila za stavu 2:2. Nakonec hosté ani přes vyrovnání na vítězství nedosáhli, rozhodující nájezd zapsal Kašpar a radovat se z cenného skalpu mohli hokejbalisté Hradce.

O týden později se v Heřmanově Městci utkali domácí Ježci s týmem Berouna. Domácí od začátku na soupeře tlačili a postupně si vytvořili dvoubrankový náskok. V závěru druhé třetiny snížil v přesilové hře Šlechta a třetí třetina tak zůstala otevřená. Veškeré snahy hostujícího celku však v předposlední minutě uhasily 2 slepené zásahy domácích a utkání tak skončilo 4:1 z pohledu Ježků.

Druhý hrací víkend uzavřelo další utkání v Hradci Králové. Tentokrát se zde představilo Kladno a opět se jednalo o vyrovnaný a napínavý duel. První třetinu ovládli hosté, ale po té druhé byl stav opět nerozhodný. V závěru utkání se do vedení opět dostalo Kladno, ale i na tento gól brzy přišla odpověď. Když už se schylovalo k dalšímu výsledku základní hrací doby bez vítěze, přišla branka Romana Schönherra. Kladno si těsnou výhrou 3:2 částečně spravilo chuť po hořké ztrátě z předešlého týdne.