Reprezentace

Na reprezentační sraz vždy jedu ukázat to nejlepší, co umím, hlásí Martin Stupka

O místo v sestavě na mistrovství světa bojuje v reprezentaci U23 také Martin Stupka. Ústecký útočník byl v podzimní části jedním z nejproduktivnějších hráčů ústecké Elby, své výkony se snažil potvrdit i na reprezentačním kempu. Šampionát je jeden z jeho hokejbalových snů.

Jsem rád, že jsme si v lajně sedli a začalo se nám dařit více než loni

Martine, v podzimní části jste v Extralize mužů v Ústí nad Labem patřil k nejproduktivnějším hráčům týmu, vidět jste byl také v 1. Lize, kde jste nastupoval za Ještěry. Jak jste si podzim užil?

Podzimní část mi nějak neobvykle rychle utekla, ale samozřejmě jsem si ji užil. To, že se mi dařilo bodově a v týmových statistikách jsem někde nahoře, je ale i velká zásluha spoluhráčů. Jsem rád, že jsme si v lajně sedli a začalo se nám dařit více než loni. V 1. Lize jsem původně letos neměl ani v plánu nastupovat, ale nakonec jsme se domluvili, že bych mohl alespoň nějaké dva nebo tři zápasy odehrát, a nakonec jich bylo pět. Bohužel se nám letos na podzim v Ještěrech hodně nedařilo, scházelo se málo lidí na zápasy a na výsledcích to bylo hodně znát. Jsem rád, že se nám ke konci podařilo několik bodů urvat a nejsme po podzimu v tabulce poslední.

V naší nejvyšší hokejbalové soutěži jste s Ústím nad Labem před přestávkou vybojovali páté místo, máte ale shodný počet bodů se čtvrtou Karvinou. Byli jste spokojeni s výsledky?

Já osobně jsem s výsledky spokojen napůl. Odehráli jsme utkání, ve kterých jsme získali body i přesto, že se od nás tolik nečekaly (Pardubice, Letohrad…), ale také zápasy, kdy jsme body naší nekoncentrovaností ztratili (Hostivař, Prachatice…). V součtu toho je ovšem páté místo, asi pozice, kde jsme chtěli být, i když máme v hlavách, že jsme nakonec mohli být třeba i výše.

Za své výkony jste si vysloužil pozvánku na reprezentační kemp U23, v této kategorii už jste letos bojoval na Evropském poháru v Pardubicích. Nyní jste se připravovali na Mistrovství světa, které se uskuteční příští rok v Liberci. Je to pro Vás ještě větší motivace?

Zahrát si na MS je pro mě motivace už od první pozvánky do U20. Ještě jsem si na mistrovství nezahrál a je to jeden z mých hokejbalových snů, o to větší, když už jsme dvakrát o tento vrchol přišli.


Martin Stupka má jasnou motivaci, reprezentovat ČR v kategorii do 23 let na domácím MS v Liberci! Zdroj fotky: Kristýna Butašová (Markmed Cup 2022).

Mezi mými cíli je dostat se do konečné nominace na MS v Liberci

Reprezentační sraz se konal o prvním prosincovém víkendu ve Svitavách, kde to bylo ztížené nepříznivými podmínkami kvůli počasí. Jak náročné bylo se s tím popasovat z Vašeho pohledu?

Náročné to bylo hodně, ale po nějaké době jsem si na velmi studený vzduch alespoň trochu zvykl a bylo to lepší. Všichni jsme měli podmínky stejné, takže se na to nelze vymlouvat.

V mužstvu jsou hráči, kteří se hodně podílejí na výsledcích svých týmů v nejvyšších soutěžích. Jaké to je bojovat o místo v reprezentaci s těmi nejlepšími v kategorii?

Na reprezentační sraz vždy jedu ukázat to nejlepší, co umím, určitě stejně jako ostatní, přeci jenom všichni bojujeme o místo do konečné nominace. Zároveň je ale na každém kempu perfektní parta a atmosféra, takže si to člověk ani nějak v hlavě neuvědomuje. Prostě hraje, jak nejlíp umí.

Po zimní pauze jsou v soutěžích na programu ještě zápasy základní části, pak se odehrají vyřazovací boje. Čeho byste tam s oběma týmy chtěl dosáhnout? Jaké jsou Vaše osobní cíle?

S oběma týmy bych chtěl skončit co nejlépe. Pro mě ovšem bude jasná priorita Elba DDM, se kterou bych se chtěl dostat do první čtyřky a začínat play off doma. Máme velice čerstvou zkušenost z minulého ročníku, že se může na podzim dařit a v jarní části se vše otočí a v konečném důsledku jsme si oddychli, že nehrajeme play down. Tomuhle bych se chtěl letos zásadně vyvarovat. Musíme jít dál zápas od zápasu a podávat výkony jako v posledních utkáních na podzim a vyvarovat se několikaminutových výpadků, které nás stály body.

Mezi mými cíli je dostat se do konečné nominace na MS v Liberci, dál pomáhat týmu svými výkony a přispívat k výhrám. Kdybych se bavil přímo o bodování, chtěl bych se zkusit dotáhnout na Krásu (Pavel Krajíček, pozn. red.) s Červusem (Vojtěch Červinka, pozn. red.) a poprat se s nimi o první pozici v bodování týmu a přiblížit se desítce nejvíce bodujících z celé soutěže, ale tento cíl u mě vždy bude upozaděn oproti týmovým výsledkům a cílům.