Reprezentace

Kouč dvacítky Tomáš Friml: Přesunutí šampionátu pro mě komplikaci nepředstavuje

Po rozhovoru s hlavním trenérem mužské reprezentace přicházíme také s příspěvkem zástupce nejstarší mládežnické reprezentace, a to U20. Jak moc zasáhla zpráva o přesunutí juniorského mistrovství světa hlavního trenéra juniorů Tomáše Frimla? Nejen na to odpovídal zkušený kouč z Letohradu v rozhovoru.

Zpočátku jsem věřil, že hrát se můžePane Frimle, jak jste vstřebal zprávu, že se juniorské mistrovství světa o rok přesune? Vnímáte to jako komplikaci?
Zpočátku celé této nepříznivé situace jsme stále věřili, že se mistrovství světa odehraje, přece jen do června bylo v té době dost času. Jak ale čas plynul, bylo čím dál tím více jasné, že se letos žádné vrcholné akce nedočkáme, čemuž napovědělo i zrušení hokejového mistrovství světa, které se shodou okolností mělo také konat ve Švýcarsku.




Je to už možná bezpředmětná otázka, nicméně jak by vypadaly poslední měsíce příprav? Pracoval jste už s finálním výběrem, který se měl šampionátu zúčastnit?
Měli jsme naplánované ještě tři kempy v červnu, kdy by se po prvním kádr uzavřel a na následujících dvou kempech bychom pracovali na souhře, přesilovkách a dalších herních situacích.


Švýcarsko je zajímavá destinace
Hned poté, co vyšla zpráva, že se letos mistrovství světa neodehraje, se probírala možná řešení. Ve hře byla samozřejmě kromě přesunu akce na rok 2021 změna pořadatelské země, která nakonec zůstává nezměněna. Je pro Vás Švýcarsko zajímavou destinací?
Nějaké návrhy, jak mistrovství světa odehrát, přicházely v úvahu, nakonec se od toho ale upustilo. Určitě jsem rád, že se šampionát uskuteční ve Švýcarsku. Bude to skvělá zkušenost, a to nejen pro mě osobně a realizační tým, ale hlavně pro hráče, kteří se mistrovství zúčastní.


Díky posunu kategorií o rok nemusí o turnaj přijít ani hráči, kteří jsou letos na hraně věkové kategorie U20. I tento fakt jistě vnímáte pozitivně, je to tak?
Rozhodně je to dobrá volba a řešení. Pro některé hráče to je poslední možnost reprezentovat v mládežnických reprezentacích, někteří naopak mohou jet na svůj vůbec první šampionát, takže určitě výborné rozhodnutí. Všichni hráči na kempech po celou dobu skvěle pracují, přesně tak, jak si představujeme, takže je jen dobře, že nebudou o turnaj ochuzeni.


Na řadě je opět práce s širším kádrem
Je pro Vás cílem pracovat s užším kádrem, který se utvořil původně pro letošní mistrovství světa, nebo během příští sezóny rádi vyzkoušíte nové adepty a opět budete na kempy nominovat širší kádr?
Tím, že máme před sebou rok navíc, tak určitě nebudeme pracovat s úzkým kádrem, ale bude to podobné, jako to bylo doteď. Opět budeme moci vyzkoušet další hráče, abychom vybrali ty, kteří nejlépe zapadnou do týmu. Rok je dlouhá doba, během které může nějaký hráč zazářit, během příští sezóny se mu může dařit a může se tak v pohodě probojovat na mistrovství. Pro nás to tedy rozhodně není žádná komplikace, čas navíc na přípravu kvitujeme.


Dotkne se Vás přesunutí šampionátu ještě nějak po trenérské stránce?
Jak jsem říkal, žádnou komplikaci to pro mě nepředstavuje. Nadále bych měl pokračovat s trénováním v Letohradu a rok navíc na přípravu u reprezentace nám může jenom pomoci. Hráči absolvují více kempů, což je pro ně pozitivem. Mohou se více sehrát, vytvořit dobrou partu, a navíc si vyberu více pokut. (smích)



Plán příprav pro nejbližší období již byl nastíněn, juniorská reprezentace se v srpnu představí na turnaji na Kladně, kde dojde ke konfrontaci s extraligovými celky.
Přesně tak. Na konci srpna nás čeká velmi kvalitní turnaj na Kladně, kterého jsme se zúčastnili už loni a zahrát si proti extraligovým celkům pro nás je vždy velmi dobrou přípravou. V prosinci pak máme naplánováno soustředění v Plzni, které by mělo být pro tento rok posledním. Plán příprav pro rok 2021 ještě bude upřesněn.