Reprezentace

Motivaci budu mít vždy! říká po zrušeném šampionátu juniorů do 20 let Jiří Vaniš

Jedním ze žhavých kandidátů pro nominaci na letošní mistrovství světa U20 ve Švýcarsku byl také Jiří Vaniš z Hostivaře. Jak dvacetiletý kanonýr hodnotí letošní sezónu a jak se s informací, že se šampionát o rok posouvá, popasoval? Nejen na tyto otázky se Jiří Vaniš snažil najít odpovědi v rozhovoru.

Hodnocení sezóny ze dvou pohledů

Jirko, vyvíjela se sezóna, která se nakonec nestihla dohrát, podle Vašich představ? V Hostivaři jste patřil k nejproduktivnějším hráčům, více než bod na zápas jste sbíral v dresu Kert Parku…
Hodnotil bych ji ze dvou pohledů. V Hostivaři se nám jako týmu herně poměrně dařilo, ovšem výsledkově to zas taková hitparáda nebyla. Mně osobně se také mohlo dařit více, co si budeme povídat. Na Kert Parku jsme měli pomalejší rozjezd, ale v pokročilejší fázi podzimní části si vše sedlo a bylo to lepší, navíc i po individuální stránce se mi v některých zápasech dařilo.




Jak vnímáte rozhodnutí svazu o anulování zbytku sezóny?
Myslím si, že svaz rozhodl správně. I když s tím někteří lidé nesouhlasili, tak je to s ohledem na zdraví nejlepší možné rozhodnutí. Já osobně jsem ale pořád věřil, že se sezóna nějakým způsobem dohraje.


Jak vypadají Vaše poslední dny, co se tréninku týče?
Trénoval jsem sám. Hodně jsem jezdil na kole, chodil jsem cvičit a příležitostně i běhal. Společné tréninky nám začaly minulý týden.


Máte už podrobnější plán příprav pro nejbližší období?
Bohužel ne. Těžko říct, jak to bude. Vše záleží na vládních rozhodnutích a opatřeních. Každopádně se už strašně těším na to, až se s kluky sejdeme a „šťouchneme“ si.


Když se zeptám na přeložené mistrovství světa juniorů. To pro Vás v první chvíli jistě musela být velmi krutá zpráva…
Je to tak. Letos jsem v týmu cítil obrovskou sílu a na šampionát jsem se nesmírně těšil. Bohužel se nedá nic dělat a musíme čekat další rok.


Zpráva o posunu kategorií (U20 -> U21) přišla téměř současně s informací o přesunutí celého mistrovství, nicméně myslel jste třeba i na to, že jste o poslední vrcholnou akci v mládežnické reprezentaci přišel?
Určitě jsem to vnímal negativně, ale nechtěl jsem si to připouštět. Zprvu jsem myslel, že by se šampionát mohl přesunout třeba někdy na podzim nebo zimu, posunutí o celý rok jsem nečekal.




Přesun šampionátu? Nejlepší zpráva za poslední dny
Fakt, že se nakonec přesunuly i samotné kategorie, jste tedy určitě vnímal velmi pozitivně…
Byla to ta nejlepší zpráva za poslední dny, opravdu. Motivaci budu mít vždy a udělám vše, co bude v mých silách, abych se dostal do finálního výběru.


Může být přitěžující okolností, že v příští sezóně bude konkurence o to větší a o nominaci si mohou říci další noví hráči?
Jsem rád, když vidím, že se kamarádům z jiných týmů daří. Alespoň mám důvod snažit se ještě víc a být lepší než oni. Jinak na konkurenci moc nemyslím a snažím se soustředit sám na sebe.