Reprezentace

Vedoucí úseku reprezentace Milan Maršner: Je pozitivní, že se mezinárodní akce přesunuly, nikoliv zrušily

Mezinárodní hokejbalová federace ISBHF před pár dny oficiálně oznámila přesunutí vrcholných akcí reprezentací o rok. Právě na téma přesunu několika šampionátů a plánů pro nadcházející období jsme se v rámci rozhovoru ptali vedoucího úseku reprezentace pana Milana Maršnera.

S konáním vrcholných akcí jsem letos nepočítal

Pane Maršnere, situaci okolo světové pandemie jste jistě bedlivě sledoval. Věřil jste však, že by se některá z vrcholných akcí mohla letos konat, nebo situace tomu nenapovídala už mnohem dříve, než k přesunutí vůbec došlo?
Situaci jsme samozřejmě s vedením svazu a předsednictvem důkladně konzultovali. Ačkoliv si Mezinárodní hokejbalová federace (ISBHF) dávala s rozhodnutím na čas, tak se dá říci, že jsme v letošním roce s žádnou akcí nepočítali. Všichni víme, jak se situace celosvětově vyvíjela a mezinárodní konfrontace by tak nebyla možná. Spíš se řešil plán, jak to řešit do budoucna, jakým způsobem ty akce přesunout. Abych se ale za sebe vyjádřil, nepočítal jsem s tím, že by se letos nějaké akce mohly uskutečnit.


Můžete prozradit, co to pro Vás osobně, resp. realizační týmy jednotlivých výběrů znamená? Je jasné, že se přijde o nespočet hodin tvrdé práce týkající se organizací a podobně. Čeho dále se toto řešení dotkne?
Jestli se situace dotkne finanční věci, to je otázka, protože reprezentační úsek každoročně podává na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy žádosti o dotace, což je ale spíš otázka na pana Komárka (předseda ČMSHb, pozn. red.), který ty finance v rámci svazu řídí. Pro nás by samozřejmě bylo nejlepší, kdybychom finanční prostředky dokázali přesunout na příští rok, kde budou potřeba možná i ve větší míře, než by byly třeba v letošním roce. Všechny akce byly pečlivě narozpočtované a v tuhle chvíli budeme muset začít znovu.


Jak budou vypadat nejbližší dny a týdny v součinnosti s jednotlivými zástupci realizačních týmů? Proběhne nebo již proběhla nějaká schůze, kde se plán pro následujícího období, resp. akce roku 2021 nastíní?
Jednotlivé realizační týmy jsou pravidelně informovány, jsme v kontaktu. Už jsme navíc před časem měli telekonferenci, kde jsme řešili současnou situaci a její pravděpodobný vývoj, jaké situace mohou nastat a co by to pro nás znamenalo. Samozřejmě i po oficiálním oznámení ISBHF o přesunutí akcí na příští rok bylo prostřednictvím e-mailové korespondence informováno, a to včetně plánu příprav do konce roku 2020. My už v tuto chvíli známe plány jednotlivých reprezentací, víme, co vše by se mělo udát, kdy nás ještě samozřejmě čekají drobná upřesnění, co se týče termínů a míst konání akcí. Jinak se pro jednotlivé týmy nic nemění a budou se v klasickém režimu připravovat na vrcholné akce roku 2021. Realizační týmy tedy jsou informovány a určitě je v plánu další telekonference, kde se dozví další věci a upřesnění.


Je důležité, že akce byly zachovány, nikoliv zrušeny
Když se zeptám konkrétně na juniorské mistrovství světa. Ve hře byla změna pořadatelské země, otěže nakonec zůstaly v rukou Švýcarů. Znamenala by změna pořadatelské země nějaké komplikace, nebo to ve výsledku vyjde „nastejno“?
Velmi důležité je, že šampionát byl vůbec zachován a pozitivní je také to, že došlo k posunutí věkových hranic z U18 na U19 a z U20 na U21. Stejně tak považuji za důležité zmínit, že podobné řešení bylo aplikováno pro Světový pohár juniorů, který se bude konat v Žilině a termín jeho konání se taktéž přesunul na rok 2021. Na této akci budou startovat juniorky U21 a junioři U17. Nicméně problém nastane příští rok, protože vrcholnou akci nebude mít ročník 2006, což v tuhle chvíli projednáváme a mým úkolem od předsednictva je tento ročník řešit a připravit pro něj plán a nějakou akci, na které bude moci startovat. Na dalším šampionátu (2023), který se bude konat už se standardními kategoriemi, nám vypadne z kategorie U20 ročník 2002, takže i o této věci budeme samozřejmě s úsekem reprezentace jednat.




Jak jste zmínil výše. Kategorie na šampionátech se s přesunem akcí o rok taktéž posunuly. Jak ale tato skutečnost může ovlivnit trenéry a jejich nominace? Nebude to pro ně třeba komplikace, že budou po nějakém zužovacím procesu opět nuceni vyzkoušet vícero hráčů a budou muset podstupovat další těžká rozhodnutí, která se nominací týkají?
Já bych v tom problém neviděl. Budou mít na práci delší časový úsek, mohou hráče důkladněji poznat, analyzovat, což pro ně může být jistou výhodou. Pozitivní může být také to, že si více hráčů vyzkouší hru ve vyšší kategorii. Na druhou stranu, kategorie na šampionátech se posouvají pro všechny země, takže až na nich se ukáže, komu to vyhovovalo víc a komu méně. Z našeho pohledu to tedy jako problém nevidím, spíš tam mohou být určité výhody, že hráči budou mít více herní praxe, budou starší a může se s nimi lépe pracovat. Větší výhody či nevýhody v tomhle neshledávám.


Kvalitní letní příprava pro juniorské reprezentace
Prozradil jste, že plán příprav pro jednotlivé reprezentace je znám, nicméně můžete být minimálně pro následující období konkrétnější? Formuje se například už nyní myšlenka účasti reprezentačních výběrů na letních turnajích?
Plán příprav je stanoven dle možností, které nám současná situace umožňuje. V tuhle chvíli však víme dvě zásadní věci. Reprezentace U20 bude startovat na konci srpna na kladenském turnaji, kterého se zúčastnila už v loňském roce. Turnaj se bude opět konat za účasti extraligových týmů, pokud to situace dovolí, organizátoři budou jednat také o účasti mužských zahraničních týmů. Co se týče kategorie U18, tak i tam se připravuje přípravný turnaj za účasti mužských celků, a to na úrovni 1. Ligy.