Extraliga dorostu

Pardubický dorost je v Extralize stříbrný! S kvalifikací jsem popravdě nepočítal, prozradil trenér Bečička

Dorostenci z HBC Pardubice si museli na finálový turnaj cestu vydřít v kvalifikaci, která se jim povedla. Finálový turnaj jim vyšel ještě lépe, když se dostali do finále, kde je od zlata dělilo pouze Kladno. Jak tento úspěch vidí pardubický trenér Bečička? A jaké ambice budou v příštím roce?

Celá sezona byla náročná

Trenére, se svými dorostenci jste musel ujít dlouho cestu, abyste se dostali na finálový turnaj. Jak náročné to bylo?

Celá sezona byla náročná. Pro mě obzvlášť. Po roce jako asistent jsem se přesunul do pozice hlavního trenéra. Moje velká výhoda byla, že jsem hráče znal z nižších kategorií a věděl, co kdo umí. Stejně na tom byli i hráči, kteří věděli, co můžou ode mne čekat. Další plus byl můj asistent a bývalý hráč A týmu Miroslav Blažek. Pro některé hráče bylo nové i cestování. A s touto bandou byl každý výjezd neobyčejným zážitkem.

Pokud se vrátím k sezóně jako takové, musím říci, že první půlka základní části byla super. Byli jsme na druhém místě tabulky a nic nenasvědčovalo tomu, že by to na konci mělo být jinak. Bohužel vstup do druhé poloviny nebyl dobrý. Na špatném vstupu se podepsalo zranění některých klíčových hráčů. Další hráči měli 2 náročné zápasy za víkend a potom psychika, že se nedaří. Nebylo to zrovna ideální období. Na konec se nám podařilo vše zvládnout a dostat se alespoň na kvalifikační turnaj.

Museli jste přejít přes kvalifikaci, která se vám povedla. Byl to odrazový můstek k úspěchu v letošní sezóně?

S kvalifikací jsem popravdě nepočítal. Bylo to pro nás pro všechny zklamání. Ale s odstupem času to bylo asi to nejlepší, co nás mohlo potkat. Vše se rozhodovalo v posledním zápase. Domnívám se, že si konečně všichni uvědomili, že musí hrát jako tým. Nevyčítat jeden druhému chyby a pokud se nějaká udělá, tak musí za spoluhráče zaskočit, podporovat se a hrát jako jeden tým, což se jim na konec podařilo, ale musím sportovně dodat, že jsme měli i to potřebné štěstíčko. Pokud se nemýlím a bylo to tak, tak ano, byl to opravdu odrazový můstek pro náš úspěch.

Trenér Bečička (vlevo) dovedl pardubické dorostence ke druhému místu! Zdroj fotky: Hokejbal tým.

Výsledek byl pro nás jako zvednutý prst před zápasem s Ježky

Na finálovém turnaji jste postoupili ze skupiny, když jste porazili Ježky, ale podlehli Kladnu. To vám zajistilo semifinále. Věřili jste v postup do finále?

Chtěl bych se ještě zmínit o špatném povrchu na stadionu. Někteří hráči nebyli schopni zrychlit a váleli se více na zemi. V některých místech byl povrch hodně kluzký. Někteří členové realizačního týmu půjčili své vlastní boty, které se na tomto povrchu tolik nesmekaly. Už tady bylo vidět, že chceme pro úspěch všichni udělat maximum.

Od zápasu s Kladnem jsme nevěděli, co očekávat. Věděli jsme, že mají v týmu šikovné hráče. To se bohužel potvrdilo. A když se zdálo, že vyrovnáváme hru, tak Kladno opět dávalo branky. Výsledek byl pro nás jako zvednutý prst před zápasem s Ježky. S Ježky jsme v této sezóně sehráli již dva vyrovnané zápasy. Hráčům jsme opět připomněli poslední zápas v předkole a naštěstí se nám to povedlo. Potvrdilo se nám to, že zápas s Ježky bude klíčový pro postup do semifinále.

Jak náročné bylo semifinále proti Keltům? Vy jste udrželi čisté konto a šli dále. Jak vzpomínáte na tento duel?

Zápas s Kelty byl od začátku vyrovnaný. Postupem času bylo vidět, že to bude pouze o jedné brance. Šance byly na obou stranách. Nakonec se nám podařilo urvat výsledek na naši stranu a zajistit si postup 3 góly.

Ve finále jste narazili opět na Kladno, se kterým jste prohráli ve skupině 7:2. Čekal jste jiné utkání než ve skupině? Kde se zlomilo?

Věděli jsme, že toto utkání bude jiné. Již jsme věděli, kteří hráči jim dělají výsledky a zaměřili jsme se na ně. Za druhé se nám podařilo v utkání vést. To také bylo něco jiného než v zápase ve skupině. Zde nás bohužel srazily na kolena individuální chyby. To byl ten zlomový moment. Z těchto chyb jsme se již nedokázali zvednout. Bohužel, i když si myslíme, že soupeř byl více hratelný než v základní skupině.

Jste spokojen s letošní sezónou a 2. místem? Jak tento úspěch hodnotíte? Kdy přijdou přípravy na další sezónu?

Díky druhému místu v lize dorostu se mi sezóna hodnotí skvěle. Vybrali jsme některé hráče z kategorie starších žáků a zapojili jsme je jak do tréninků, tak i vyzkoušeli v zápasech. Pozitivní je, že někteří z nich se stali základními hráči týmu. Stejný postup se podařil i směrem k juniorům. Část hráčů si zahrála i zápasy za juniory. Myslím si, že každá zkušenost ve vyšší kategorii je pro hráče dobrá, ale musí si ji zasloužit dobrými výsledky v kategorii, kam patří.

Co se týče letní přípravy, tak to již není otázka na moji osobu. Já jsem po této sezóně ukončil své působení v klubu. Touto cestou bych chtěl ještě jednou poděkovat hráčům za skvělou sezónu. Byla super a moc jsem si ji užil. Děkuji i rodičům za podporu a pomoc.


Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
19 160:28 46
4.
TGB Swietelsky...
19 82:59 37
5.
HBC Kladno
19 88:72 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
19 38:103 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8