Reprezentace

Červený a bílý tým reprezentace U16 se na Evropském poháru utkají ve finále

Česká reprezentace U16 má za sebou druhý hrací den. V něm se nejprve utkaly oba české týmy, červený tým poté hrál s Velkou Británií a bílý tým se Slovenskem. Oba české celky získaly potřebné body k postupu do finále, kde zítra budou bojovat o zlatou medaili.

Česká republika White – Česká republika Red 2:5

V úvodu utkání měl více šancí červený tým, který také ze své aktivity vytěžil přesilovou hru. V té se pak čeští hráči radovali, když se prosadil Jedelský. Uběhlo jen čtyřicet vteřin a červení znovu rozvlnili síť, přesně mířil Pavlík. Bílý celek se těžko dostával do útočného pásma, v závěru první části se ale podařilo snížit Stoulilovi. Na začátku druhé části si ale vzal červený tým dvoubrankový náskok zpět po přesné ráně Mikšovského. Červení měli více šancí i poté, ale nevyužili ani početní výhodu.

V úvodu třetí části mohl snížit Svatoň, gólovou situaci ale nevyužil. Naopak další branku přidal Mikšovský a červený tým se ujal tříbrankového vedení. Trenéři bílého týmu si pak vzali oddechový čas a zkoušeli také hru bez brankáře. Červení ale trefou do prázdné branky vedení navýšili, míček do klece dostal Vela. V závěru ještě upravil na konečný výsledek Trajer, který překonal Koudelu v těsné blízkosti.

Česká republika Red – Velká Británie 21:0

Čeští hokejbalisté vstoupili do utkání aktivně, v první třetině otevřel skóre Sedlák. O chvíli později navýšil skóre Havlík a po necelé půlminutě už se čeští hráči mohli znovu radovat, když přesně mířil Pavlík. Hrálo se převážně před britskou brankou, český gólman příliš práce neměl. V páté minutě náskok navýšil Daníček, na něj pak navázali Šlechta a Jedelský. V závěru třetiny se síť vlnila ještě po střele Daníčka.

Ve druhé části se nejprve do statistik zapsal Vela, poté byla delší pasáž bez branek. Gól si pak zapsal také Lux, druhou přesnou trefou se následně blýskl Vela. Ve druhé třetině se ještě prosadili Žežulka, Mikula a Rod. Český tým byl lepším i ve třetí patnáctiminutovce a i když už bylo o vítězi rozhodnuto, hattrick si ještě zapsal Kantor, dva góly Šmídek, jednou se trefili Krbec a Šlechta.

Slovensko – Česká republika White 2:3

V utkání se Slovenskem bojoval bílý tým o finále. Českým hráčům se vydařil vstup do zápasu, když využili přesilovou hru po přesné střele Šimůnka. Slovenští hokejbalisté mohli vyrovnat v přesilové hře, ale Fleischman český tým podržel. Utkání bylo vyrovnané až do závěru druhé třetiny, kdy se v početní výhodě prosadil Saxa.

Ve třetí třetině potrestal vyloučení slovenského hráče Chán a vrátil českému týmu vedení zpět. O to pak zase přišli, když český brankář nestačil na střelu Kalnického. V závěru zkoušel český tým jít do vedení v šesti a to se mu podařilo. V poslední minutě základní hrací doby vsítil gól Šťástka a rozhodl o postupu bílého týmu do finále.

Cíl jsme splnili, nebylo to ale úplně snadné, neskrývá Michal Edl

Pane trenére, po dnešním hracím dnu se oba týmy České republiky dostaly do finále. Jakou z toho máte radost?

Radost je obrovská, dali jsme si to jako cíl, že chceme, aby tam byly oba týmy a jsou tam, takže jsme samozřejmě šťastní. Cíl jsme splnili, nebylo to ale úplně snadné, ale myslím si, že po tom dnešním zápase bílého týmu je to zasloužené, jsme za to strašně rádi, máme velkou radost.

Už je jasné, že jeden tým si odnese zlatou, druhý stříbrnou medaili. Co od toho utkání očekáváte?

Myslím si, že kluci si to užijí, budou hrát proti sobě. Samozřejmě je to těžké, na druhou stranu vyhraje tým, který jsme nějakým způsobem připravili, a to je důležité. Samozřejmě červené vedu já a chci vyhrát.

Když se ještě ohlédneme za dnešním dnem. Jak byste utkání zhodnotil?

První zápas s kluky z bílého týmu byl o všechno, protože jsme potřebovali získat body, abychom se dostali někam. Samozřejmě zápas s Británií v podstatě pro nás skončil v šesté minutě, kdy to kluci nahráli. My jsme pak trochu stáhli sestavu, některé kluky jsme pošetřili na zítra a naopak zase někteří kluci na to dostali takový impuls a pak to skončilo obrovským rozdílem. Před Brity klobouk dolů, hráli od začátku až do konce, ale samozřejmě ta kvalita je jinde.


Fotogalerie: