Historie hokejbalu

Na mistrovství světa v Litoměřicích jsem potkal spoustu výborných hokejbalistů, vzpomíná Jan Čaloun

Vítěz olympijských her, mistr světa v ledním hokeji z Lillehammeru, mistr finské hokejové ligy, mistr světa v hokejbale z Litoměřic. Není řeč o několika sportovcích, ale o jediném muži a tím je ústecký rodák Jan Čaloun.

Hokejista, který působil v NHL a drží stále rekord nejlepší hokejové soutěže světa, kdy z prvních čtyř střel vsítil čtyři branky. Jan Čaloun během své úspěšné hokejové kariéry nezanevřel ani na jeho oblíbený hokejbal. V roce 1998 mohl slavit hokejbalový titul mistra světa v Litoměřicích, kdy byl členem české hokejbalové reprezentace. Borec, který dokáže vsítit branku z každé pozice se o svém hokejovém a hokejbalovém životě rozpovídal v rozhovoru pro redakci hokejbal.cz. 

Hokej za Litvínov, hokejbal za Rangers

Začněme od začátku. Jak se profesionální hokejista dostal k hokejbalu?
K hokejbalu jsem se dostal už v jeho raném začátku, kdy se hrálo mezi paneláky s tenisákem naplněným vodou a bylo to v letech, kdy jsem ještě nebyl profesionálním hokejistou. Pravdou je, že v letech 1990 před mým odchodem do Ameriky jsem současně hrál federální hokejovou Extraligu za Chemopetrol Litvínov a ve svém volném čase jsem hrával hokejbal za ústecké Rangers. 

Bylo pro Vás těžké skloubit hokej a hokejbal?
V těchto letech 1990-1994 jsem se naplno věnoval hokeji a hokejbal byl, jak jsem říkal, doplňkovým sportem v mém volném čase. Během mého jedenáctiletého působení v zahraničí (USA, Finsko, Rusko) jsem se tolik hokejbalu nevěnoval, až do roku 2010-2011 po skončení mé hokejové kariéry, kdy jsem se k tomuto milovanému sportu vrátil a začal jsem hrát nejen Extraligu za Elbu, ale pak hlavně i za Coma Team.

Hokejbal je výborná průprava pro hokejisty

Spousta hokejistů se věnuje v letních měsících hokejbalu. Myslíte, že je to dobrá průprava?
Lední hokej má mnoho společného, jsou to hodně podobné sporty a jednoznačně je to pro hokejisty výborná průprava z hlediska herního rozvoje, herních dovedností jako takových (technika hole) a nejen to, při hokejbale dále rozvíjíš sportovní myšlení, rychlost reakce atd. Tento sport je vynikající průprava nejen pro hokejisty, ale pro ty, kteří se mu chtějí věnovat naplno.


V roce 1998 jste se objevil v nominaci na mistrovství světa v hokejbalu v Litoměřicích. V jakém hokejbalovém týmu jste v tuto dobu působil?
V roce 1998 jsem působil ve Finsku (IFK Helsinky). V tu dobu jsem v žádném hokejbalovém týmu nepůsobil, ale i přesto jsem byl nominován na toto mistrovství světa, kde jsem se potkal s dalšími vynikajícími hokejbalisty z řad hokejistů.



Jan Čaloun (vpravo) při komunikaci s tehdejším hlavním trenérem Ústí nad Labem Leošem Rakem (hlavní trenér mistrů světa 2009 a asistent trenéra mistrů světa 1998) při extraligovém utkání v roce 2010 proti Mostu. Autor fotografie: Karel Dvořáček.

Nejdříve Nagano, poté Litoměřice

V roce 1998 se Vám podařilo vyhrát Olympijské hry v Naganu a mistrovství světa v hokejbalu. Jednalo se o Váš nejúspěšnější rok v kariéře?
Léta 1998-1999 pro mě byla jak po týmové, tak po individuální stránce velmi úspěšná i přes to, že na některém z těchto úspěchů jsem měl někde větší a někde menší podíl. Vyhráli jsme olympiádu v Naganu 1998, ve stejném roce jsme byli mistry finské ligy za IFK Helsinky i mistry světa v hokejbale a o rok později jsme byli světovými šampiony v ledním hokeji v norském Lillehammeru.


Dokážete vůbec popsat atmosféru Olympijských her a následné vítězství v Naganu?
Olympijské hry na rozdíl od mistrovství světa v ledním hokeji jsou specifické v tom, že všichni žijí v olympijské vesnici a zde se 14 dní potkávají nejlepší sportovci z celého světa. Toto dělá tu krásnou atmosféru OH a v neposlední řadě ty samotné disciplíny, které se odehrávají téměř na jednom místě. OH v Naganu byly velmi specifické v tom, že se poprvé na nich představili nejlepší hráči světa z NHL. 

Každá výhra znamená spoustu dřiny

O několik měsíců později jste okusil zlatou příchuť i na zmiňovaném hokejbalovém mistrovství světa. Jaké vzpomínky máte na turnaj v Litoměřicích?
Každé vítězství, každá výhra znamená spoustu dřiny, tvrdého tréninku, odříkání, vstávání. Tyto úspěchy na MS v hokejbale, olympijských hrách, na mistrovství světa v ledním hokeji a titul mistra finské ligy jsou pro mě tím největším zážitkem, čím jsem si musel v mládí projít a co pro mě museli obětovat moji rodiče.

Můžete nám popsat, jak probíhaly oslavy litoměřického triumfu? 
Protože nejsem člověk na velké oslavy, vždy jsem si vítězství vychutnal, ale nikdy jsem hodně neslavil. Pro mě bylo vždy důležité to, co se odehrávalo na hřišti a dění kolem a z toho jsem se naučil a načerpal plno zkušeností do dalšího nejen sportovního života.



Jan Čaloun byl součástí historicky prvních hokejbalových mistrů světa!

K hokejbalu se určitě vrátím

Reprezentoval jste Českou republiku ještě na nějakém šampionátu v hokejbalu? 
No stal jsem se mistrem světa na prvním neoficiálním MS v Kanadě (Toronto), ale rok už si nepamatuji (úsměv). 


V minulých letech jsme Vás mohli vídat v dresu Coma teamu. V jarní části už tomu tak nebylo. Prozradíte nám proč?
Ano, pravdou je, že s hokejbalem jsem momentálně skončil, ale protože mi hokejbal chybí, určitě se k němu dřív nebo později vrátím. Všem nyní přeji zdárné překonání pandemie, ať se všichni vrátí k běžnému životu a ke sportu, který milujeme, a to je hokejbal.

Vizitka Jana Čalouna:

Fotogalerie:

Kompletní fotogalerie
Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9