Historie hokejbalu

„Lotři“ ze Sudek nás s Letohradem připravili třikrát o titul, vzpomíná v nadsázce Pavel Kormunda

Byl velkou postavou hokejbalu, byť jeho konec na mezinárodní úrovni kousal těžce. Chtěl se totiž rozloučit na plzeňském mistrovství světa, kam se ale na poslední chvíli nedostal. Pavel Kormunda v Extralize naposledy zářil v dresu Letohradu, titul však zapsal ještě předtím v Plzni a Mladé Boleslavi.

Chybí mu větší kreativita

Pavle, co se Vám honí v hlavě, když sledujete novodobý moderní hokejbal, který se především v posledních dvou až třech letech přetransformoval více do toho atletičtějšího sportu?

Když se jdu na tenhle dnes už opravdu atletický sport podívat, tak mi tam chybí rozdíloví hráči. Hráči, kteří dokáží obejít druhého jeden na jednoho a tím vytvořit prostor pro spoluhráče. Chybí mi třeba i více kombinace. Už dlouho jsem neviděl například gól do prázdné brány po vyšachování obrany. Za mých aktivních let každé mužstvo takové hráče mělo, ať už to byl třeba Sláva Švancar z Mostu, Martin Kurz z Karviné, Roman Ondráček a Honza Štěpánek z Ústí, Tomáš Konderla z Třince a stejně tak i kluci ze Sudek byli šikovní. Těch jmen je strašně moc, z dřívější doby třeba i Richard Král, Venca Pletka, Petr Kaňkovský, Vláďa Kameš, Vorlík z KOVA, Martin Rubner z Plzně... V té době běhalo po hřišti i hodně tvořivých beků. Skvělých plejerů bylo opravdu spoustu, ať prominou ti, co jsem je nejmenoval! (směje se) 


Odvážil byste se se do těch nejvypjatějších soubojů třeba ještě naskočit?

Občas si kladu otázku, jestli bych měl při současném trendu na tvoření a vymýšlení, jak přehrát protihráče, čas... Když se na hru dívám z pozice diváka, nespočet věcí bych udělal jinak, ale na hřišti vidíte spoustu situací z jiného pohledu, to je jasné. Ale abych odpověděl konkrétně, kdybych byl mlád, tak ještě odvážil. Otázkou ale zůstává, co by na to řekli trenéři (rozesměje se).  


Když zmiňujeme vypjaté souboje, tak to myslím především ve spojení s Vaší aktivní kariérou, kterou jste v Extralize spojil v posledních letech hlavně s Letohradem. Jak na toto období vzpomínáte? 
Letohradská léta byla neskutečná, jak na hřišti, tak mimo něj. To by vydalo na pěkné povídání (směje se). Bohužel jsme nikdy nedosáhli na vrchol, i když mužstvo jsme měli hodně silné, bohužel jsme měli smůlu na "lotry" ze Sudek, kteří nás třikrát přehráli v semifinále. To jim nezapomenu! (směje se)


Pavel Kormunda (úplně vlevo) získal s Plzní v roce 1997 extraligový titul! Zdroj fotky: fcb HBC Plzeň


Komentování v televizi byla slabá náplast

V roce 2009 jste si přál uzavřít reprezentační kariéru na pro Vás vyloženě domácím, historickém, mistrovství světa v Plzni. Do finální nominace jste se ovšem těsně nedostal, a to pochopitelně muselo být ohromné zklamání…

Na mistrovství v roce 2009 jsem se moc těšil, bohužel mě trenéři stavěli při soustředěních na levé bránící křídlo, což mi moc nešlo, vlastně vůbec. Bránění mě totiž nikdy moc nebavilo (směje se). Tohle zřejmě rozhodlo. Zklamání nepopírám, mám ho v sobě do dneška, bohužel to se mnou odnesl i Roman Ondráček (jeho spoluhráč mimo jiné i z Letohradu pozn. red.), tak jako na šampionátu v Pittsburghu. To je ale jiný příběh - tenkrát v tom hrálo roli ego pana Přerosta, dnes metodika hokejového svazu… Ale kluci udělali titul, takže mi i tak udělali radost! 


Nakonec to pro Vás ale znamenalo přeci jenom jedno malé pozitivum: stal jste se spolukomentátorem živých přenosů České televize. Byla to alespoň trochu rovnocenná náplast za to, že jste nemohl vyběhnout přímo na plochu? 

Spolupráce s Českou televizí vznikla na základě oslovení Tomáše Jílka. Jak na nás s Romanem Ondráčkem přišel, ví ale jen on. Byla to malá náplast, že jsem nemohl klukům na hřišti pomoci, ale o to zajímavější zkušenost.


Ještě v sezóně 2010/11 patřil Pavel Kormunda k tahounům Letohradu, a to mu už bylo přes 40 let. Autor fotky: Iva Janoušková ml.

Vše zřejmě bylo tak, jak mělo

Vloni jste oslavil krásné kulatiny, zcela jistě jste ale stále sportovně založený člověk. Co Vás teď baví ve volném čase nejvíce?

Jojo, letí to (směje se). Ve volném čase se snažím jezdit na kole, v zimě na běžkách, udržuji se v možnostech padesátníka v posilovně a jsem ten zdánlivě chytrý trenér při sledování sportu, jako každý Čech (rozesměje se).


S vrcholným hokejbalem jste prožil několik dlouhých krásných let, máte i titul mistra světa z roku 1998, zpětně tak zcela jistě vzpomínáte pouze v dobrém, že? Nebo najdete i nějakou stinnou stránku? 

I stinné stránky byly, hlavně v tom smyslu, že jsem šidil své blízké, kteří chtěli trávit víkendy se mnou a já mizel za hokejbalem… A pár trenérů mě přivedlo v úžas svým jednáním, ale je to jak s vojnou, na ty špatné věci zapomenete, zůstanou jen ty hezké vzpomínky a že jich je! (směje se) Takže bych řekl, že je vše tak, jak mělo být.



Pavel Kormunda druhý zprava získal v roce 1998 historicky první titul mistra světa na domácím MS v Litoměřicích. Zdroj fotky: archiv ČMSHb

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4