Extraliga dorostu

Zlepšuji se díky tomu, že na mě jde v každém zápase hodně střel, je spokojený Lukáš Čára

Šestnáctiletý Lukáš Čára má za hlavní kategorii Extraligu dorostu, kde obléká dres Přelouče a drží prvenství v počtu střel, které musel zlikvidovat. Za vytíženost je však rád, protože ho to posouvá dál. Kromě toho nastupuje také za tým druholigové Jihlavy!

Zlepšuji se díky velkému vytížení

Odchovanec jihlavského hokejbalu už nějaký ten pátek nastupuje za dorostence Jestřábů z Přelouče. Během tří odehraných zápasů podzimní části Extraligy dorostu v divizi Východ šlo na Čáru nejvíce střel ze všech brankářů. Celkem musel čelit 135 projektilům soupeřů, z nichž 120 jich zlikvidoval. Na malou vytíženost si tak rozhodně stěžovat nemůže. „Spokojený s vytížeností jsem, jen těch gólů mohlo být méně, ale to už je jen důkaz, že je v čem se zlepšovat,“ motivuje sám sebe Lukáš Čára.

Lukáš Čára přivádí své oponenty zápas co zápas k šílenství. Přelouč v dorostu nepatří mezi nejsilnější celky, ale díky skvěle chytajícímu brankáři v obráceném gardu, kdy lapačku drží v pravé ruce, to mají oponenti s Jestřáby vždy náročné. „Poslední dobou jsem se podle mě zvedl se svým výkonem, a to hlavně od té doby, co dostávám „školu“ právě v Přelouči. A to díky tomu, že na mě jde hodně střel v každém zápase,“ libuje si ve vytížení Čára.


Lukáš Čára si na malou vytíženost rozhodně stěžovat nemůže. I přes mnoho střel a gólů drží slušnou úspěšnost zákroků, která se pohybuje kolem 89%. Autor fotky: David Kerschbaum.

V 16 letech mezi muži! Strach nemám, spíše trému

Přelouč se rok co rok neustále zlepšuje a v letošní pozastavené sezóně jí patří aktuálně sedmé místo z celkového počtu deseti týmů působících v divizi Východ Extraligy dorostu. „Možná kdyby se odehrálo více zápasů, mohlo by to být lepší. Podle mě máme super partu, se kterou můžeme překvapit i favority," nepochybuje Čára.

Přeloučský strážce svatyně naskočil v 16 letech také do 2. Ligy na jihu Moravy. Jak je asi náročné chytat střely od mužů v mateřské Jihlavě? Strach musí jít stranou! „Strach nemám, spíš občas trému, že se mi nevydaří nějaký zákrok, protože na mě jde méně střel a je těžší udržet pozornost," zamýšlí se Lukáš Čára. „Ale jinak jsem rád, že jsem mohl zasáhnout i do 2. Ligy právě za Jihlavu," dodává.


Lukáš Čára aktuálně patří mezi největší talenty jihlavského hokejbalu. Vynesou mu jeho výkony místo v národním týmu do 18 let? Zdroj fotky: SK Jihlava.

Reprezentace je cílem každého, nejsem výjimkou!

Dlouhá vynucená pauza není těžká jen pro hráče, ale také pro gólmany. I ti se musí zaměřit na individuální tréninky, nespočet střel z tréninků a zápasů jim však nevynahradí. „Je to náročné, pořád se musím udržovat v tom, v čem jsem přestal, abych mohl naskočit do dalších zápasů v tom nejlepším, co umím," má jasno Lukáš Čára.

Zkušený reprezentační a mládežnický kouč Ondřej Almaši nahrává videa, v nichž talentovaným brankářům radí, jak na postřeh brankářů. Tréninková videa se dají zvládnout i v domácím prostředí. Inspiroval se Čára nějakými jeho cviky? „Ano, zkouším nějaké cviky, ale inspiruji se i u hokejových brankářů," prozrazuje nadaný brankář z Jihlavy.

Lukáš Čára by se mohl díky své velké vytíženosti a předváděným výkonům klidně v blízké budoucnosti ucházet o dres se lvíčkem na prsou. Aktuálně spadá do kategorie hráčů do 18 let. „Když se to nepovede teď, tak mám ještě dost času na to ukázat svoje kvality," nedělá si s tím těžkou hlavu brankář Přelouče a Jihlavy. „Reprezentace je cílem každého, kdo chce něco dokázat, nejsem výjimkou," hlásí na závěr Čára.


Lukáš Čára umí na svůj věk mnoho výtečných zákroků, včetně rozštěpu. Autor fotky: David Kerschbaum.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
19 160:28 46
4.
TGB Swietelsky...
19 82:59 37
5.
HBC Kladno
19 88:72 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
19 38:103 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8