Historie hokejbalu

Rád vzpomínám na dny, kdy se člověk může alespoň na chvíli cítit jako profesionální sportovec, vzpomíná člen zlaté hokejbalové generace Pavel Kubeš

Jméno Pavel Kubeš je v hokejbalové komunitě velmi dobře známé. Tento vynikající hráč je spjatý se zlatými úspěchy naší hokejbalové reprezentace. Jak vzpomíná na své nejslavnější sportovní okamžiky a co podle něj přinesl doposud jediný pardubický titul pro celý region?

České mistrovství je vždy dotažené do dokonalosti

Pavle, co se Vám vybaví, když se řekne Plzeň 2009 a jak zpětně vnímáte tyto okamžiky?

Byl to pro mě první šampionát, takže si vybavím velkou nervozitu, a zároveň neskutečnou euforii po zlatém gólu Petra Nováka. V Plzni se vytvořila skvělá parta, která nevzdala zápas za žádného stavu. Tým šlapal od ranní rozcvičky až do ranních hodin závěrečných oslav.

V roce 2011 jste obhajovali titul na Slovensku v Bratislavě. Zlaté medaile opět visely na krku. Co tehdy zdobilo český tým, že se podařilo vyhrát šampionát dvakrát po sobě?

Tým se na Slovensku hodně obměnil a omladil. Byla to velká a úspěšná premiéra trenéra Kadlece, který sestavil běhavý tým se skvěle chytajícím Heczkem v bráně. Tým hrál neskutečně obětavě v krásném prostředí bratislavské hokejové haly.

Jak byste zhodnotil oba zlaté turnaje z hlediska organizace a přípravy? Našlo by se něco, co Vás od pořadatelů překvapilo nebo zaskočilo?

Co se týče organizace, česká mistrovství se s těmi zahraničními nedají srovnávat. České mistrovství je vždy dotažené do dokonalosti, včetně fanzón pro diváky. I divácká kulisa je u nás neuvěřitelná, diváci chodí v hojném počtu a pro každého je zážitkem hrát před plným hledištěm. Na Slovensku to bylo celkově trochu chladnější, asi tím, že se hrálo v hlavním městě a v tak velké hale.

Co Vám tyto úspěchy přinesly a jak Vás to posílilo do další fáze Vaší hokejbalové kariéry?

Hlavně neskutečné množství zážitků, které budu mít v hlavě do konce života. Každý turnaj přináší množství těžkých zápasů a zkušeností, které pak můžete využít při play off na týmové úrovni. Rád vzpomínám na dny, kdy se člověk může alespoň na chvíli cítit jako profesionální sportovec.

Vaši hru zdobila převážně pracovitost, poctivost a obětavost pro tým. Snažil jste se své zkušenosti předat mladší generaci?

Vždy jsem se o to snažil. Nikdy jsem nepatřil mezi hráče oplývající vytříbenou technikou, spíše jsem byl pracant, který nevypustil jediný souboj. Zkušenosti se snažím předávat v našem oddílu, kde aktuálně trénuji dorostenecký tým.

Hokejbal je amatérský sport a hráči chodí normálně do práce. Vy sám jste zažil ještě jako hráč další vrcholové turnaje. Jak moc bylo a je obtížné skloubit zaměstnání s hokejbalem, zvláště když jste nominován na mistrovství světa?

Samozřejmě záleží na druhu práce, která vás živí. Mně vždy zaměstnavatel vyšel vstříc, takže mě to stálo jen několik týdnů dovolené, které jsem si užil a nikdy jsem nelitoval. Samozřejmě, musíte obětovat volné víkendy na soustředění a nějakou tu korunu, co vás stojí kafíčka ve dnech volna (smích).

Pavel Kubeš nastoupil v národním dresu poprvé na plzeňském MS 2009. A hned z toho byla zlatá medaile. Autor fotky: Vlastimil Leška.

Pardubický kraj patří mezi hokejbalově nejsilnější regiony

Na klubové úrovni jste zaznamenal úspěchy s pardubickým klubem. Památné je vítězné finále s Kladnem v roce 2016. Co bylo podle Vás rozhodující v tažení za historickým titulem?

Kdyby se mě někdo zeptal před finále, jestli vyhrajeme, asi bych odpověděl, že spíše ne. Ten rok se v Pardubicích sešla parta hráčů, kteří všichni obětovali hokejbalu maximum a šlapali jako dobře namazaný stroj. Kladno mělo hrozně silný a nadupaný tým, naštěstí brankář David Stárek měl neskutečnou formu a štěstí bylo na naší straně.

Co přinesl tento titul celkově pro pardubický hokejbal a okolí?

Určitě trochu té prestiže a povědomí o našem klubu v Pardubickém kraji. Celkově Pardubický kraj patří mezi hokejbalově nejsilnější regiony a věřím, že to mělo vliv na zvětšení mládežnické základny jak u nás, tak v klubech v našem regionu.

Kromě vás hraje Extraligu také druhý pardubický oddíl Svítkov Stars. Jak velká rivalita mezi vámi panovala a panuje?

Myslím, že rivalita bývala větší, není to už takové, jako to bylo před několika lety. To je alespoň můj pohled, samozřejmě ostatní na to mohou mít jiný názor. Já jsem ve Svítkově hokejbalově začínal, takže jsem jim vděčný, že mi umožnili nakouknout do hokejbalového světa.

S kariérou jste se oficiálně rozloučil až letos. Jaké to je nyní žít mimo hokejbalové arény?

Bylo to těžké, těžké si připustit, že už nikdy nezažiji atmosféru play off, nebudu s týmem, který mě psychicky udržoval na úrovni osmnáctiletého adolescenta. Pokud vše půjde dobře, pokusím se pokračovat za B tým v regionální soutěži, abych z toho úplně nevypadl. Rád bych si v budoucnu zahrál s bývalými spoluhráči za tým Masters.

V neposlední řadě se podíváme také na letošní play off Extraligy. Pardubice skončily v semifinále proti Hostivaři. V čem byl podle Vás soupeř lepší a proč se nepodařilo postoupit?

Hostivař má letos hrozně silný tým. Dříve to byl tým, kde byla velice nebezpečná jedna útočná formace, ale když jsem viděl tým v Pardubicích, byl to tým, kde byla velká síla v každé pětce. Tým okolo Čejky (Jan Čejka – pozn. red.) a Koudyho (Tomáš Kudela – pozn. red.) je neskutečně silný a jde z něj velký strach a respekt.

Ve finále se střetne Hostivař proti Kert Parku Praha. Kdo má podle Vás větší šanci na vítězství?

Čekal jsem neskutečně vyrovnanou sérii, kterou rozhodne pátý zápas. A to se stalo. Ze svých zkušeností vím, že se Kert na tyto rozhodující zápasy umí skvěle připravit, takže bude záležet na tom, zda to Hostivař zvládne a ustojí hrozivé brejky Kert Parku.

Na závěr poslední otázka. Během Vaší aktivní hráčské kariéry jste nastupoval po boku mnoha skvělých hráčů. Se kterými bylo pro Vás čest hrát?

Je to těžké říci, těch spoluhráčů bylo tolik. Hokejbal mě naučil bratr Jirka, se kterým jsem vždy hrozně rád hrál. Poté je to Honza Bílý, se kterým jsme hokejbalovými dvojčaty. A pak Petr Novák, který byl už v žákovských kategoriích vzorem. Do obrany určitě Petr Filip s brankářem Davidem Stárkem.

Pavel Kubeš patří k ikonám klubu HBC Pardubice, kde momentálně vede dorostenecký tým. Autor fotky. Josef Česák st.

Reprezentační úspěchy:

2x Mistr světa (2009, 2011)

1x Vicemistr světa (2013)

2x bronzové medaile z MS (2015, 2017)

Klubové úspěchy:

1x Mistr Extraligy s HBC Autosklo - H.A.K. Pardubice (2016)

3x Vicemistr Extraligy s HBC Autosklo - H.A.K. Pardubice (2014, 2018, 2021)