Historie hokejbalu

Být trenérem reprezentace je velká pocta, vypráví bývalý hokejbalový trenér Drahomír Kadlec

V hokejbalové komunitě zaznamenal jako trenér na klubové a reprezentační úrovni mnoho úspěchů a zcela právoplatně se řadí mezi velké osobnosti českého hokejbalu. Drahomír Kadlec zavzpomínal na krásné sportovní okamžiky. Uvidíme ho ještě na trenérské střídačce hokejbalových hřišť?

Nebál jsem se dávat příležitost mladším hráčům

Pane Kadleci, v české hokejbalové komunitě patříte mezi známé osobnosti a zaznamenal jste mnoho úspěchů a ocenění. Co Vám osobně tento sport přinášel?

Radost, krásná vítězství i smutné porážky. Především jsem potkal spoustu pracovitých lidí, jako jsou pánové J. Kozel, T. Březina, M. Maršner, a mnoho dalších hokejbalistů, kteří odvádějí v amatérském sportu profesionální práci.

Na klubové úrovni jste spjatý s kladenským klubem, který byl jeden čas postrachem celé Extraligy. Pět získaných titulů během sedmi let hovoří za vše. V čem bylo podle Vás tehdejší Kladno nejsilnější a jaká byla jeho největší přednost?

V té době v kladenském dresu hrála spousta skvělých hokejbalistů, kteří měli velký zájem na sobě pracovat a tím se posouvat dopředu.

Po vašem posledním titulu v roce 2015 nastala jednoletá nadvláda Pardubic a následně hegemonie Kert Parku Praha. Co podle Vás kladenskému týmu scházelo a stále schází k tomu, aby se po letech stal mistrem Extraligy právě tento celek?

Myslím, že scházelo a stále schází proměňování gólových šancí, zdravotní stav mužstva a hlavně touha po vítězství.

Vy jste dával hodně šancí a příležitostí mladým hráčům z dorostu a postupně jste je začleňoval do A týmu, pracoval s nimi a dělal z nich lepší hráče. Bylo to něco, na čem si Váš tým hodně zakládal a stavěl?

Zapracování mladých hráčů je normální proces. Bez nich se v budoucnu neobejdete a hlavně, kde se mají zlepšovat? Sledují starší zkušené hráče, učí se od nich každý trénink. Zápasy je posouvají dopředu. Já se toho nebál a to je jedna z věcí, která mi za poslední dva roky na Kladně chyběla. Mladí kladenští hokejbalisté mají kvalitu.

Najde se mezi hokejbalisty hráč, který je, nebo byl hokejbalové veřejnosti známý a o kterém můžete prohlásit, že jste si ho vychoval Vy? Pokud ano, tak kdo to je?

Těžko hledat konkrétního hráče (nechci jmenovat), ale spousta hráčů se pod mým vedením vypracovala až do národního mužstva.

Drahomír Kadlec v hokejbale zanechal nezapomenutelnou stopu na střídačce Kladna. Zdroj fotky: HBC Kladno. 

Získat titul mistra je krásná věc

S hokejbalovou reprezentací jste měl tu čest být jejím hlavním trenérem a v letech 2011 až 2017 jste vedl náš tým na světových turnajích. Co pro Vás tato funkce znamenala?

Být trenérem reprezentace je velká pocta, ale i velká zodpovědnost.

V roce 2011 jste se stali mistry světa a ve finále porazili Kanadu. Jak na tento úspěch vzpomínáte a jak Vás obohatil v trenérské kariéře?

Získat titul mistra světa je samozřejmě krásná věc, a ještě hezčí je, když porazíte ve finále Kanadu.

Další šampionáty už zlaté nebyly, nicméně medaile se přivezla vždycky. Například v roce 2013 jste obsadili druhé místo. Co podle Vás chybělo k tomu, abychom mistrovství světa znovu vyhráli?

Nejblíž k obhajobě jsme měli právě v roce 2013 v Kanadě, kde jsme v semifinále vyřadili namyšlený domácí tým. Ve finále jsme prohráli se Slovenskem, kde nám chybělo šest hráčů základní sestavy. Přesto jsme byli lepší, ale hraje se na góly a my bohužel šance neproměnili.

Po sezóně 2021/2022 žádný jiný hokejbalový klub netrénujete. Poslední otázka tedy zní. Kdy znovu uvidíme Drahomíra Kadlece na trenérské střídačce?

Samozřejmě jsem měl nabídky z jiných mužstev, ale jednou jsem skončil, tak není co řešit. Vrátil jsem se na brusle a v současné době vedu s panem Miloslavem Hořavou mladším kladenské juniory.

Drahomír Kadlec byl i výraznou tváří na lavičce národního hokejbalového týmu mužů. Zdroj fotky: eSports.

Hokejová hráčská kariéra:

  • Mistr světa 1996


Kariéra reprezentačního trenéra hokejbalistů:

  • 1x Mistr světa (2011)
  • 1x Vicemistr světa (2013)
  • 2x bronzová medaile z MS (2015, 2017


Hokejbalová kariéra na klubové úrovni:

  • 5x Mistr Extraligy - HBC Kladno (2009, 2010, 2011, 2014, 2015)
  • 5x Vicemistr Extraligy - HBC Kladno (2008, 2016, 2017, 2019, 2022)